Κάνετε ντους στις 8.30 μ.μ. αν θέλετε να κοιμηθείτε καλύτερα!

Κάνετε ντους στις 8.30 μ.μ. αν θέλετε να κοιμηθείτε καλύτερα!

Ο ύπνος είναι ένα πεδίο έρευνας στον τομέα της υγείας που απασχολεί πολύ τους ειδικούς, και όχι άδικα. Οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στην υγεία μας είναι σοβαρές. Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ διαπιστώνουν ότι ένα ζεστό βραδινό ντους μπορεί να μας κάνει να κοιμηθούμε καλύτερα και ευκολότερα!

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μόνο το 17% των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου απολαμβάνει τις συνιστώμενες οκτώ ώρες ύπνου, με περισσότερους από τους μισούς να κοιμούνται έξι ώρες ή λιγότερες.

Εκτός από τα εκατομμύρια… νυσταγμένα και με μαύρους κύκλους μάτια, οι πιθανές συνέπειες αυτού του γεγονότος είναι τρομερές. Ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και ακόμη και κατάχρησης αλκοόλ. Ίσως όμως το πιο φοβιστικό στοιχείο της έλλειψης ύπνου είναι ότι μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας για πρόωρο θάνατο κατά 12%.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα! Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ έχουν διαπιστώσει ότι ένα ζεστό ντους στη ρουτίνα σας για το βραδινό ύπνο μπορεί να σας κάνει να κοιμηθείτε… πιο γρήγορα!

Ένα ζεστό ντους είναι κάτι εύκολο και επιπλέον ανακουφιστικό ειδικά για τα κρύα βράδια του χειμώνα.

Το ζεστό νερό διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία μας, βελτιώνοντας την ικανότητα του δέρματος να αποβάλλει την υπερβολική θερμότητα. Αυτό βοηθά το σώμα μας να μειώσει τη θερμοκρασία του, μια διαδικασία που είναι απαραίτητη για να κοιμηθεί κανείς εύκολα.

Δείτε Επίσης
Νέα μελέτη: Τι μας κάνει λιγότερο γενναιόδωρους και πώς επηρεάζει τις σχέσεις μας;

Σε μια πρόσφατη μελέτη*, ένα ζεστό ντους περίπου 90 λεπτά πριν από τον ύπνο βοήθησε τα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα, να κοιμηθούν 50% ταχύτερα και να αυξήσουν τη συνολική διάρκεια του ύπνου τους κατά 15 λεπτά.

Το αφρόλουτρο που χρησιμοποιείτε, παίζει επίσης ρόλο. Προτιμήστε  προϊόντα που περιέχουν εσπεριδοειδή, τα οποία μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα κορτιζόλης, κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο εύκολα.

Αποδείχτηκε επίσης ότι ο βέλτιστος χρόνος για ένα ντους είναι τα 90 λεπτά πριν πάτε για ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρετε το ντους γύρω στις 8:30 μ.μ., επιτρέποντάς σας να είστε στο κρεβάτι και να κοιμάστε μέχρι τις 22:00.

Και θα πείτε γιατί στις 10 το βράδυ; Επειδή, αυτή θεωρείται ο τέλειος χρόνος για ύπνο καθώς σας επιτρέπει να πάρετε τις συνιστώμενες 7-8 ώρες ύπνου που χρειάζεστε για να είστε παραγωγικοί στις καθημερινές σας δραστηριότητες, ενώ παράλληλα σας επιτρέπουν να «στριμώξετε» και μία άσκηση 30 λεπτών το πρωί και να είστε στη δουλειά σας μέχρι τις 8 ή τις 9 το πρωί που είναι και το πιο σύνηθες.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.