Γιατί δεν μεγαλώνουν τα νύχια μας; Οι παράγοντες που τα επηρεάζουν

Γιατί δεν μεγαλώνουν τα νύχια μας; Οι παράγοντες που τα επηρεάζουν

Κάποιες φορές τα νύχια μας μοιάζουν να μην μεγαλώνουν… Φαίνονται αδύναμα είναι εύθραυστα και σπάνε με απίστευτη ευκολία… Τι επηρεάζει πραγματικά, την ανάπτυξη των νυχιών; Με ποιο τρόπο θα καταφέρουμε να τα καμαρώσουμε μακριά, υγιή και δυνατά;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Τα δυνατά, μακριά και καλοσχηματισμένα νύχια είναι κρυφή επιθυμία για όλες μας! Κάνουν τα χέρια μας να φαίνονται πιο μακριά, πιο κομψά, πιο λεπτά, ενώ είναι σημάδι υγείας, γοητείας και θηλυκότητας! Πώς θα αποκτήσουμε την τέλεια εικόνα;

Πριν βρούμε τις λύσεις, μήπως είναι σκόπιμο να κατανοήσουμε αρχικά, τους διάφορους παράγοντες που εμποδίζουν την ανάπτυξη των νυχιών μας; 

Θρέψη

Η διατροφή μας επηρεάζει όλες τις διεργασίες του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης των νυχιών. Εάν τα νύχια μας δεν μεγαλώνουν ή είναι πολύ εύθραυστα, είναι πιθανό να υπάρχει κάποια διατροφική έλλειψη.

Οι πιο συνηθισμένες ελλείψεις αφορούν το σύμπλεγμα της βιταμίνης Β (όπως η βιοτίνη), το σίδηρο, το ασβέστιο ή τα καλά λιπαρά οξέα. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να συζητήσουμε το ζήτημα με τον γιατρό μας και να κάνουμε κάποιες εξετάσεις.

Ορμόνες

Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ανάπτυξη των νυχιών μας. Ειδικά εάν διανύουμε περίοδο εγκυμοσύνης ή εμμηνόπαυσης ή ακόμα και σε περίπτωση που λαμβάνουμε αντισυλληπτικά χάπια, τότε οι ορμονικές αλλαγές βρίσκονται στο προσκήνιο.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, πως οι ορμόνες μας δεν επηρεάζονται από το στρες, την ποιότητα του ύπνου, διάφορες ασθένειες ή και κάποια φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε.

Γενικά, όταν παρατηρούνται υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα μας, τότε το πιθανότερο είναι να έχουμε καλύτερη ενυδάτωση και πιο δυνατά νύχια. Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, όμως, μπορούν να συσχετιστούν ευκολότερα με πιο αδύναμα και πιο εύθραυστα νύχια ή με νύχια που ενδέχεται να μην μεγαλώνουν τόσο γρήγορα!

Μήπως τρώμε τα νύχια μας;

Εάν τρώμε τα νύχια μας, τότε οπωσδήποτε θα είναι και κοντά! Και πώς να αναπτυχθούν, εφ’ όσον θα εξακολουθήσουμε το… πριόνισμα με τα δόντια; Αυτή η συνήθεια προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά καθώς ασκείται πίεση στη βάση του νυχιού,  καταστρέφοντας τη δομή της πλάκας του.

Μακροπρόθεσμα, μπορεί να προκαλέσει βλάβη και στον ιστό γύρω από τα νύχια, δημιουργώντας προβλήματα ανάπτυξης. Από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να  σταματήσουμε αυτήν την κακή συνήθεια, όμως,  η βλάβη στη δομή του νυχιού θα επανορθωθεί από μόνη της, ενώ και η ανάπτυξη τους θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς. Ήγγικεν η ώρα!

Χειρονακτική εργασία  

Όπως και με το δάγκωμα των νυχιών, η χειρονακτική εργασία μπορεί να βλάψει τα νύχια μας, ειδικά εάν έχουμε αποκτήσει τη συνήθεια να τα χρησιμοποιούμε και ως εργαλεία! Τα πάντα, από την έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, μέχρι και την τριβή ή την πίεση που μπορεί να ασκούμε θα τα επηρεάσουν αρνητικά.

Η επαφή με το νερό είναι εκπληκτικά επιβλαβής για τα νύχια!

Όταν βυθίζονται στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα νύχια μας πραγματικά απορροφούν το υγρό στοιχείο. Η επιφάνειά τους διογκώνεται από το νερό και στη συνέχεια, μόλις αυτό εξατμιστεί, η συστολή που προκαλείται δημιουργεί αποδυνάμωση των δεσμών τους. Κατά συνέπεια, γίνονται πολύ πιο εύθραυστα με αποτέλεσμα να σπάνε, ενώ παράλληλα, τα εμποδίζει να μακρύνουν.

Οι τεχνικές προσθετικής στα νύχια

Είναι πολύ όμορφα τα μακριά νύχια και ακόμα καλύτερο, το επαγγελματικό μανικιούρ. Όταν, όμως, το παρακάνουμε με τις επεκτάσεις νυχιών, τότε μπορεί να έχουμε προβλήματα, μακροπρόθεσμα.

Κατά τη διαδικασία επέκτασης των νυχιών, πρέπει να λιμάρετε την επιφάνειά τους. Εάν αυτό συμβαίνει συχνά, αλλά με ιδιαίτερα απαλό τρόπο, τα νύχια μας μπορούν να το ανεχθούν και να το ξεπεράσουν.

Δείτε Επίσης
Φερθείτε στα νύχια σας... με το γάντι!

Ωστόσο, σε περίπτωση που η μανικιουρίστα μας γίνει λίγο πιο επιθετική, τότε τα νύχια μας θα έχουν θέμα. Και ας μην ξεχνάμε, πως η εσφαλμένη αφαίρεση μπορεί επίσης, να οδηγήσει σε σπάσιμο των νυχιών και διάφορα ακόμα προβλήματα!

Ανάγκη για ύπνο  

Η έλλειψη ύπνου καταστρέφει την ικανότητα του σώματός μας να αναπτύσσεται, να θεραπεύεται και να επανορθώνει τις καθημερινές φθορές. Το να μην κοιμόμαστε αρκετά είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία μας, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και την ανάπτυξη των νυχιών! Εάν δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά (αυτό σημαίνει από 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ), τότε ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους!

Η ηλικία

Καθώς μεγαλώνουμε, τα κύτταρα στο σώμα μας σταματούν να πολλαπλασιάζονται τόσο συχνά, όσο στο παρελθόν. Το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επουλώσει τις πληγές του και η ανάπτυξη, τόσο των μαλλιών όσο και των νυχιών, επιβραδύνεται.

Αυτή η διαδικασία είναι σε μεγάλο βαθμό αναπόφευκτη. Αν, όμως, ακολουθήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και εφαρμόσουμε μερικές καλές συνήθειες περιποίησης νυχιών, τότε θα τα βοηθήσουμε να μεγαλώσουν λίγο πιο γρήγορα και να είναι πιο γερά.

Φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των νυχιών. Σε αυτήν τη γκάμα περιλαμβάνονται από αντιβιοτικά και φάρμακα χημειοθεραπείας ως και λίθιο, ρετινοειδή και άλλα.

Εάν λοιπόν, η αργή ανάπτυξη και το σπάσιμο των νυχιών μας αποτελεί παρενέργεια μιας φαρμακευτικής αγωγής, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το συζητήσουμε με τον γιατρό μας!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.