Μέικαπ: Αδιάβροχο, ανθεκτικό στο νερό ή στον ιδρώτα. Ποιες είναι οι διαφορές;

Μέικαπ: Αδιάβροχο, ανθεκτικό στο νερό ή στον ιδρώτα. Ποιες είναι οι διαφορές;

Μια αναπάντεχη βροχή, η ευσυγκίνητη πλευρά μας στην ενσυναίσθηση ή μια βουτιά στο θαλασσινό νερό φθάνουν και περισσεύουν για να αλλοιωθεί σημαντικά, το μακιγιάζ στο πρόσωπό μας! Τι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τελικά, για να διατηρηθεί αναλλοίωτο;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Η διαφορά μεταξύ ενός μέικαπ ανθεκτικού στο νερό και ενός αδιάβροχου

Σε αντίθεση με το αδιάβροχο μέικαπ, που έχει δημιουργηθεί για να αντέχει στο νερό, να μην «σπάει» ή να «γλιστρά» από το πρόσωπό μας, το μέικαπ που είναι ανθεκτικό στο νερό μπορεί να αντισταθεί στη διείσδυση του νερού μέχρι ένα σημείο, αλλά τελικά θα διαβρωθεί…

Στην πραγματικότητα, όταν φοράμε ένα αδιάβροχο μέικαπ, ακόμα και τα κύματα… του ωκεανού δεν θα μπορέσουν να το αλλοιώσουν, ενώ όταν καθόμαστε δίπλα στην πισίνα και δεν σκοπεύουμε να κάνουμε βουτιές, ένα μέικαπ ανθεκτικό στο νερό είναι μια χαρά!

Αν και τα προϊόντα που είναι ανθεκτικά στο νερό, όπως και τα αδιάβροχα αναφέρονται εναλλακτικά στα μέικαπ, ο όρος «ανθεκτικό στο νερό» άρχισε να χρησιμοποιείται πιο συχνά πριν από περίπου δέκα χρόνια.

Μέχρι τότε, οι όροι αδιάβροχο και με αντοχή στον ιδρώτα πρωτοστατούσαν στα αντηλιακά προϊόντα ειδικότερα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να θεωρούν πως δεν θα μπορούν να ξεπλυθούν και πως δεν χρειάζεται να επαναληφθεί η χρήση τους. Για αυτό και οι ειδικοί κατέληξαν στον όρο ανθεκτικό στο νερό.

Waterproof VS waterresistant make up

Όταν υπάρχει πραγματικά σύγκριση μεταξύ του αδιάβροχου και του ανθεκτικού στο νερό μέικαπ, προκύπτουν δύο ιδιαιτερότητες:

Αρχικά, η προσθήκη πολυμερών στοιχείων για τη δημιουργία φιλμ πολύ ανθεκτικών στο νερό και ο τύπος του πολυμερούς μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά, ανάλογα και με τον τρόπο εφαρμογής. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να είμαστε πολύ πιο επιεικείς με ένα πολυμερές που δημιουργεί ένα λιγότερο εύκαμπτο φιλμ σε μια μάσκαρα, σε σύγκριση με ένα άλλο που δεν θα είναι το ίδιο σταθερό στο μέικαπ.

Στη συνέχεια, ακολουθεί η χρήση εξειδικευμένων στοιχείων στην επεξεργασία των χρωστικών. Τα σωματίδια χρωστικών επικαλύπτονται με συστατικά που απωθούν το νερό, ενώ την ίδια στιγμή έχουν την ιδιότητα να γίνονται ένα με το δέρμα, καθώς και να μην αφαιρούνται εξαιτίας της μηχανικής τριβής που προκαλείται κατά την επαφή με τα ρούχα. Για παράδειγμα, το τριμεθυλσιλοξυπυριτικό είναι ένα στοιχείο που προσφέρει σχεδόν άριστη αποτελεσματικότητα, τόσο στην αντοχή του στο νερό όσο και στο λάδι.

Τι σημαίνει λοιπόν, μέικαπ με αντοχή στον ιδρώτα;

Τόσο ο όρος με αντοχή στον ιδρώτα, όσο και το αδιάβροχο μπορούν να ακολουθήσουν παρόμοιες τεχνικές στη σύνθεσή τους, καθώς έτσι κι αλλιώς ο ιδρώτας αποτελείται περίπου κατά το 99% από νερό!

Οι μέθοδοι δοκιμών, όμως, μπορεί να ποικίλλουν. Ενδέχεται λοιπόν, η επιδερμίδα μας να βυθιστεί στην μπανιέρα και με τη βοήθεια του υδρομασάζ να αποδειχθεί πόσο ανθεκτικό είναι ένα μέικαπ στο νερό ή εναλλακτικά, να προταθεί η χρήση της σάουνα για να ελεγχθεί η αντοχή του στον ιδρώτα.

Δείτε Επίσης
Tα 8 λάθη ομορφιάς του φθινοπώρου!

Ένα πολύ σημαντικό σημείο επίσης, αφορά το μέικαπ και τη μη φαγεσωρογόνο δράση. Το σμήγμα και γενικότερα, η παρουσία λιπαρών εκκρίσεων στην επιφάνεια της επιδερμίδας μπορεί να αλλοιώσει το μέικαπ ή να δημιουργήσει διχρωμίες.

Για να μην προκαλέσουμε την τύχη μας είναι σημαντικό στα συστατικά του να αναφέρεται πως δεν είναι απλά και μόνο ανθεκτικό στο νερό, αλλά και ανθεκτικό στο λάδι. Οπότε, όταν διαβάσουμε πως ένα μέικαπ έχει αντοχή στον ιδρώτα, τότε μπορούμε να υποθέσουμε πως είναι και αδιάβροχο.

Πώς θα αφαιρέσουμε το αδιάβροχο και ανθεκτικό στο νερό μέικαπ;

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι δύσκολο να αφαιρέσουμε αυτά τα είδη μέικαπ. Το κλειδί είναι να αναζητήσουμε προϊόντα καθαρισμού και ντεμακιγιάζ που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθήσουν στη γρήγορη διάλυση και αφαίρεση του μέικαπ μακράς διαρκείας.

Τα προϊόντα ντεμακιγιάζ που έχουν ως βάση το λάδι αποτελούν τον ιδανικό τύπο για να απομακρυνθούν οι αδιάβροχες συνθέσεις. Επίσης, οι συνθέσεις διπλής φάσης και τα βάλσαμα που προτείνονται για την αφαίρεση του μακιγιάζ από την ευαίσθητη περιοχή των ματιών, αφαιρούν και το αδιάβροχο μέικαπ, χωρίς να υποβάλουμε σε έξτρα ταλαιπωρία την επιδερμίδα μας που οφείλεται στην έντονη τριβή!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.