Πώς ο χορός βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας

Πώς ο χορός βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας

Ο χορός φέρνει πολλά οφέλη, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Αυτά μπορούν να τα απολαύσουν άτομα όλων των ηλικιών και φύλων και κάθε είδος χορού είναι ευεργετικό. Για να σας ενθαρρύνουμε να χορέψετε, θα σας αναφέρουμε τα οφέλη του χορού που έχουν μελετηθεί από επιστήμονες, αν και θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά περισσότερα! Ας δούμε πώς και γιατί ο χορός βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας!

Δεν υπάρχουν κανόνες όσον αφορά τον χορό ή την εκμάθηση συγκεκριμένων χορών. Πολλοί επιλέγουν να το κάνουν μόνοι τους, ενώ άλλοι βασίζονται σε δάσκαλο και εγγράφονται σε μαθήματα χορού. Όποια επιλογή κι αν διαλέξετε είναι μια χαρά, και όλες σας ωφελούν με τον ακόλουθο τρόπο.

7 τρόποι που ο χορός βελτιώνει την ποιότητα ζωής

1. Μειώνει το στρες και το άγχος

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology το 2019 διαπίστωσε ότι ο χορός μπορεί να μειώσει ή να ελέγξει τα επίπεδα του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης.

Ο χορός είναι, από πολλές απόψεις, παρόμοια δραστηριότητα με τον αθλητισμό, μόνο με ελαφρώς χαμηλότερη ένταση. Η σωματική δραστηριότητα συνιστάται σε άτομα που υποφέρουν από συναισθηματικές διαταραχές και αυτό έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

2. Ενισχύει την αυτοεκτίμησή μας

Μια άλλη ψυχολογική πτυχή στην οποία ο χορός βελτιώνει την ποιότητα ζωής είναι μέσω της αυτοαντίληψης. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology το 2020 βρήκε μια σειρά από οφέλη του χορού για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Στα παιδιά και στους εφήβους, βοηθά στην ενίσχυση της αυτοεικόνας του σώματος, καθώς και στην αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και την αυτοέκφραση.

Στους ενήλικες, από την άλλη πλευρά, μπορεί να βελτιώσει την αυτοέκφραση, την αυτο-αποτελεσματικότητα, την αυτογνωσία, την επίγνωση του σώματος, την αυτο-ανάπτυξη και την αυτοπεποίθηση.

Ο χορός ενισχύει την αντίληψη του εαυτού μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και τα οφέλη γίνονται αισθητά μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτά που σχετίζονται με το σώμα (όπως η εικόνα του σώματος) είναι τα πιο δυνατά από όλα.

3. Βελτιώνει τις γνωστικές μας δεξιότητες

Η γνωστική ευελιξία είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να προσαρμόζει τη συμπεριφορά και τη σκέψη μας σε μεταβαλλόμενες καταστάσεις, ιδέες και απόψεις.

Σύμφωνα με ερευνητές, ο χορός έχει θετικό αντίκτυπο στη γνωστική πλαστικότητα. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από τον χορό με αυτή την έννοια, αλλά υπάρχουν οφέλη για όλους.

4. Μπορεί να βοηθήσει σε χρόνιες παθήσεις

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Heliyon το 2019 διαπίστωσε ότι ο χορός συνιστάται σε άτομα με χρόνιες παθήσεις. Μπορούμε να επισημάνουμε ιδιαίτερα τον διαβήτη, τη νόσο του Πάρκινσον, την ινομυαλγία, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την παχυσαρκία και τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες.

Η σωματική δραστηριότητα συνιστάται για όλες αυτές τις καταστάσεις και μπορεί να αποφέρει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά οφέλη. Ο χορός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εξαιρετική επιλογή. Ωστόσο, προτείνουμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν το συμπεριλάβετε ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας του ατόμου.

5. Διευρύνει τον κοινωνικό μας κύκλο

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής είναι διευρύνοντας τον κοινωνικό σας κύκλο. Έτσι λέει έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2020 στο The International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-Being.

Δείτε Επίσης
Πώς να τηρήσουμε τις νέες αποφάσεις...

Αν και είναι αλήθεια ότι μπορείτε να χορέψετε μόνοι σας, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να το κάνουν με άλλο άτομο ή σε μια ομάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του κοινωνικού σας κύκλου, βοηθώντας σας να συναντηθείτε με διαφορετικά άτομα.

6. Βελτιώνει τη στάση και την ισορροπία μας

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι ο χορός μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ισορροπίας και της στάσης του σώματος. Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο πτώσεων και να βελτιώσει τον συντονισμό των κινήσεων και την κινητικότητα. Είναι σαφές ότι αυτό θα ωφελήσει πολύ τους ηλικιωμένους, αλλά είναι επίσης χρήσιμο για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Για παράδειγμα, όσοι υποφέρουν από διαταραχές της αιθουσαίας ισορροπίας, προβλήματα κινητικής ανάπτυξης, πόνους στην πλάτη λόγω κακής στάσης και ούτω καθεξής, μπορούν όλοι να επωφεληθούν από τον χορό. Είναι μια πολύ ευέλικτη πρακτική που προσαρμόζεται εύκολα σε όλες τις ηλικίες και τα φύλα. Θέλουμε πραγματικά να το επαναλάβουμε αυτό, ώστε να μην συνδέουμε μόνο τα οφέλη του χορού με την καλύτερη ποιότητα ζωής στα γηρατειά.

7. Μπορεί να ανακουφίσει από την κούραση

Τέλος, οι ειδικοί βρήκαν επίσης ότι ο χορός βελτιώνει την ποιότητα ζωής βοηθώντας μας να ξεκουραστούμε και να ξεπεράσουμε την καρδιαγγειακή, τη μυοσκελετική, τη νευρική και την ψυχολογική κόπωση.

Αυτό το ιδιαίτερο όφελος του χορού είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν η πρακτική συνοδεύεται από μουσική (όπως συμβαίνει συνήθως). Τα μαθήματα χορού μπορούν έτσι να γίνουν ένα μέρος για ξεκούραση και κάπου όπου μπορείτε να ξεφύγετε από τις καταπονήσεις της ημέρας.

Ο χορός λοιπόν, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να μας χαρίσει αληθινή ευημερία.

Επομένως, χορέψτε με τον σύντροφό σας, την οικογένειά σας, τους φίλους σας ή φροντίστε να εγγραφείτε για μαθήματα χορού!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.