Προκαταρκτικά: Ο καθοριστικός ρόλος των ερωτικών παιχνιδιών

Προκαταρκτικά : Ο καθοριστικός ρόλος των ερωτικών παιχνιδιών

Τα προκαταρκτικά είναι μια σειρά τρυφερών πράξεων και συμπεριφορών που σκοπό έχουν να διεγείρουν σεξουαλικά, να προκαλέσουν απόλαυση, ενθουσιασμό και πόθο. Στόχος είναι να μπορέσουν και οι δύο σύντροφοι να νιώσουν ερωτική έξαψη, και να προχωρήσουν στην ερωτική πράξη. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι κάθε σεξουαλικής εμπειρίας που δεν πρέπει να παραβλέπουμε.

Από τη Σοφία Κροκιδά

Τα προκαταρκτικά παιχνιδιών στη σεξουαλική επαφή διευκολύνουν την διέγερση και στα δύο φύλα και μας προετοιμάζουν να φτάσουμε πιο εύκολα στον οργασμό. Πόσο σημαντικά είναι σε μια σχέση;

Η σημασία των προκαταρκτικών

Τα προκαταρκτικά έρχονται πριν το σεξ με σκοπό να προετοιμάσουν το ζευγάρι για την κορύφωση. Προκαταρκτικά δεν είναι απαραίτητα κάτι που περιέχει σωματική επαφή. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, από «πονηρά» μηνύματα και φωτογραφίες μέχρι φιλιά, αγκαλιές, μασάζ και διάφορα παιχνίδια. Η ουσία τους είναι να δημιουργήσουν μια αίσθηση ένωσης και τρυφερότητας μεταξύ του ζευγαριού.

Με τα προκαταρκτικά έρχονται πιο κοντά οι σύντροφοι, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τη σεξουαλική απόλαυση. Τα προκαταρκτικά δημιουργούν ανυπομονησία και βοηθούν να πολλαπλασιαστεί η απόλαυση και ο αισθησιασμός. Μπορούν επίσης να αναθερμάνουν τον πόθο στις μακροχρόνιες σχέσεις.

Η διαδικασία των προκαταρκτικών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη γυναίκα, η οποία συνήθως χρειάζεται περισσότερο χρόνο να ερεθιστεί και να έρθει σε οργασμό. Και τα προκαταρκτικά μπορούν να λιπάνουν τον κόλπο, απαραίτητο στοιχείο για να νιώσει μια γυναίκα άνετα και να απολαύσει τη διείσδυση. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών διεγείρεται η κλειτορίδα και γίνεται πιο ευαίσθητη και πιο δεκτική στην απόλαυση.

Μπορεί γενικά να θεωρούμε ότι η ιδανική διάρκεια των προκαταρκτικών διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά σύμφωνα με έρευνα αυτό δεν ισχύει.

Σύμφωνα με έρευνα, είναι πιο πιθανό να «κρατηθεί» κανείς περισσότερο πριν την κορύφωση, αν έχει προηγηθεί μια σειρά προκαταρκτικών.

Για να βάλετε στη ζωή σας την απόλαυση των προκαταρκτικών το καλύτερο είναι να το κουβεντιάσετε με τον σύντροφό σας. Αντί να τον κάνετε να νιώσει ότι κάνει κάτι λάθος ρωτήστε τον αν θα του άρεσε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό ή αν έχει σκεφτεί ποτέ κάτι συγκεκριμένο που θα ήθελε πριν το σεξ.

Αν δεν νιώθετε έτοιμη για διείσδυση είναι σημαντικό να το πείτε στον σύντροφό σας και να του αντιπροτείνετε να αφιερώσετε λίγο χρόνο σε προκαταρκτικά παιχνίδια.

Προκαταρκτικά: Τι συμβαίνει στο μυαλό και το σώμα

Εγκεφαλική διέγερση: Τα προκαταρκτικά δεν αφορούν μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό. Μπορούν επίσης να απελευθερώσουν οξυτοκίνη, γνωστή ως η ορμόνη της αγάπης, και να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της κύριας ορμόνης του στρες.

Σωματική διέγερση: Τα προκαταρκτικά διεγείρουν το σώμα και το προετοιμάζουν για τη σεξουαλική επαφή ανεβάζοντας τους χτύπους τής καρδιάς και τους παλμούς και διαστέλλει τα αγγεία στα γεννητικά όργανα. Διεγείρει το σώμα και ερεθίζει τις ερωτογενείς ζώνες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη λίπανση κάνοντας το σεξ πιο άνετο και απολαυστικό.

Συναισθηματική διέγερση: Τα προκαταρκτικά βοηθούν να χτιστεί και να διατηρηθεί μια συναισθηματική σύνδεση μεταξύ του ζευγαριού. Μπορεί να φέρει τους δύο συντρόφους πιο κοντά και να ενισχύσει την τρυφερότητα, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει τη διέγερση.

Τα προκαταρκτικά δεν είναι για όλους ίδια

Ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετική άποψη για τα προκαταρκτικά. Για κάποιους μπορεί να παίζουν καθοριστικό ρόλο ενώ άλλοι μπορεί να προτιμούν να περάσουν κατευθείαν στο κυρίως πιάτο.

Και για την LGBTQIA+ κοινότητα κάποιες φορές τα προκαταρκτικά είναι κάτι διαφορετικό. Συχνά τα προκαταρκτικά προηγούνται της διείσδυσης του πέους στον κόλπο, αλλά για κάποιους τα προκαταρκτικά μπορεί να είναι η κυρίως πράξη.

Τα προκαταρκτικά βοηθούν να χτιστεί και να διατηρηθεί μια συναισθηματική σύνδεση μεταξύ του ζευγαριού

Το να μιλάμε για το σεξ με τον σύντροφό μας δεν είναι πάντα εύκολο. Είναι σημαντικό όμως να έχουμε μια ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία μέσα στη σχέση. Αν ο σύντροφός σας νιώθει άβολα να κουβεντιάσετε για τα σεξουαλικά ενδιαφέροντά σας θα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να επικοινωνείτε που θα είναι άνετος και για τους δύο.

Προσπαθήστε να μιλάτε συχνά για ό,τι σας απασχολεί στο κρεβάτι, αφού πρόκειται για ένα θέμα που αλλάζει από καιρό σε καιρό.

Παραδείγματα προκαταρκτικών

Φιλιά

Το φιλί είναι ένα από τα πιο κλασικά προκαταρκτικά. Δείξτε στον σύντροφό σας πώς σας αρέσει να σας φιλάει και ενθαρρύνετε τον να σας δείξει κι αυτός. Μπορεί να του αρέσουν τα πιο απλά φιλιά ή να απολαμβάνει ιδιαίτερα ένα φιλί με πάθος.

Και φυσικά τα φιλιά δεν χρειάζεται να είναι μόνο στο στόμα. Σε πολλούς αρέσουν να τους φιλούν σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως στον λαιμό, την πλάτη και τα πόδια.

Τα προκαταρκτικά μπορεί να περιλαμβάνουν από φιλιά μέχρι δαγκώματα και γλυψίματα οπουδήποτε σας αρέσει, με ιδιαίτερη εστίαση στις ερωτογενείς ζώνες που μπορούν να ανεβάσουν τη λίμπιντο στα ύψη.

Αγκαλιές

Οι αγκαλιές δεν είναι εγγενώς σεξουαλικές και δεν χρειάζεται να οδηγούν σε σεξουαλική επαφή. Για κάποιους όμως είναι απαραίτητο κομμάτι τής διαδικασίας. Μια αγκαλιά μπορεί να ενισχύσει την τρυφερότητα μεταξύ συντρόφων και να δημιουργήσει μια πιο βαθιά συναισθηματική ένωση.

Μασάζ

Πολλοί λατρεύουν να τους κάνει μασάζ ο σύντροφός τους. Όπως και οι αγκαλιές, το μασάζ μπορεί να μας κάνει να έρθουμε πιο κοντά μέσα στη σχέση.

Συζητήσεις ή μηνύματα

Είτε είναι «βρώμικα» λόγια είτε γλυκές κουβέντες που ψυθιρίζετε στο αυτί του, το να μιλάτε με τον σύντροφό σας είναι σημαντικό προκαταρκτικό. Κάποιους επίσης τους ερεθίζει το λεγόμενο sexting, δηλαδή η ανταλλαγή…πρόστυχων μηνυμάτων.

Όποιον τρόπο κι αν προτιμάτε, να είστε σίγουρη ότι θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε σεξουαλική ένταση και ανυπομονησία μέχρι να προχωρήσετε στα…υπόλοιπα.

Δείτε Επίσης
Η Νο 1 ρομαντική χειρονομία που κάθε ζώδιο αγαπά περισσότερο

Παιχνίδια

Για πολλούς τα sex toys αποτελούν σημαντικό μέρος του προκαταρκτικού παιχνιδιού. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον σύντροφό σας, και τι του αρέσει ή δεν του αρέσει, μέσα από παιχνίδια και σταδιακά να αυξήσετε τη διέγερση πριν από το σεξ.

Ντύσιμο

Για μερικούς ανθρώπους, το ντύσιμο μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό μέρος του προκαταρκτικού παιχνιδιού. Εάν ο σύντροφός σας έχει μια συγκεκριμένη φαντασίωση, μπορεί να αποφασίσετε να ντυθείτε ανάλογα. Επίσης, σε μερικούς ανθρώπους αρέσει να τους δένουν τα μάτια ή να τους φορούν χειροπέδες — ή να τις φορούν αυτοί στον σύντροφό τους.

Τρυφερά αγγίγματα

Τα τρυφερά αγγίγματα ή ο αμοιβαίος αυνανισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος του προκαταρκτικού παιχνιδιού. Μπορεί να δημιουργήσει οικειότητα και να προετοιμάσει εσάς και τον σύντροφό σας για τη συνέχεια με τον καλύτερο τρόπο.

Αυνανισμός

Δεν είναι λίγοι αυτοί που απολαμβάνουν να αυνανίζονται ή να διεγείρουν τα γεννητικά τους όργανα κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών παιχνιδιών. Και, σύμφωνα με μελέτες, τέτοιου είδους προκαταρκτικά μπορούν να έχουν ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στη συνέχεια της σεξουαλικής επαφής.

Κι αν δεν μας αρέσουν τα προκαταρκτικά;

Ίσως δεν σας αρέσουν τα προκαταρκτικά ή ίσως ο σύντροφός σας να μην τα απολαμβάνει. Όσο άβολο ή δύσκολο κι αν σας είναι να το κουβεντιάσετε, είναι σημαντικό να μοιράζεστε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας με ειλικρίνεια.

Μπορεί να αποφασίσετε να μιλήσετε για αυτό το θέμα όταν είστε και οι δύο χαλαροί—ίσως ήδη στο κρεβάτι ή σε μια ήρεμη και ιδιωτική στιγμή σας.

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να κάνετε πράγματα, όλα έχουν να κάνουν με το τι κάνει εσάς και τον σύντροφό σας να νιώθετε άνετα.

Ενώ τα προκαταρκτικά είναι σίγουρα ευεργετικά όσον αφορά την προετοιμασία τόσο του μυαλού όσο και του σώματος για σεξ, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Μπορεί να αποφασίσετε απλώς να παραλείψετε τα προκαταρκτικά παιχνίδια εάν συμφωνείτε και οι δύο ή να κάνετε κάτι άλλο μαζί πριν από το σεξ – για παράδειγμα, να μαγειρέψετε μαζί ή να παρακολουθήσετε μια ταινία.

Πιθανοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να μην απολαμβάνει τα προκαταρκτικά

  • Αν κάποιος έχει βιώσει μια αρνητική εμπειρία γύρω από τα προκαταρκτικά στο παρελθόν, μπορεί να μην τα απολαύσει.
  • Μπορεί να αισθάνεται ανασφαλής ή να ανησυχεί ότι θα κάνει κάτι λάθος.
  • Μπορεί ακόμα να φοβάται την απόρριψη, να δυσκολεύεται να πάρει ευχαρίστηση από τη διαδικασία ή απλώς να δυσκολεύεται να χαλαρώσει.
  • Ή μπορεί απλώς όντως να μην νιώθει τόσο όμορφα.

Εάν ο ένας απολαμβάνει τα προκαταρκτικά και ο άλλος όχι, τότε είναι μια ευκαιρία για να γίνει μια ανοιχτή κουβέντα σχετικά με τις προτιμήσεις, τις επιθυμίες και τις ανάγκες που μπορεί να ικανοποιηθούν ή όχι.

Μπορεί να σας βοηθήσει το να συζητήσετε από νωρίς το θέμα των προκαταρκτικών, τις προτιμήσεις, τα όρια και τα ενδιαφέροντα σας ώστε να δείτε πόσο ταιριάζετε ή τι θα χρειαστεί να προσαρμόσετε.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.