Τα καλύτερα αιθέρια έλαια για την κακοσμία του σώματος και όχι μόνο! Πλήρης οδηγός για να τον κρατήσετε για πάντα!

Τα καλύτερα αιθέρια έλαια για την κακοσμία του σώματος και όχι μόνο! Πλήρης οδηγός για να τον κρατήσετε για πάντα!

Είτε πρόκειται για την κακοσμία στις μασχάλες, είτε στο σακίδιο τού γυμναστηρίου, αλλά και για τα παπούτσια ή τα ρούχα μας, οι άσχημες και έντονες μυρωδιές δημιουργούν μια αρνητική κατάσταση που μας χαλάει τη διάθεση! Για να αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση και να ανεβάσουμε την ψυχολογία μας, τα αιθέρια έλαια προσφέρουν την καλύτερη απάντηση σε κάθε μας πρόβλημα, πραγματικά!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της οσμής του σώματος. Ορισμένα από αυτά μάλιστα, έχουν μελετηθεί ειδικά για την επίδρασή τους στη μείωση της κακοσμίας της εφίδρωσης ή για τη δράση τους ενάντια στα βακτήρια που προκαλούν τον ιδρώτα του σώματος. Ανάλογα με τις ανάγκες μας θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό ή αυτά που συνδυάζουν τα απαιτούμενα, αρκεί να ενημερωθούμε αναλυτικά…

Με αντιβακτηριδιακή δράση

© SHINY DIAMOND / PEXELS
© SHINY DIAMOND / PEXELS

Ο ίδιος ο ιδρώτας είναι άοσμος, αλλά εξαιτίας των βακτηρίων μετατρέπεται σε ενώσεις που ονομάζονται θειοαλκοόλες και οι οποίες μυρίζουν σαν θείο, κρεμμύδια και κρέας! – τη χαρακτηριστική μυρωδιά που γνωρίζουμε ως BO1, δηλαδή οσμή του σώματος.

Τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των βακτηρίων που προκαλούν την δυσάρεστη οσμή του σώματος. Περιέχουν διάφορα αρωματικά συστατικά, γνωστά ως τερπένια, πολλά από τα οποία διαθέτουν ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση.

Για παράδειγμα, τα έλαια ρίγανης και θυμαριού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη, ένα από τα πιο ισχυρά αντιβακτηριδιακά τερπένια!

Απόκρυψη της μυρωδιάς

© PEXELS
© PEXELS

Κανένα αποσμητικό δεν είναι αλάνθαστο! Αλλά τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των δυσάρεστων οσμών, προσδίδοντας και μεγάλη διάρκεια.

Τα έλαια εσπεριδοειδών, όπως το λεμόνι τείνουν να διαχέονται γρήγορα, αλλά τα πιο έντονα όπως το πατσουλί και το σανταλόξυλο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά.

Τι κάνουμε; Αναμειγνύοντας τα ελαφριά με τα πιο έντονα αιθέρια έλαια θα εξασφαλίσουμε αποτελεσματικότητα και πολύ μεγαλύτερη διάρκεια.

Αρωματοθεραπεία

Είναι γνωστό ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει υπερβολική εφίδρωση και έντονες οσμές στην περιοχή της μασχάλης. Ορισμένα αιθέρια έλαια βέβαια, μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της χαλάρωσης έναντι του άγχους, οπότε αυτή η κίνηση θα βοηθήσει στη μείωση της εφίδρωσης και κατά συνέπεια, στην απομάκρυνση της ενοχλητικής μυρωδιάς.

Τα αιθέρια έλαια, όπως το τριαντάφυλλο, η λεβάντα ή το ιλάνγκ-ιλάνγκ έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες. Περνώντας τα σε κάποια σημεία του σώματός μας ως αποσμητικά ή αρωματικά, θα έχουμε τη δυνατότητα να τα μυρίσουμε όσο συχνά θέλουμε και με αυτόν τον τρόπο να κρατήσουμε μακριά μας το άγχος και το στρες!

Τα καλύτερα αντιβακτηριδιακά αιθέρια έλαια για την οσμή του σώματος

Υπάρχουν κάποιοι ειδικοί τύποι βακτηρίων που προκαλούν την οσμή του σώματος και επεμβαίνουν στο μικροβίωμα του δέρματός μας. Για να τα απομακρύνουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένα αιθέρια έλαια και να απαλλαγούμε από τις δυσάρεστες οσμές!

Αιθέριο έλαιο από το δέντρο τσαγιού

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα αιθέρια έλαια για την εφίδρωση και την οσμή του σώματος. Με ισχυρά αντιβακτηριδιακά στοιχεία, το έλαιο τεϊόδεντρου απομακρύνει γρηγορότερα τα βακτήρια που παράγουν οσμές από ό,τι το έλαιο δεντρολίβανου, μέντας ή λεβάντας. Μπορούμε να το προσθέσουμε σε οποιοδήποτε αποσμητικό εάν το ισχυρό άρωμά του μας φαίνεται ευχάριστο.

Συνδυάζεται καλά με: Νερολί, Λεμόνι, Γκρέιπφρουτ, Κέδρο, Κυπαρίσσι

Αιθέριο έλαιο σανταλόξυλου

Μπορεί να είναι λίγο ακριβότερο, αλλά είναι ένα ισχυρός παράγοντας για την πρόληψη της κακοσμίας, ενώ συμβάλλει σημαντικά χάρη στην αντιβακτηριδιακή του δράση και στα μείγματα αιθέριων ελαίων.

Με αντισηπτικές ιδιότητες θεωρείται νότα βάσης και συνδυάζεται καλά με διάφορα αιθέρια έλαια, προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια.

Συνδυάζεται καλά με: Πατσουλί, Βανίλια, Ιλάνγκ Ιλάνγκ, Γλυκό Πορτοκάλι

Αιθέριο έλαιο ιλάνγκ-ιλάνγκ

Καταπολεμά την οσμή του σώματος με δύο τρόπους: Απομακρύνοντας τα βακτήρια που προκαλούν οσμή και επίσης, καλύπτοντας τη δυσάρεστη οσμή με το ισχυρό, μακράς διαρκείας άρωμά του!

Ιδιαίτερα αποτελεσματικό για στην κακοσμία των ποδιών, μπορεί να προστεθεί σε οποιοδήποτε μείγμα αποσμητικού αιθέριων ελαίων, ενώ με το ηρεμιστικό του άρωμα βοηθά και στη χαλάρωση ενάντια στο στρες!

Συνδυάζεται καλά με: Γκρέιπφρουτ, Γλυκό πορτοκάλι, Λεμόνι, Σανταλόξυλο

Αιθέριο έλαιο ρίγανης

Ένα από τα πιο εξαιρετικά αντιβακτηριδιακά αιθέρια έλαια, καθώς έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα στα πιο δραστικά αντιβακτηριδιακά τερπένια. Λειτουργεί και ως φυσικό αντιμικροβιακό σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας με εξαιρετική απόδοση.

Μερικές σταγόνες είναι αρκετές σε ένα αποσμητικό σώματος. Προσοχή, καθώς η υπερβολική ποσότητα μπορεί να ερεθίσει το δέρμα!

Συνδυάζεται καλά με: Λεμόνι, Δεντρολίβανο, Γκρέιπφρουτ, Κέδρο, Βασιλικός

Αιθέριο έλαιο θυμαριού

Ιδιαίτερα ισχυρό αντιβακτηριδιακό αιθέριο έλαιο που αναστέλλει ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ακόμα πιο αποτελεσματικό από το έλαιο τεϊόδεντρου ενάντια στα βακτήρια του σταφυλόκοκκου που προκαλούν οσμή.

Επίσης, πιο ισχυρό από τη μαντζουράνα, το δεντρολίβανο, τον βασιλικό, τη μέντα και τη λεβάντα. Ενώ είναι πολύ χρήσιμο στην καταπολέμηση των οσμών θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, με μέγιστη συγκέντρωση περίπου στο 1%! Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος ερεθισμού του δέρματος.

Συνδυάζεται καλά με: Λεμόνι, Λεβάντα, Γκρέιπφρουτ, Κέδρος, Γλυκό Πορτοκάλι

Αιθέριο έλαιο λεμονιού

Κλασικό και αγαπημένο διαθέτει επίσης, πλούσιες αντισηπτικές και αποσμητικές ιδιότητες, ωστόσο δεν πρέπει να εφαρμόζεται αδιάλυτο. Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέξουμε το σωστό έλαιο λεμονιού:

Της ψυχρής έκθλιψης είναι φωτοτοξικό, ενώ το αποσταγμένο με ατμό δεν είναι, οπότε θα επιλέξουμε ένα αιθέριο έλαιο λεμονιού αποσταγμένο με ατμό.

Σε μη δερματικές χρήσεις, όπως σε αποσμητικά για παπούτσια, σακίδια ή ρούχα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε είδος λαδιού.

Συνδυάζεται καλά με: Λεβάντα, Σανταλόξυλο, Βανίλια, Ιλάνγκ-Ιλάνγκ, Κέδρο

Αιθέριο έλαιο από ξύλο κέδρου

Το ξεχωριστό άρωμα του κέδρου είναι επίσης, ισχυρό αποσμητικό. Διαθέτει έντονη αντισηπτική δράση ενάντια σε μια μεγάλη ποικιλία βακτηρίων, ενώ θεωρείται ιδανικό και στην απομάκρυνση της κακοσμίας των ποδιών.

Αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε αποσμητικό μείγμα, ειδικά εάν προτιμάμε πιο αρρενωπές νότες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υποστηρίζει και πιο γυναικείες ευωδιές.

Συνδυάζεται καλά με: Γκρέιπφρουτ, Μούρο άρκευθου, Λεμόνι, Βελόνες ελάτης, Ιλάνγκ-Ιλάνγκ

Αιθέριο έλαιο λεβάντας

Εξαιρετικά δημοφιλές και πολύ αποτελεσματικό στην κάλυψη των δυσάρεστων οσμών, χάρη στο ισχυρό λουλουδένιο άρωμά του, αλλά και στις ιδιότητές του να αναστέλλει πολλά από τα βακτήρια που παράγουν οσμή στο δέρμα μας. Για βέλτιστα αποτελέσματα, η λεβάντα θα πρέπει να ενσωματωθεί σε ένα μείγμα.

Εκτός από τις αντιβακτηριδιακές της ιδιότητες, το ηρεμιστικό άρωμα της λεβάντας μπορεί επίσης, να βοηθήσει στην πρόληψη του ιδρώτα που προκαλείται από το στρες.

Συνδυάζεται καλά με: Λεμόνι, Βανίλια, Ιλάνγκ-Ιλάνγκ, Νερολί, Πατσουλί, Σανδαλόξυλο

Αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ

Δείτε Επίσης
Τι είναι η κηπουρική χωρίς άροση; Τα οφέλη της μεθόδου

Γλυκό, αναζωογονητικό άρωμα που θυμίζει το γλυκό έλαιο πορτοκαλιού, αν και πιο καραμελένιο. Με μια μεγάλη ποικιλία αντιβακτηριδιακής δράσης θεωρείται από τα πιο ευέλικτα αιθέρια έλαια για αποσμητικό.

Ειδικά αν προτιμάμε γλυκές και φρουτώδεις μυρωδιές μπορεί να μυρίζει ακριβώς όπως το καραμελένιο μαλλί της γριάς, ενώ εάν προσθέσουμε λάδι αμυρίδας το μείγμα θα κρατήσει ακόμα περισσότερο!

Συνδυάζεται καλά με: Ιλάνγκ-Ιλάνγκ, Βανίλια, Λεμόνι, Γλυκό πορτοκάλι, Κέδρο

Αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου

Με ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, αναστέλλει πολλά από τα βακτήρια που συμβάλλουν στην οσμή του σώματος, ενώ θεωρείται ως το πιο αποτελεσματικό για την απομάκρυνση του κυριότερου βακτηρίου που συνδέεται με την κακοσμία των ποδιών!

Εάν αγαπάμε το αναζωογονητικό του άρωμα, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας αποσμητικό, αποσμητικό ποδιών ή και παπουτσιών!

Συνδυάζεται καλά με: Ιλάνγκ-Ιλάνγκ, Βανίλια, Λάιμ, Γλυκό πορτοκάλι, Κέδρο

Αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου

Αν και χρησιμοποιείται συχνά για την υγεία του αναπνευστικού μπορεί επίσης, να μας μεταφέρει τη φρεσκάδα του! Με έντονη δράση έναντι των μικροβίων, αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο για την απομάκρυνση της κακοσμίας.

Χάρη στο ισχυρό του άρωμα είναι η ιδανική επιλογή, αλλά μπορεί να αναμειχθεί και με άλλα αιθέρια έλαια, ώστε να μην είναι τόσο έντονο.

Συνδυάζεται καλά με: Λάιμ, Μέντα, Λεβάντα, Φασκόμηλο, Πεύκο, Γλυκό πορτοκάλι

Αιθέριο έλαιο πεύκου

Αν και χρησιμοποιείται συχνά ως απολυμαντικό, το αιθέριο έλαιο πεύκου έχει αποδείξει την βακτηριοκτόνο δράση του έναντι διαφόρων βακτηρίων και την αντισηπτική του δράση σε μια μεγάλη ποικιλία παθογόνων μικροοργανισμών.

Εξίσου αποτελεσματικό με το δεντρολίβανο και τον ευκάλυπτο, αποτελεί μια εξαιρετική λύση και στο πρόβλημα της κακοσμίας των ποδιών!

Συνδυάζεται καλά με: Λάιμ, Κέδρο, Περγαμόντο, Λεβάντα, Μούρο αρκεύθου

Αιθέριο έλαιο μέντας

Πολύ δημοφιλές και ευέλικτο, αλλά και εξίσου αποτελεσματικό όπως το έλαιο τεϊόδεντρου, ενάντια σε ορισμένα βακτήρια που προκαλούν την κακοσμία. Ενδέχεται σε ορισμένους τύπους να χρειαστεί να προστεθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Με αναζωογονητικό άρωμα, αν και οι νότες κορυφής του ξεθωριάζουν σχετικά γρήγορα, είναι καλό να αναμειγνύεται με άλλα έλαια για καλύτερη αποτελεσματικότητα και μεγαλύτερη διάρκεια.

Συνδυάζεται καλά με: Λεβάντα, Ευκάλυπτο, Κακάο, Δεντρολίβανο, Κυπαρίσσι

Αιθέριο έλαιο γλυκού πορτοκαλιού

Το ευχάριστο άρωμα του αιθέριου ελαίου από το γλυκό πορτοκάλι έχει την ιδιότητα να αναστέλλει την ανάπτυξη πολλών διαφορετικών ειδών βακτηρίων και μυκήτων, που συνδέονται με την παραγωγή της δυσάρεστης οσμής του σώματός μας.

Εξίσου αποτελεσματικό με το έλαιο τεϊόδεντρου, μπορεί να απομακρύνει και τη δυσοσμία των ποδιών. Αν και δεν θεωρείται αρκετά ισχυρό για να εξαλείψει τη μυρωδιά του σώματος από μόνο του, λειτουργεί τέλεια σε μείγματα βελτιώνοντας τη φαρμακευτική τους σύνθεση αλλά και το άρωμά τους.

Συνδυάζεται καλά με: Τεϊόδεντρο, Βανίλια, Λεβάντα, Λάιμ, Πεύκο, Κυπαρίσσι, Έλατο, Σανδαλόξυλο

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.