Έλαιο βιταμίνης Ε: Οι εκπληκτικές επιδράσεις του στο δέρμα μας

Έλαιο βιταμίνης Ε: Οι εκπληκτικές επιδράσεις του στο δέρμα μας

Η βιταμίνη Ε, αν και βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και μπορεί επίσης να ληφθεί σε μορφή συμπληρώματος, είναι ίσως πιο γνωστή ως βιταμίνη φροντίδας του δέρματος. Ας δούμε γιατί.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα οκτώ διαφορετικοί τύποι βιταμίνης Ε, όμως τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας παγκοσμίως αναγνωρίζουν μόνο μία μορφή αυτής της ένωσης βιταμινών ως ασφαλή για τη φροντίδα του δέρματος του ανθρώπου και αυτή η μορφή είναι γνωστή ως τοκοφερόλη.

Τι ακριβώς είναι η τοκοφερόλη;

Πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία, ενυδάτωση, επούλωση και ενίσχυση του δέρματος μας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Linus Pauling του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, η βιταμίνη Ε (σε μορφή τοκοφερόλης) βρίσκεται με φυσικό τρόπο στο ανθρώπινο δέρμα και μπορεί επίσης να εφαρμοστεί τοπικά για να παρέχει στο δέρμα πρόσθετη προστασία.

Το μόνο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η βιταμίνη Ε δεν αντιδρά καλά στο φως του ήλιου, οπότε οποιαδήποτε αποτελεσματική καλλυντική χρήση τής βιταμίνης Ε πρέπει να περιλαμβάνει κάποια μορφή προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Πώς ωφελεί το δέρμα μας το έλαιο βιταμίνης Ε

Η βιταμίνη Ε είναι αντιφλεγμονώδης, οπότε μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ερυθρότητας και των ερεθισμών, ενώ δρα και κατά της πάχυνσης και του πρηξίματος του γηρασμένου δέρματος.

Το έλαιο βιταμίνης Ε έχει επίσης εξαιρετική ενυδατική δράση, μπορεί να θεραπεύσει τον κνησμό που προκαλείται από το ξηρό δέρμα προσφέροντας  τουλάχιστον μια προσωρινή ανακούφιση από τη φαγούρα λόγω αλλεργιών ή λοιμώξεων.

Ενώ η από του στόματος βιταμίνη Ε είναι γνωστό ότι βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων του εκζέματος (ατοπική δερματίτιδα), η τοπική χρήση της δεν είναι τόσο καλά τεκμηριωμένη.

Δείτε Επίσης
Βιταμίνη C: Βελτιώνει πραγματικά το δέρμα μας!
Βιταμίνη C: Βελτιώνει πραγματικά το δέρμα μας!

Παρόλα αυτά η τοπική χρήση χάρη στις ενυδατικές ιδιότητες μπορεί να βοηθήσει στην έστω και προσωρινή ανακούφιση του πόνου από αυτήν την πάθηση. Επιπλέον υπάρχουν και μελέτες που δείχνουν ότι το έλαιο βιταμίνης Ε προσφέρει κάποια θεραπεία σε ήπιες περιπτώσεις ψωρίασης.

Η βιταμίνη Ε περιλαμβάνεται συχνά σε αντιγηραντικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ελαίου βιταμίνης Ε προάγουν την κυκλοφορία του αίματος και έτσι βοηθούν το δέρμα να φαίνεται πιο σφριγηλό, ενώ βοηθά στην καθυστέρηση της ανάπτυξης των ρυτίδων.

Η δράση του ελαίου βιταμίνης Ε προλαμβάνει και την εμφάνιση των λεπτών γραμμών, αφού παρέχει πολύ καλή ενυδάτωση.

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.