Τι είναι το καφέ λίπος: Όσα πρέπει να ξέρετε για έναν απρόοπτο σύμμαχο!

Τι είναι το καφέ λίπος: Όσα πρέπει να ξέρετε για έναν απρόοπτο σύμμαχο!

Ο καθένας έχει τουλάχιστον λίγο καφέ λίπος. Σε αντίθεση με το λευκό λίπος που αποθηκεύει θερμίδες, τα καφέ λιπώδη κύτταρα που περιέχουν μιτοχόνδρια καίνε ενέργεια και παράγουν θερμότητα. Έχουμε όλοι καφέ λίπος στον οργανισμό; Πού συγκεντρώνεται και ποιος είναι ο ρόλος του; Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το καφέ λίπος.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Κάποτε οι ερευνητές πίστευαν ότι στους ανθρώπους μόνο τα μωρά έχουν καφέ λίπος. Ωστόσο, ήδη από το 2009 ανακάλυψαν μικρές ποσότητες καφέ λίπους σε ενήλικες.

Επιπλέον, μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος έτειναν να έχουν περισσότερο καφέ λίπος. Το εύρημα υποδεικνύει πιθανό ρόλο του καφέ λίπους στον ανθρώπινο μεταβολισμό των ενηλίκων, σημειώνουν οι ερευνητές.

Λόγω της ικανότητας του καφέ λίπους να καίει θερμίδες, επιστήμονες ψάχνουν τρόπους να εκμεταλλευτούν τη δύναμή του, ώστε να το χρησιμοποιήσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το καφέ λίπος

Το καφέ λίπος ενεργοποιείται από το κρύο

Το κρύο κάνει τα καφέ κύτταρα πιο ενεργά και θα μπορούσε ακόμα να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων κυττάρων καφέ λίπους, αναφέρει έρευνα του 2014 που πραγματοποιήθηκε από το National Institutes of Health και δημοσιεύεται στο περιοδικό ”Diabetes”.

Η Barbara Cannon, του Wenner-Grenn Institute στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι μας βοηθά να υπερασπιζόμαστε τη θερμοκρασία του σώματος με εύκολο τρόπο. Το καφέ λίπος βοηθά τα μωρά να μένουν ζεστά.

Ενώ σε ενήλικες που εκτίθενται στο κρύο, το καφέ λίπος χρησιμεύει ως εσωτερικό «τζάκετ» θέρμανσης για να κρατά το αίμα ζεστό καθώς ρέει πίσω στην καρδιά και τον εγκέφαλο από τα κρύα άκρα, υπέδειξαν οι Harold Sacks και Michael Symonds, του Πανεπιστημίου του Nottingham σε έρευνα του 2013.

Βρίσκεται σε περίεργα σημεία

Το καφέ λίπος βρίσκεται σε απρόσμενες περιοχές του οργανισμού. Γνωρίζουμε πού μπορεί να υπάρχει αλλά δεν υπάρχει πάντα εκεί σε όλους. Υπάρχει μια περιοχή στον λαιμό και στους ώμους και εκεί βρίσκεται συνήθως αλλά όχι σε όλους.

Σε πρόσφατη έρευνα, επίσης ανακάλυψαν το καφέ λίπος στον θώρακα και στη σπονδυλική στήλη μιας ομάδας υγιών νέων αντρών.

Έχετε τουλάχιστον λίγο καφέ λίπος

Όλοι το έχουμε. Πιθανόν όλοι έχουν λίγα κύτταρα καφέ λίπους, ακόμα και αν δεν μπορείτε να το δείτε με αξονική τομογραφία. Οι επιστήμονες πιστεύουν  ότι μπορεί να αναπτυχθεί στον καθένα από εμάς.

Δείτε Επίσης
Αδυνάτισμα με βραζιλιάνικο μασάζ: Πόσο αποτελεσματική είναι η τάση ομορφιάς από το Χόλιγουντ;

Είναι δύσκολο να εντοπιστεί

Το καφέ λίπος είναι δύσκολο να βρεθεί και να μελετηθεί. Αυτό οφείλεται στο ότι τα καφέ και τα λευκά λιπώδη κύτταρα συχνά είναι αναμεμειγμένα στο λιπώδη ιστό.

Η εύρεση των καφέ λιπωδών κυττάρων απαιτεί την πραγματοποίηση αξονικών τομογραφιών για να φανεί πού βρίσκεται το λίπος, σε συνδυασμό με PET scan. Επιστήμονες εργάζονται για να βρουν λιγότερο παρεμβατικούς και ακριβούς τρόπους για να εντοπιστεί το καφέ λίπος και να μετρηθεί η δραστηριότητά του.

Μελλοντικά θα παίρνουμε ένα χάπι για να το ενεργοποιήσουμε

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σε ανθρώπους με υπερδραστήρια κύστη μπορεί να ενισχύσει τη δραστηριότητα του καφέ λίπους, σύμφωνα με ευρήματα που ανέφερε ο γιατρός Aaron Cypress του Πανεπιστημίου Χάρβαρτν και οι συνεργάτες του στο περιοδικό Cell. Το φάρμακο διεγείρει τους βήτα- 3 υποδοχείς, που οδηγούν τους μαλακούς μύες- για παράδειγμα στην κύστη- να χαλαρώνουν.

Οι συγκεκριμένοι υποδοχείς επίσης υπάρχουν στα καφέ και τα λευκά λιπώδη κύτταρα, δήλωσαν οι ερευνητές. Φάρμακα που ενεργοποιούν το καφέ λίπος θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση ανθρώπων με λιπώδες ήπαρ, δήλωσε ο Aaron Cypress.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.