Πέντε λάθη ομορφιάς… ενάντια στο περιβάλλον και πώς να τα διορθώσετε

Πέντε λάθη ομορφιάς… ενάντια στο περιβάλλον και πώς να τα διορθώσετε

Καθαρή ομορφιά, καθαρή συνείδηση! Είναι πραγματικά τρομακτικό το γεγονός ότι πετάμε περίπου 2,12 δισεκατομμύρια τόνους απορριμμάτων κάθε χρόνο. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα προϊόντα ομορφιάς. Δυστυχώς, η ρουτίνα ομορφιάς μας έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για καθαρή ομορφιά και καθαρή συνείδηση! 

Από τη Μαρία Καλοπούλου 

Αν και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το να είσαι βιώσιμος είναι κάτι περισσότερο από μια απλή τάση—είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνεις όλο τον χρόνο με τη νέα χρονιά, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή να δώσουμε στη ρουτίνα ομορφιάς μας μια φιλική προς το περιβάλλον αναμόρφωση. Ακολουθούν πέντε λάθη που πιθανότατα κάνετε αυτή τη στιγμή και οι κατάλληλες λύσεις για να τα διορθώσετε.

1. Δεν ανακυκλώνετε τις άδειες συσκευασίες

Ας ξεκινήσουμε με την πιο κατάφωρη αμαρτία ομορφιάς: Να μην ανακυκλώνουμε άδεια βαζάκια. Το να πετάτε καλλυντικά σας στα σκουπίδια είναι μια μικρή κίνηση που έχει μεγάλες συνέπειες στο περιβάλλον.

Η λύση: Αποκτήστε έναν κάδο με δύο τμήματα: ένα τμήμα για τα απορρίμματα και ένα άλλο για τα ανακυκλώσιμα. Με αυτόν τον τρόπο, όταν πηγαίνετε να πετάξετε σκουπίδια, θα σας υπενθυμίζεται να ανακυκλώνετε όποτε είναι δυνατόν.

2. Αγοράζετε από μη βιώσιμες μάρκες

Ο κόσμος της ομορφιάς είναι γεμάτος θολά νερά, ειδικά όταν πρόκειται για προμήθεια προϊόντων. Από αόριστα διατυπωμένες υποσχέσεις μέχρι ασαφή συστήματα σήμανσης, οι επωνυμίες που διαφημίζουν «φυσικά συστατικά» μπορεί να έχουν κάποια παραπλανητικά ψιλά γράμματα.

Η λύση: Κάντε την έρευνά σας! Βεβαιωθείτε ότι η μάρκα δεν κάνει δοκιμές σε ζώα ή ότι χρησιμοποιεί συστατικά από φυσικές πηγές. Αφήστε στο ράφι οποιοδήποτε προϊόν περιέχει φθαλικές ενώσεις, υδράργυρο, τολουόλιο, μόλυβδο ή φορμαλδεΰδη, καθώς αυτές οι χημικές ουσίες θεωρούνται μερικές από τις πιο επιβλαβείς για τον πλανήτη.

Όταν ψωνίζετε, αναζητήστε βιώσιμες μάρκες ομορφιάς που έχουν προσεγμένη συσκευασία. Προσπαθήστε να αποφύγετε το φελιζόλ, τα χαρτοκιβώτια και τα PVC όπου είναι δυνατόν.

Οποιαδήποτε συσκευασία είναι κατασκευασμένη με ανακυκλωμένο υλικό θα είναι ανακυκλώσιμη και πιθανόν να αναφέρει και την ανάλογη επισήμανση.

3. Χρησιμοποιείτε μαντηλάκια ντεμακιγιάζ μιας χρήσης κάθε μέρα

Όσο χρήσιμα κι αν είναι τα μαντηλάκια ντεμακιγιάζ μιας χρήσης, το βαμβάκι που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία τους δεν είναι βιοδιασπώμενο και δεν διασπάται εύκολα, προκαλώντας ακόμη περισσότερα απορρίμματα στους χώρους υγειονομικής ταφής. Το χειρότερο είναι ότι μερικά είναι στην πραγματικότητα τυλιγμένα μεμονωμένα σε πλαστικό, διπλασιάζοντας την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγονται.

Η λύση: Εάν χρησιμοποιείτε καθημερινά ένα μικρό βουνό από βαμβακάκια ή μαντηλάκια, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αλλάξετε σε πλενόμενα, επαναχρησιμοποιήσιμα, όπως Makeup Eraser Cloth, που χρειάζονται μόνο νερό για να λειτουργήσουν.

Δείτε Επίσης
Απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη μυρωδιά των αθλητικών παπουτσιών, φυσικά!

Όχι μόνο θα κάνετε τεράστια χάρη στο περιβάλλον, αλλά δεν θα χρειαστεί να επαναλαμβάνετε τα αποθέματα τόσο συχνά και θα προστατεύσετε το δέρμα σας από όλα αυτά τα επιβλαβή φυτοφάρμακα στα βαμβακάκια.

4. Δεν εκμεταλλεύεστε τα προγράμματα αναπλήρωσης

Το πιθανότερο είναι ότι έχετε κάποια προϊόντα ομορφιάς στα οποία ορκίζεστε και δεν τα αλλάζετε ποτέ.  Δείτε αν κάποια από αυτά τα προϊόντα μπορούν να ξαναγεμίσουν στην ίδια συσκευασία. Όλο και περισσότερες μάρκες ομορφιάς αρχίζουν να προσφέρουν έξυπνα συστήματα αναπλήρωσης που σας επιτρέπουν να επαναχρησιμοποιήσετε τα υπάρχοντα βάζα και δοχεία σας.

Η λύση: Περιορίστε την κατανάλωση συσκευασίας με επαναγεμιζόμενα προϊόντα μακιγιάζ και περιποίησης δέρματος.

5. Είστε η επιτομή της σπατάλης

Κάθε λάτρης της ομορφιάς είναι πιθανώς ένοχη για σπατάλες! Σας αρέσει να χρησιμοποιείτε διαφορετικά προϊόντα ομορφιάς εναλλάξ; Από αυτά τα προϊόντα, τείνετε να τελειώνετε ελάχιστα, πριν προχωρήσετε στο επόμενο; Αν απαντήσατε ναι, τότε αλλάξτε το! Αυτή η τακτική τροφοδοτεί τη νοοτροπία «αγοράζω αλόγιστα, πετάω αλόγιστα», η οποία επιβαρύνει σοβαρά το περιβάλλον (και τον τραπεζικό σας λογαριασμό).

Η λύση: Βελτιώστε τη ρουτίνα ομορφιάς σας! Ένα καλό σύστημα για εξάσκηση: Προσθέστε μόνο ένα νέο προϊόν στη ρουτίνα σας μόλις ολοκληρώσετε ένα άλλο. Αν θέλετε να πειραματιστείτε, δοκιμάστε να το κάνετε με μάρκες που αφαιρούν εντελώς τις συσκευασίες από τα προϊόντα της.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.