Οι δερματολόγοι καταρρίπτουν τους μεγαλύτερους μύθους περιποίησης του δέρματος του Διαδικτύου!

Οι δερματολόγοι καταρρίπτουν τους μεγαλύτερους μύθους περιποίησης του δέρματος του Διαδικτύου!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνθρωποι θέλουν καλό δέρμα! Με αυτό κατά νου, σκεφτείτε ότι η βιομηχανία περιποίησης δέρματος προβλέπεται να αγγίξει τα 160 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024! Αλλά με την τεράστια έκταση του Τύπου και ταυτόχρονα πάνω από 260 δισεκατομμύρια προβολές #beauty στο TikTok) έρχεται και η παραπληροφόρηση. Από τις ανώδυνες ανακρίβειες μέχρι τα σοβαρά ψέματα, υπάρχουν πολλοί μύθοι για την περιποίηση του δέρματος που οι δερματολόγοι θέλουν να καταρρίψουν επιτέλους. Ας δούμε τι λένε και τι είναι αλήθεια και τι παραμύθια!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

1. Η χρήση μέικαπ προκαλεί ακμή;

Το μέικαπ από μόνο του δεν προκαλεί ακμή, αλλά μπορεί να υπάρχουν συστατικά στα καλλυντικά σας που φράζουν τους πόρους σας και οδηγούν σε προβλήματα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Μερικά φαγεσωρογόνα συστατικά, όπως το λάδι καρύδας, άρωμα και μερικές φορές σιλικόνη ενδέχεται να προκαλέσουν σπυράκια ή ερεθισμούς.

Αν παρουσιάζονται σπυράκια με τη χρήση του μέικαπ, μπορεί να μην αφορά τα συστατικά. Βεβαιωθείτε ότι τα πινέλα του μακιγιάζ σας είναι καθαρά και ότι κανένα από τα προϊόντα σας δεν έχει λήξει.

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, εάν φοράτε μέικαπ, φροντίστε να υιοθετήσετε μια νοοτροπία «πρώτα το δέρμα», που σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να παραλείπετε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας εκ των προτέρων (συμπεριλαμβανομένου του αντηλιακού) και να το αφαιρείτε πάντα πριν τον ύπνο.

2. Κάνοντας ασκήσεις προσώπου στο σπίτι μπορεί να σφίξει το πρόσωπό σας;

© BEHANCE
© BEHANCE

Αν έχετε παρακολουθήσει το TikTok τον τελευταίο χρόνο, θα γνωρίζετε τα πάντα για το gua sha για να μάθετε περισσότερα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ. Υπάρχουν χιλιάδες βίντεο στην πλατφόρμα με ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι το gua sha και το μασάζ προσώπου μείωσαν τις ρυτίδες τους, τους έδωσε καλύτερο περίγραμμα και γενικά σύσφιξαν το δέρμα. Τι είναι αλήθεια τελικά;

Έχει γίνει πολύ λίγη έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του μασάζ προσώπου και του gua sha (μπορούμε να περιμένουμε ότι αυτό θα αλλάξει την επόμενη δεκαετία), επομένως οποιαδήποτε απόδειξη αυτής της αλλαγής είναι ατεκμηρίωτη.

Εάν χρησιμοποιείτε μασάζ προσώπου για να αδυνατίσετε το πρόσωπό σας, ενώ μπορεί να παρατηρήσετε μια άμεση διαφορά λόγω της αποπνευστικής φύσης του μασάζ, δεν υπάρχει τρόπος να «μειώσετε» το λίπος (όπως ακριβώς είναι αδύνατον να μειώσετε το μέγεθος του τους καρπούς ή τα δάχτυλά σας χωρίς να χάσετε βάρος παντού).

Όσον αφορά τις ρυτίδες, η χρήση του μυός είναι αυτή που προκαλεί πτυχές και λεπτές γραμμές και όχι το αντίθετο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Botox λειτουργεί: Παραλύει τους μυς, ώστε να αποφεύγετε να κάνετε εκείνες τις εκφράσεις που οδηγούν σε ρυτίδες.

Μπορούμε να πούμε ότι το μασάζ προσώπου μειώνει τις ρυτίδες; Όχι, αλλά δεν βλάπτει και σας κάνει να αισθάνεστε καλά, οπότε είμαστε υπέρ αυτού.

Επομένως, το να κάνετε ασκήσεις προσώπου για την αφαίρεση των ρυτίδων δεν είναι ακριβές, ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι το μασάζ προσώπου (με τα δάχτυλά σας ή το gua sha) είναι αρκετά ισχυρό.

3. Δουλεύουν τα χημικά peeling στο σπίτι;

Υπάρχει λόγος που τα χημικά peeling χορηγούνται μόνο από επαγγελματίες. Τα χημικά πίλινγκ ιατρικού βαθμού προορίζονται για το ιατρείο, επειδή  εφαρμόζονται με ελεγχόμενο τρόπο σε συγκεκριμένα τελικά σημεία για να αξιολογηθεί πόσο μπορεί να ανεχθεί το δέρμα σας.

Ο πειραματισμός μόνη σας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά εγκαύματα στο πρόσωπο και ακόμη και ουλές.

Ό,τι κι αν κάνετε, μην προσπαθήσετε να δημιουργήσετε ένα χημικό peeling στο σπίτι – είναι μια συνταγή για καταστροφή.

Αντίθετα, οι δερματολόγοι συστήνουν ελαφρά πίλινγκ, όπως ορό ή μάσκα AHA/BHA, που απολεπίζει το ανώτερο στρώμα του δέρματος.

4. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδια προσώπου, αν έχετε λιπαρό δέρμα;

© BEHANCE
© BEHANCE

Ακριβώς επειδή έχετε λιπαρό δέρμα δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το ενυδατώνετε. Ωστόσο, το επίπεδο υγρασίας που χρειάζεται το δέρμα σας είναι πιθανώς διαφορετικό από κάποια με ξηρό τύπο δέρματος.

Δείτε Επίσης
Σας μπήκε νερό στο αυτί; Πώς να το βγάλετε, σύμφωνα με τους ειδικούς

Εάν κάποιος στο Διαδίκτυο σας λέει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι στο λιπαρό δέρμα σας, αγνοήστε τον!

Αλλά παραδόξως, το λάδι μπορεί πραγματικά να είναι μια καλή επιλογή για το λιπαρό δέρμα. Το λάδι προσελκύει το λάδι, επομένως μπορεί συχνά να εξισορροπεί την παραγωγή σμήγματος ενώ ταυτόχρονα θρέφει σε βάθος το δέρμα.

5. Μπορούν οι πόροι σας να γίνουν μεγαλύτεροι ή μικρότεροι χρησιμοποιώντας ορισμένα προϊόντα;

Όλα εκείνα τα προϊόντα που στοχεύουν στο να κάνουν τους πόρους σας «μικρότερους» είναι ψέματα.

Το μέγεθος των πόρων σας, όπως και οι περισσότερες πτυχές του δέρματός σας, συνδέεται με τη γενετική, όχι με τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε.

Οι πόροι σας δεν μπορούν να αλλάξουν μόνιμα μέγεθος, αλλά αν κάνετε απολέπιση και καθαρισμό τους, μπορούν να κάνουν τους πόρους να φαίνονται προσωρινά μικρότεροι επειδή δεν είναι φραγμένοι.

6. Είναι το απόλυτα φυσικό, μη τοξικό, πάντα καλύτερο για το δέρμα;

Η περιποίηση του δέρματος είναι τόσο υποκειμενική: Αυτό που λειτουργεί για το δέρμα σας μπορεί να μην λειτουργεί για το δέρμα της καλύτερής σας φίλης  ή ακόμα και για το δέρμα της μαμάς σας.

Έτσι, κανένα προϊόν δεν είναι “καλύτερο” από άλλα. Όλα έχουν να κάνουν με το τι λειτουργεί για εσάς. Ενώ μερικοί άνθρωποι βρίσκουν την αληθινή αγάπη με τη μη τοξική, «καθαρή» ομορφιά, άλλοι μπορεί να απαιτούν αυτά τα συστατικά που έχουν μελετηθεί ιδιαίτερα όπως η ρετινόλη και η βιταμίνη C για να φτάσουν το δέρμα τους στο ίδιο σημείο.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.