Το βότανο της μακροζωίας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Το βότανο της μακροζωίας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Καθώς μεγαλώνουμε, εννοείται ότι όλοι θα θέλαμε να διατηρήσουμε την υγεία μας. Αλλά στην περίπτωση των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, το μειωμένο οιστρογόνο τις καθιστά ευάλωτες στο οξειδωτικό στρες. Τα καλά νέα; Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα βότανο που μπορεί να βοηθήσει σε πολλές πτυχές τις γυναίκες.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Μελετώντας τις επιδράσεις του κορεατικού κόκκινου τζίνσενγκ (γνωστού και ως Panax ginseng), οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στη γήρανση όσο και στην αντιοξειδωτική ικανότητα.

Έχοντας αυτό κατά νου, ήθελαν να διερευνήσουν εάν το κόκκινο τζίνσενγκ έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει την υγιή βιολογική γήρανση και την αντιοξειδωτική ικανότητα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ειδικά.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 63 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σε τυχαίο δείγμα που τους δόθηκαν είτε 2 γραμμάρια ginseng (στις 33 από αυτές), είτε ένα εικονικό φάρμακο- placebo στις υπόλοιπες 30 για οκτώ εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρακολουθήθηκε ο αριθμός αντιγράφου του μιτοχονδριακού DNA (mtDNA) για να εκτιμηθεί η βιολογική γήρανση, όπως και η ολική αντιοξειδωτική τους κατάσταση (TAS). Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να δηλώσουν επίσης τα επίπεδα ενέργειας και δραστηριότητάς τους πριν και μετά τη μελέτη.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα

Μετά την ολοκλήρωση των οκτώ εβδομάδων, εκείνες στις οποίες χορηγήθηκε το τζίνσενγκ είχαν σημαντικά καλύτερους αριθμούς, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων αντιγράφων mtDNA (δηλαδή λιγότερης γήρανσης) και TAS (που σημαίνει καλύτερη αντιοξειδωτική κατάσταση), καθώς και αυξημένα επίπεδα ενέργειας, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Όπως γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης, «Ο αριθμός αντιγράφου mtDNA σχετίζεται με τη γήρανση και το οξειδωτικό στρες. Επομένως, το αποτέλεσμα μας υποδηλώνει ότι η κατανάλωση τζίνσενγκ μπορεί να αυξήσει τη μιτοχονδριακή λειτουργία, η οποία σχετίζεται αρνητικά [δηλ. Αντίστροφα] με τη βιολογική γήρανση».

Με άλλα λόγια, όσο καλύτερα αντίγραφα κάνουν τα μιτοχόνδριά σας (η λειτουργία του και τα περισσότερα αντίγραφα του DNA του), τόσο αναστέλλεται η διαδικασία γήρανσης.

Δείτε Επίσης
Έρευνα: Πώς το μακιγιάζ επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών μας…!

Το συμπέρασμα

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί η βέλτιστη δόση και διάρκεια για ένα συμπλήρωμα τζίνσενγκ. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι συμμετέχουσες σε αυτή τη μελέτη ήταν αποκλειστικά Κορεάτισσες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και οι ερευνητές δεν μπορούσαν να ελέγξουν άλλες μεταβλητές που μπορεί να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματά τους.

Παρόλα αυτά, «τα ευρήματά μας είναι συμβατά με εκείνα προηγούμενων μελετών σχετικά με την αποτελεσματικότητα του τζίνσενγκ», λένε οι ερευνητές.

Το Panax ginseng είναι διαθέσιμο στην αγορά σήμερα αν είστε θέλετε να το δοκιμάσετε για να υποστηρίξετε την κατάσταση της εμμηνόπαυσης. Αλλά φυσικά, μιλήστε με το γιατρό σας πριν υιοθετήσετε οποιοδήποτε νέο συμπλήρωμα στην καθημερινότητά σας.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.