Έρευνα: Τι βρίσκουν οι άνδρες πιο ελκυστικό στο πρόσωπο μιας γυναίκας;

Έρευνα: Τι βρίσκουν οι άνδρες πιο ελκυστικό στο πρόσωπο μιας γυναίκας;

Εάν είμαστε κοκέτες δίνοντας προσοχή και στην παραμικρή λεπτομέρεια στην εμφάνισή μας ή απλά, εάν μας ενδιαφέρουν μόνο τα βασικά, γεγονός είναι πως η περιποιημένη εικόνα μας, μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα με τον εαυτό μας. Το απλό και απέριττο, όμως, φαίνεται να κυριαρχεί στις προτιμήσεις των ανδρών. Τι είναι τελικά, αυτό που τους τραβάει την προσοχή; Μία μελέτη Γάλλων επιστημόνων αποκαλύπτει…

Από την Άντζελα Μολφέτα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από Γάλλους επιστήμονες με τίτλο «Η ομορφιά αποκωδικοποιεί την εικόνα της», η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science, όσο πιο απλά θεωρούνται τα χαρακτηριστικά του προσώπου μιας γυναίκας, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να θεωρηθεί ελκυστική από ανδρικής πλευράς!

Οι απαντήσεις αξιολογήθηκαν εξετάζοντας ορισμένες ιδιότητες που συναντάμε συνήθως στις τεχνικές ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας, όπως «sparseness και neural coding», δηλαδή χαμηλής επεξεργασίας και νευρωνικής κωδικοποίησης ή αναπαράστασης.

Η απλότητα στα χαρακτηριστικά μίας γυναίκας τα κάνει πιο ευχάριστα οπτικά και ο εγκέφαλος έλκεται από τα απλά ερεθίσματα.

Όσο πιο απλό είναι το πρόσωπο μιας γυναίκας, τόσο πιο εύκολο είναι για τους άνδρες να το επεξεργαστούν γνωστικά. Προφανώς, αυτή η απλότητα κάνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου μιας γυναίκας πιο ευχάριστα στο μάτι, καθώς και ο εγκέφαλος έχει την τάση να έλκεται από τα απλά ερεθίσματα.

Η έρευνα και ο αλγόριθμος που δείχνουν τις προτιμήσεις των ανδρών

Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Julien Renoult από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στο Παρίσι, ήθελε να κατανοήσει καλύτερα ποια χαρακτηριστικά αναζητούν οι άνδρες για να θεωρήσουν ένα γυναικείο πρόσωπο ελκυστικό.

Συγκεντρώνοντας  ενδεικτικά, 169 άνδρες από τη νότια Γαλλία τους παρουσίασαν μια σειρά από τυχαία επιλογή εικόνων με γυναικεία πρόσωπα μέσω υπολογιστή. Στη συνέχεια, τους ζήτησαν να κατατάξουν τα πρόσωπα, σε μια κλίμακα από το 0 έως το 20, ανάλογα με το πόσο ελκυστικά ή όχι τα θεωρούσαν.

Οι ερευνητές, λαμβάνοντας τα αποτελέσματα, ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που τους επέτρεψε να φιλτράρουν τα χαρακτηριστικά του γυναικείου προσώπου, που οι άνδρες θεωρούσαν πιο ελκυστικά.

Ο αλγόριθμος εστίασε σε ένα χαρακτηριστικό που αναφέρεται ως sparseness στην ψηφιακή τεχνολογία για την εκτίμηση της ομορφιάς, το οποίο φαίνεται πως δημιουργεί μια ισχυρή σύνδεση, τελικά.

Η εικόνα που μαγνητίζει

Τα γυναικεία πρόσωπα που μπορεί ο εγκέφαλος να επεξεργαστεί με μεγαλύτερη ευκολία είναι πιο συμμετρικά και απλά, χωρίς ιδιαίτερα σημαντικά χαρακτηριστικά.

Δείτε Επίσης
Έρευνα: Τα 10 κορυφαία χαρακτηριστικά που κάνουν ελκυστικούς ή απωθητικούς τους άντρες καθώς μεγαλώνουν

Κάπως έτσι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε και το sparse face: Με ομαλές γραμμές στο περίγραμμα, λίγες ρυτίδες, λεία υφή της επιδερμίδας και απλά χαρακτηριστικά.

Μια εικόνα που κωδικοποιείται γρήγορα στον εγκέφαλο, χρησιμοποιώντας μόνο μερικούς νευρώνες! Δηλαδή, ελκυστικό για τους άνδρες είναι ό,τι μπορεί πιο εύκολα να επεξεργαστεί ο εγκέφαλος. Το συνειδητοποιούμε;

Ελκυστικό για τους άνδρες είναι ό,τι μπορεί να επεξεργαστεί ο εγκέφαλος εύκολα. Πόλος έλξης; Το απλό και χαμογελαστό πρόσωπο.

Η αντίληψη για την ομορφιά τού σήμερα λοιπόν, μπορούμε να πούμε πως εστιάζει κατά ένα μέρος στα φυσικά χαρακτηριστικά, διεκδικώντας σημαντικό ρόλο στην επιλογή του ζευγαρώματος.

Με βαθμολογίες από 10-15, όμως, στην κατάταξη της ελκυστικότητας, το sparseness αφήνει χώρο για μερικούς βιολογικούς, πολιτιστικούς ή και μεμονωμένους παράγοντες που θα επηρεάσουν με τη σειρά τους, την επιλογή της συντρόφου.

Μέχρι σήμερα, είχαμε σκεφθεί ποτέ, πως ένα απλό και χαμογελαστό πρόσωπο όπως τα γνωστά emoticons, θα αποτελούσε πρότυπο και θα γινόταν πόλος έλξης για τους άνδρες; Μάλλον όχι, αλλά τώρα ήρθε η στιγμή για να τονίσουμε την ομορφιά μας, απλά και απέριττα!

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.