Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Θαύμα ή απειλή;

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Θαύμα ή απειλή;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στην επικαιρότητα με διαρκώς αυξανόμενους υποστηρικτές, αλλά και με «πολεμική», με πολλά ερωτηματικά για τα κίνητρα και τις προθέσεις της.

Είναι γνωστό πως η πολεμική που έχει δεχθεί, πολλές φορές έχει ξεφύγει από τα όρια, με πλήθος αναπόδεικτων κατηγοριών, φημών και συκοφαντικών κατηγοριών, παρά το πλήθος των ερευνών που επισημαίνουν, πως, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένας εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος, σημαντικά λιγότερο επιβλαβής από το συμβατικό τσιγάρο.

Καταξιωμένοι επιστήμονες τονίζουν επιπλέον, πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ένα προϊόν που προτείνεται ως μια νέα συνήθεια για όλους, αλλά συνιστάται η χρήση του μόνο και αποκλειστικά στους καπνιστές, ως εναλλακτική λύση για να μειώσουν ή να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων.

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών σημειώνει μια διαρκή αύξηση, και μόνο στην Ευρώπη οι ατμιστές ξεπερνούν τα 7 εκατομμύρια, παρήγορο σημάδι πως ο «πόλεμος» αυτός δεν επηρεάζει τις προτιμήσεις όλων εκείνων που επιθυμούν να χρησιμοποιούν μια εναλλακτική, λιγότερο επιβλαβή του καπνίσματος μέθοδο.

Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο;Πρόκειται για μία συσκευή, η οποία μιμείται τη λειτουργία του συμβατικού τσιγάρου, αλλά που ίσως είναι 1.000 φορές πιο ασφαλής από αυτό, εφόσον δεν περιλαμβάνει καμία από τις 4000 τοξικές ουσίες που έχει το παραδοσιακό τσιγάρο, ούτε πίσσα και μονοξείδιο. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που υποστηρίζει ο καθηγητής DavidNutt του ImperialCollege:«Tο ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόοδο στην υγεία, μετά τα εμβόλια». Οι πωλήσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται και διάφοροι μελετητές εκτιμούν πως σε μια με δύο δεκαετίες, ενδεχομένως να εξαλείψει το κάπνισμα, γεγονός που ωθεί σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις τις καπνοβιομηχανίες να επιθυμούν να εισέλθουν σ’ αυτήν την αναπτυσσόμενη αγορά, με συγκεκριμένες ενέργειες εξαγοράς επιτυχημένων εταιρειών ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Τι λένε οι πολέμιοι του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Οι πολέμιοι του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ισχυρίζονται ότι αυτό περιέχει νικοτίνη. Η νικοτίνη όμως έχει άδικα «δαιμονοποιηθεί» γιατί αυτή καθ’ εαυτή δεν αποτελεί τον κύριο επιβαρυντικό παράγοντα στο τσιγάρο. Είναι η πίσσα, το μονοξείδιο και τα μικρά σωματίδια που προκαλούν τις επιβαρυντικές επιπτώσεις στον οργανισμό του καπνιστή και αυτά λείπουν από το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Η νικοτίνη είναι μια εθιστική ουσία -το ίδιο εθιστική όπως είναι και η καφεϊνη-, αλλά σε καμιά περίπτωση επικίνδυνη και δεν είναι υπεύθυνη για τις βλάβες στον οργανισμό που προκαλούν τα προϊόντα καπνού. Μάλιστα θεωρείται επαρκώς ασφαλής ώστε να υπάρχουν τσίκλες νικοτίνης, ή επιθέματα νικοτίνης, προϊόντα τα οποία πωλούνται ελεύθερα ακόμα και σε ανηλίκους. Μην ξεχνάμε όμως, πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι το μόνο προϊόν που διαθέτει την επιλογή της μηδενικής νικοτίνης, εφόσον το επιθυμεί ο καταναλωτής. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν επηρεάζει άμεσα τον οργανισμό, και υπάρχει πλήθος δημοσιευμένων ερευνών που αποδεικνύουν πως αυτό αποτελεί μια ασφαλέστερη επιλογή για τους καπνιστές, από το συμβατικό τσιγάρο. Έχει λεχθεί πως ο κίνδυνος από το παραδοσιακό τσιγάρο μοιάζει μ’ ένα αυτοκίνητο που πηγαίνει αντίθετα σ’ έναν αυτοκινητόδρομο. Αντίθετα, ο κίνδυνος του ηλεκτρονικού τσιγάρου μοιάζει με το αυτοκίνητο που ξεπερνάει απλά το όριο ταχύτητας. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για τις ενδεχόμενες μακροπρόσθεσμες επιπτώσεις του, αλλά σήμερα ο καθένας γνωρίζει πως το κάπνισμα τσιγάρου και άλλων προϊόντων καιόμενου καπνού ευθύνονται για πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του, όπως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πρόκλησης ακόμα και του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Δείτε Επίσης
Οι καλύτερες συμβουλές για να μειώσουμε τις γραμμές του χαμόγελου!

Ο αγώνας όλων των εταιρειών ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι εστιασμένος στη σωστή ενημέρωση του καταναλωτή και στο πώς αυτός μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο απευθύνεται μόνο και αποκλειστικά σε καπνιστές και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει έστω ότι μη καπνιστές, και ειδικά άτομα κάτω των 18, το επιλέγουν για λόγους εντυπωσιασμού κ.λπ. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι μόδα, δεν αποτελεί μέσο προβολής και φυσικά δεν είναι παιχνίδι. Είναι μια συνειδητοποιημένη επιλογή για τους καπνιστές αποκλειστικά, που βαρέθηκαν να έχουν κιτρινισμένα δάχτυλα, να μυρίζουν τα ρούχα τους, να αντιμετωπίζουν τασάκια γεμάτα γόπες και το κυριώτερο όλων, δεν θέλουν πια να επιβαρύνουν την υγεία τους με μια συνήθεια που αποδεδειγμένα προκαλεί σοβαρές βλάβες στον οργανισμό τους. Η καταγραφή για το ηλεκτρονικό τσιγάρο φυσικά δεν σταματά εδώ και πολύ μελάνι ακόμα έχει να χυθεί γύρω από τα σοβαρά πλεονεκτήματά του σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο.

Εάν κι εσείς, όπως 200.000 Έλληνες και Ελληνίδες, πιστεύετε πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί μια χρήσιμη και απολαυστική καινοτομία,  επισκεφθείτε για περισσότερες πληροφορίες την ιστοσελίδα της altereGo, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα, στο www.alterego.gr.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο Alter eGo

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.