H Greta Thunberg γίνεται εξώφυλλο για το νέο περιοδικό του Guardian

H Greta Thunberg γίνεται εξώφυλλο για το νέο περιοδικό του Guardian

Η Σουηδέζα ακριβίστρια που μάχεται για τα δικά της “πιστεύω” και για την προστασία του πλανήτη είναι σήμερα μόλις 18 ετών. Με αφορμή την παρουσία της στο πρώτο εξώφυλλο του νέου περιοδικού του βρετανικού Guardian, με τίτλο «Saturday», ας γνωρίσουμε την Greta Thunberg.

Η Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς δεν έχει διστάσει τα σταθεί απέναντι από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους και να εκφράσει δημόσια τη γνώμη της γι’ αυτούς. Από νεαρή ηλικία έχει μάθει να παλεύει, ενώ στα 11 της διαγνώστηκε με σύνδρομο Asperger. Η ζωή της άλλαξε, αλλά εκείνη συνεχίζει να δίνει τη δική της μάχη, θέλοντας να περάσει τα μηνύματά της σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τον πλανήτη που βρίσκεται σε πραγματικά μεγάλο κίνδυνο.

Ένα κορίτσι που αφήνει το στίγμα του στη σύγχρονη ιστορία

Γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 2003 στην Σουηδία. Μητέρα της είναι η Σουηδέζα τραγουδίστρια της όπερας, Sara Magdalena Ernman κι ο πατέρας της ο ηθοποιός, Svante Thunberg, ενώ έχει και μία αδερφή. Η Greta ήταν ένα παιδί σαν όλα τα άλλα. Ήσυχη κι εσωστρεφής.

Ωστόσο, μόλις στα 11 της ήρθε αντιμέτωπη με μία νέα πραγματικότητα. Όντας μαθήτρια του δημοτικού, ένας δάσκαλος στο πλαίσιο του μαθήματός του είχε προβάλει στην τάξη ένα βίντεο για τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτό ήταν. Δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τις εικόνες που προβλήθηκαν στο συγκεκριμένο βίντεο, που τη σημάδεψε για μία ζωή.

Έπεσε σε κατάθλιψη κι η κατάστασή της γινόταν όλο και πιο δύσκολη, μέχρι που έφτασε σε σημείο να μιλάει και να τρώει με δυσκολία για μήνες, με αποτέλεσμα να χάσει δέκα κιλά σε δύο μήνες, ενώ σταμάτησε σε σημαντικό βαθμό κι η ανάπτυξή της.

Την ίδια περίοδο, διαγνώσθηκε με σύνδρομο Asperger, μια αναπτυξιακή διαταραχή που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και χαρακτηρίζεται κυρίως από επικοινωνιακές και κοινωνικές δυσκολίες. “Αν ήμουν όπως όλοι οι άλλοι, θα είχα συνεχίσει τη ζωή μου και δεν θα είχα καταφέρει να δω το μέγεθος της κρίσης. Δεν θα μπορούσα να κάθομαι για ώρες και να διαβάζω πράγματα που με ενδιαφέρουν”, εξηγεί η ίδια.

Η οικογένειά της ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της και προκειμένου να τη βοηθήσουν, απέβαλαν όλοι το κρέας από τη διατροφή τους κι έγιναν χορτοφάγοι, ενώ -μεταξύ άλλων- σταμάτησαν τα ταξίδια με το αεροπλάνο. Μία απόφαση, που άλλαξε τη ζωή της μητέρας της κι επηρέασε και την καριέρα της. Αλλά αυτό δεν την ένοιαζε. Η Greta μεγάλωσε έχοντας τους γονείς της μαζί στις εύκολες και τις δύσκολες στιγμές.

Ανήσυχο πνεύμα, πρότυπο αλλά και αμφιλεγόμενη

Το 2018 ήταν η πρώτη φορά που το όνομά της έκανε τον γύρο του κόσμου. Βρέθηκε απέναντι από το Σουηδικό Κοινοβούλιο με ένα πλακάτ στα χέρια που έγραφε: “Με λένε Γκρέτα, πηγαίνω στην Τρίτη Γυμνασίου κι απεργώ από το σχολείο για την κλιματική αλλαγή. Από τη στιγμή που εσείς οι ενήλικες δεν δίνετε δεκάρα για το μέλλον μου, λέω να κάνω κι εγώ το ίδιο”.

Το μήνυμά της ακούστηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη και κυκλοφόρησε παντού μέσα από τα social media. Κατάφερε να κάνει συνομήλικούς της να ακολουθήσουν το παράδειγμά της κι οι σχολικές απεργίες για την κλιματική αλλαγή συγκέντρωσαν εκατοντάδες πολίτες.

Η Greta έκανε το πρώτο βήμα, που τόσο πολύ ήθελε. Ακολούθησαν δεκάδες διαμαρτυρίες, ενώ κορυφαία της στιγμή, ήταν η συμμετοχή της στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, στη Νέα Υόρκη. “Λέτε ότι δεν νοιάζεστε για τίποτα όσο για τα παιδιά σας κι όμως κλέβετε το μέλλον τους μπροστά στα μάτια τους”, ανέφερε στο ξεκίνημα της ομιλίας της και προκάλεσε αίσθηση.

Η Greta Thunberg δεν συμβιβάζεται και δεν σταματάει πουθενά. Άλλες φορές λειτουργεί σαν πρότυπο κι αφυπνίζει, ενώ άλλες προκαλεί χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Πάντα όμως εκφράζεται και καταθέτει τη δική της αλήθεια.

“Είμαστε στο χείλος της μαζικής εξόντωσης και το μόνο πράγμα για το οποίο μπορείτε να μιλήσετε είναι το χρήμα και τα παραμύθια περί αέναης οικονομικής ανάπτυξης”, συμπλήρωσε. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει δεχθεί έντονη κριτική. Ο λόγος της εξάλλου, είναι αρκετά σκληρός και προκαλεί αντιδράσεις. Ωστόσο, αυτό δεν δείχνει να την απασχολεί. Την ενδιαφέρει μόνο το να περνάει τα μηνύματά της, με κάθε κόστος.

Το εξώφυλλο του Guardian

Τις τελευταίες ημέρες, η Σουηδέζα ακτιβίστρια βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Αφορμή, στάθηκε η παρουσία της στο εξώφυλλο του νέου περιοδικού του Guardian κι η ιδιαίτερη φωτογράφισή της.

Ο φωτογραφικός φακός του Marcus Ohlsson για το νέο περιοδικό «Saturday», της βρετανικής εφημερίδας Guardian δημιούργησε μία μάλλον σοκαριστική φωτογραφία.

Δείτε Επίσης
Νέα τάση: Οικολογικές διακοπές!

Την περιέλουσαν με μαύρη μπογιά η οποία έσταξε στο πρόσωπο, τα μάτια, τον λαιμό και τους ώμους της, παραπέμποντας στις επιπτώσεις του πετρελαίου στον πλανήτη και τον άνθρωπο.

“Φυσικά, ίσως είμαι αφελής επειδή είμαι νέα. Όμως, νομίζω πως η αφέλεια και η παιδικότητα είναι κάποιες φορές καλές. Νομίζω πως οι μεγάλοι κάνουν τα πράγματα πιο περίπλοκα απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα”, τονίζει, μιλώντας στον Simon Hattenstone για τις ανάγκες του σχετικού άρθρου του περιοδικού.

“Δεν πίστευα πως οι νέοι άνθρωποι ενδιαφέρονταν για το κλίμα. Όμως, αποδείχτηκε πως πολλοί νέοι άνθρωποι στην πραγματικότητα ενδιαφέρονταν. Και μάλιστα πολύ! Και είναι πανέτοιμοι να κάνουν κάτι για το κλίμα. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενη που διαψεύστηκα”, λέει στη συνέντευξη του περιοδικού.

Η Greta είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος κι όπως λέει, δύναμή της είναι ο αυτισμός. Ή μάλλον, η υπερδύναμή της όπως εξηγεί η ίδια: “Πολλοί άνθρωποι με αυτισμό έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον με το οποίο μπορούν να ασχολούνται για μια ζωή χωρίς να βαριούνται. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο κάποιες φορές”.

Προκειμένου να υπερασπιστεί τις απόψεις της έχει μιλήσει με έντονο τρόπο δημόσια για ανθρώπους με τεράστια δυναμική. Η κόντρα της με τον Donald Trump αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το tweet της, όταν αυτός αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, με τον Joe Biden να τον διαδέχεται;

Δημοσίευσε μία φωτογραφία του, την ώρα που έμπαινε στο ελικόπτερο, σχολιάζοντας: “Φαίνεται να είναι ένας πολύ χαρούμενος γεράκος ο οποίος ατενίζει το λαμπερό και υπέροχο μέλλον. Τι υπέροχο θέαμα!”. Τα λόγια της όχι μόνο δεν ήταν τυχαία, μάλλον πρόκειται για μία… πληρωμένη απάντηση.

Ο Αμερικανός -πρώην- πρόεδρος των ΗΠΑ είχε σχολίασε την ομιλία της το 2019, γράφοντας στο Twitter: “Φαίνεται να είναι ένα πολύ χαρούμενο νέο κορίτσι που ατενίζει το λαμπερό και υπέροχο μέλλον. Τι υπέροχο θέαμα!”.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.