Μήπως η «άνυδρη» ομορφιά είναι η καλύτερη κίνηση για εμάς και το περιβάλλον;

Μήπως η «άνυδρη» ομορφιά είναι η καλύτερη κίνηση για εμάς και το περιβάλλον;

Έχουμε ποτέ αναρωτηθεί ποιο είναι το περιβαλλοντικό αντίκτυπο για τα νέα καλλυντικά προϊόντα που δοκιμάζουμε στο πρόσωπο, στο σώμα και στα μαλλιά; Και ποιος είναι και ο λόγος που όλο και περισσότερες εταιρείες πειραματίζονται δημιουργώντας προϊόντα με ελάχιστο ή και καθόλου, νερό στη σύνθεσή τους;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Η άνυδρη ομορφιά σημαίνει βασικά, προϊόντα χωρίς νερό! Και το νερό είναι ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία του πλανήτη μας, μια και σε αρκετές χώρες παρουσιάζει σημαντική έλλειψη.

Ας σημειώσουμε επίσης, πως μόνο το 3% του νερού της Γης είναι φρέσκο και κατάλληλο για την καθημερινότητά μας, άρα και για την παρασκευή προϊόντων ομορφιάς.

Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση νερού στα καλλυντικά είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε, οπότε η εξοικονόμηση νερού μπορεί να κάνει τη διαφορά!

Γιατί πρέπει να ανησυχούμε για το νερό;

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει πως ο επόμενος Παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό; Είναι γνωστό λοιπόν, ότι αναμένουμε μια κρίση νερού – και ορισμένες περιοχές του κόσμου την αντιμετωπίζουν ήδη, δυστυχώς!

Σύμφωνα με έρευνα της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2019, ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Η κλιματική κρίση επιδεινώνει επίσης, τα πράγματα…

Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε και μια έκθεση από τον ΟΗΕ του 2020 όπου χαρακτηριστικά, περιγράφει: «Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τη διαθεσιμότητα, την ποιότητα και την ποσότητα του νερού για τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, απειλώντας το προνόμιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νερό και την αποχέτευση για δισεκατομμύρια ανθρώπους, δυνητικά».

Είναι σαφές ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικές με τον τρόπο χρήσης του νερού – και αυτό επεκτείνεται και στο μπουντουάρ μας!

Ρίχνοντας μια ματιά σε οποιαδήποτε από τις ενυδατικές μας κρέμες, τα προϊόντα καθαρισμού ή τα σαμπουάν μας, θα διαπιστώσουμε ότι το «aqua» είναι το νούμερο ένα συστατικό!

Στην πραγματικότητα, το νερό δεν μεταμορφώνει πραγματικά τη ρουτίνα ομορφιάς ή την περιποίηση των μαλλιών μας! Το νερό χρησιμοποιείται ως μεταφορέας άλλων ενεργών συστατικών ή στη συνοχή του προϊόντος, ενώ μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει κάποια προβλήματα:  Αναπαράγει εύκολα βακτήρια, με αποτέλεσμα να απαιτείται η προσθήκη συντηρητικών. Ορισμένα συντηρητικά, όμως, είναι γνωστά ως καρκινογόνα στοιχεία, ενώ κάποια ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος.

Μπορούν τα προϊόντα ομορφιάς να είναι χωρίς νερό;

Οι ειδικοί απαντούν πως ναι, γίνεται! Διότι, υπάρχουν και άλλες επιλογές, εκτός από το νερό:  Βότανα, έλαια ή ακόμα και άλλα είδη νερού! Τα θαλάσσια φύκια θα μπορούσαν να είναι μια πολύ πιθανή αντικατάσταση, καθώς είναι εξαιρετικά ενυδατικά για το δέρμα, ενώ δεν απαιτείται νερό για την ανάπτυξη ή την παραγωγή τους.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης άλλων τύπων νερού, τα οποία παράγονται ως υποπροϊόντα σε κάποια άλλη παρασκευή.

  • Για παράδειγμα, το νερό των φρούτων που εξάγεται απευθείας από ολόκληρο το φρούτο μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτικό για το δέρμα.
  • Το ανθόνερο πάλι, που παράγεται κατά τη διαδικασία απόσταξης αιθέριων ελαίων, μπορεί σίγουρα να αποτελέσει μια καλή πρόταση εάν αραιωθεί, σε σχέση με άλλα αιθέρια έλαια τα οποία είναι ιδιαίτερα «σκληρά» για το δέρμα.

Ποια είναι τα προσωπικά και περιβαλλοντικά οφέλη της ομορφιάς χωρίς νερό;

Τα οφέλη για το δέρμα στοχεύουν σε καλύτερα αποτελέσματα, πιο ασφαλή προϊόντα και καλύτερη ενυδάτωση. Απομακρύνοντας το νερό και προσθέτοντας εναλλακτικά στοιχεία, τα προϊόντα θα περιέχουν περισσότερα ενεργά συστατικά, επομένως θα μπορούν να απορροφηθούν καλύτερα, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λιπίδια.

Το μυστικό είναι να επιλέξουμε στοιχεία πλούσια σε ενεργά συστατικά, τα οποία θα βελτιώσουν το δέρμα μας και σε κυτταρικό επίπεδο.

Η βιταμίνη C είναι ένα συστατικό που προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών. Καθώς είναι ασταθής σε υδάτινα διαλύματα είναι πολύ πιο κατάλληλη για ένα προϊόν χωρίς νερό.

Δείτε Επίσης
Απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη μυρωδιά των αθλητικών παπουτσιών, φυσικά!

Επίσης, ορισμένα έλαια μπορούν να «σφραγίσουν» και να κλειδώσουν την υγρασία, σε αντίθεση με το νερό που μπορεί πραγματικά, να στεγνώσει το δέρμα!

Εάν τα προσωπικά μας οφέλη δεν μας φαίνονται αρκετά, ας σκεφθούμε πως θα μπορούσαμε να κάνουμε τη ρουτίνα ομορφιάς μας πιο φιλική προς το περιβάλλον!

Όχι μόνο θα εξοικονομήσουμε νερό, αλλά  τα καλλυντικά προϊόντα χωρίς νερό θα είναι ελαφρύτερα και θα έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τελικά, με αυτόν τον τρόπο οι εκπομπές του άνθρακα θα ελαχιστοποιηθούν, ενώ τα συντηρητικά και τα απόβλητα θα μειωθούν σημαντικά.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε;

Η αλλαγή των καλλυντικών μας μπορεί να μας στοιχίσει λίγο παραπάνω, καθώς τα νέα προϊόντα που χρησιμοποιούν καινοτόμες συνθέσεις είναι συνήθως, ακριβότερα.

Βέβαια, μπορούμε να προβούμε σε αργές αλλαγές που θα εφαρμόσουμε σταδιακά, με αποτέλεσμα και η επιδερμίδα μας να έχει τον χρόνο να εγκλιματιστεί καλύτερα στα νέα δεδομένα.

Επίσης, είναι σημαντικό να υπολογίσουμε ότι τα έλαια ενδέχεται να χάσουν τη ζωηρή μυρωδιά τους με την πάροδο του χρόνου. Αλλά αυτό είναι κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε, προσθέτοντας απλά ένα αντιοξειδωτικό, όπως για παράδειγμα η βιταμίνη Ε, η οποία και θεωρείται εντελώς απαραίτητη για το δέρμα μας και για αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται καθημερινά.

Τέλος, εάν επιλέξουμε ένα προϊόν με βάση το λάδι, αντί για το νερό, είναι απαραίτητο να ελέγξουμε εάν είναι μη φαγεσωρογόνο, ώστε να μην κλείσουν οι πόροι του δέρματος και εμφανιστούν αντιαισθητικά σπυράκια, εδώ κι εκεί!

Ουδείς λόγος ανησυχίας λοιπόν, διότι όπως γνωρίζουμε ο τολμών νικά!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.