Ξεχάστε τη γλώσσα της αγάπης, τώρα θα μάθετε τη γλώσσα τού άγχους τού συντρόφου σας!

Ξεχάστε τη γλώσσα της αγάπης, ήρθε η ώρα να μάθετε τη γλώσσα τού άγχους του συντρόφου σας

Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με τις γλώσσες της αγάπης – ξέρετε, τον τρόπο που περιγράφει πώς αρέσει στους ανθρώπους να λαμβάνουν και να εκφράζουν την αγάπη σε μια σχέση. Είναι μια ιδέα που κυριαρχεί στον κόσμο των σχέσεων από την έναρξή της το 1992, χάρη στην ικανότητά της να βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν τις ανάγκες τους σε μια σχέση. Αλλά τώρα, υπάρχει μια άλλη σημαντική γλώσσα που πρέπει να εξετάσετε: Οι γλώσσες του άγχους. Τι πρέπει να ξέρετε για τις γλώσσες του άγχους, από τον ορισμό της καθεμιάς έως το τι πρέπει να κάνετε εάν έχετε διαφορετική γλώσσα από τον σύντροφό σας, και ακόμη περισσότερα!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Επινοημένο από τον ειδικό ευεξίας και συγγραφέα του Settled: How to Find Calm in a Stress-Inducing World, Chantal Donnelly, οι γλώσσες άγχους αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε και εκφράζουμε ότι είμαστε αγχωμένοι.

Υποστηρίζοντας ότι αλλάζει το παιχνίδι των σχέσεων, θα πρέπει να δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον νέο όρο και τι μπορεί να σημαίνει η εκμάθησή του για τις σχέσεις μας.

Η επίδραση του άγχους στις σχέσεις

Όλοι γνωρίζουμε ότι το άγχος μπορεί να καταστρέψει την ψυχική υγεία και την ευημερία μας, επομένως δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τις σχέσεις μας.

Ανεξάρτητα από το πόσο καλοί είστε στον χειρισμό του, το άγχος μάς εξαντλεί. Εξαντλεί την ενέργεια και τους πόρους που διαφορετικά θα χρησιμοποιούσατε για τον σύντροφο και τη σχέση σας, εξαλείφει την υπομονή σας, αναστέλλει τη λίμπιντο και σας κάνει πιο ευερέθιστους και αποσυρμένους.

Και όταν συμβαίνει αυτό, γίνεστε πιο επιρρεπείς στο να τσακώνεστε, να αποξενώνετε τον σύντροφό σας και να τον απογοητεύετε άδικα.

Ανεξάρτητα από το πώς το αντιμετωπίζετε, ο αντίκτυπος που έχει το άγχος στις σχέσεις μπορεί να είναι συνταγή για καταστροφή.

Όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης και συναισθηματικής υποστήριξης, αλλά και σε διακοπή της επικοινωνίας. Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο σας, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να κατανοήσετε πώς να ελέγχετε το άγχος σας, καθώς και του συντρόφου σας.

Αναλύουμε τις πέντε γλώσσες του άγχους:

Ο Διορθωτής

Γνωρίζετε εκείνους τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν αμέσως τα πάντα; Τα άτομα με αυτή τη γλώσσα άγχους προσπαθούν να διορθώσουν καταστάσεις όταν δεν έχουν προσκληθεί να τις αντιμετωπίσουν ή ακόμη και όταν δεν χρειάζεται να διορθωθούν.

Μπορεί να φαίνονται χρήσιμοι και ικανοί στην επιφάνεια, αλλά συχνά κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Μπορεί να ξεπερνούν τα όρια, να γκρινιάζουν ή να είναι αυταρχικοί ή να προσπαθούν να χειραγωγήσουν τον σύντροφό τους.

Για παράδειγμα, ένας «διορθωτής» μπορεί να επιμένει να επιλέγει τα ρούχα του συντρόφου του όταν είναι αγχωμένος επειδή δεν τον εμπιστεύεται ότι θα κάνει τη σωστή επιλογή. Ναι, ακόμη και κάτι τόσο απλό.

Ο Αρνητής

Αυτή η γλώσσα άγχους είναι ακριβώς όπως ακούγεται. Οι Αρνητές είναι άνθρωποι που ρίχνουν τοξική θετικότητα, ακόμα και στον εαυτό τους. Θα επιλέξουν να κοιτάζουν το ποτήρι μισογεμάτο ακόμα και όταν δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους ή τα καταπιέζουν και προσπαθούν να ελαχιστοποιούν τα αρνητικά συναισθήματα.

Ομοίως, μπορεί να έχουν μια νοοτροπία «αγνοήστε το μέχρι να φύγει» και να συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει το πρόβλημα.

Ο Μουδιασμένος

Όλοι θέλουν να δραπετεύουν μια στο τόσο, αλλά οι Μουδιασμένοι ουσιαστικά θα κάμπτονται μπροστά στο άγχος τους παριστάνοντας ότι όλα είναι καλά. Γιατί αν δεν μπορείς να το σκεφτείς, δεν μπορεί να σε πληγώσει ή να σε κυριεύσει, σωστά; Λάθος!

Τα άτομα με αυτή τη γλώσσα άγχους στρέφονται προς στρατηγικές αντιμετώπισης όπως το αλκοόλ ή άλλες ουσίες, περνώντας περισσότερο χρόνο σε μια οθόνη (όπως το τηλέφωνο, τον υπολογιστή ή την τηλεόραση τους) ή ακόμα και την υπερβολική εργασία.

Ο Οργισμένος

Οι εκρήξεις έχουν μια απόκριση στρες μάχης ή φυγής. Ο εγκέφαλός τους λέει στο σώμα τους ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος και ενεργούν ανάλογα με το να «εκραγούν» στον σύντροφό τους.

Οι άνθρωποι με αυτή τη γλώσσα άγχους γίνονται επιθετικοί και αντιδρούν με θυμό. Βιάζονται να επικρίνουν ή να κουνούν το δάχτυλο, αποδίδοντας την ευθύνη σε κάποιον ή κάτι άλλο.

Κάποιος με αυτή τη γλώσσα άγχους μπορεί να εκδηλώσει αντιδραστική οργή, παράνοια ή καταστροφική σκέψη, να ξεσπάσει στη μέση μιας συζήτησης ή να κατηγορήσει τον σύντροφό του για το άγχος του.

Ο Αυτοκαταστροφικός

Σε αντίθεση με τους Οργισμένους, οι Αυτοκαταστροφικοί  εσωτερικεύουν το άγχος τους. Δέχονται το άγχος σαν να είναι οι ίδιοι οι υπαίτιοι του, γεγονός που δημιουργεί πολλή αυτοκριτική και ντροπή.

Για παράδειγμα, κάποιος με αυτή τη γλώσσα άγχους θα τιμωρήσει και θα υποβιβάσει τον εαυτό του με αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό του ή λέγοντας κάτι όπως: «Δεν μπορώ ποτέ να κάνω τίποτα σωστά», «Είμαι τόσο ανόητος» ή «Πάντα φταίω για όλα».

Τα οφέλη από τη γνώση της γλώσσας του άγχους του συντρόφου σας

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η απόκρισή μας στο στρες είναι βιολογική και διαμορφώνεται ως μηχανισμός προστασίας σε όλη μας τη ζωή. Αυτός είναι ο λόγος που μερικοί άνθρωποι στρέφονται προς τα μέσα όταν είναι αγχωμένοι, ενώ άλλοι ξεσπούν και χρησιμοποιούν τον σύντροφό τους ως αποδιοπομπαίο τράγο.

Επίσης, αποσπούν την προσοχή τους με τη δουλειά ή με ατελείωτες διασκεδάσεις, καλύπτουν τα συναισθήματά τους με τοξική θετικότητα ή αναζητούν ατέρμονα λύσεις. Όλοι αντιδρούμε και χειριζόμαστε διαφορετικά τους στρεσογόνους παράγοντες.

Η γνώση της γλώσσας του άγχους του συντρόφου σας μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε σε μια καλύτερη κατάσταση θέση και σύνδεση στη σχέση σας.

Μπορεί ομολογουμένως να είναι δύσκολο να μην παίρνετε τα πράγματα προσωπικά ή να είστε αμυντικοί όταν ο σύντροφός σας ξεσπά το άγχος του πάνω σας ή είναι απόμακρος εξαιτίας αυτού.

Δείτε Επίσης
6 ζωδιακά ζευγάρια που δεν ταιριάζουν, αλλά είναι μαζί!

Αλλά η κατανόηση από πού προέρχεται η συμπεριφορά τους δεν θα σας κάνει να νιώσετε έτσι. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τι χρειάζονται εκείνη τη στιγμή.

Ομοίως, αυτό θα ενισχύσει την ενσυναίσθηση μεταξύ σας και θα δημιουργήσει έναν ισχυρότερο δεσμό που το άγχος δεν θα μπορέσει να διαλύσει.

Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν σημαίνει ότι είναι εντάξει για τον σύντροφό σας να σας «γκρεμίζει δεξιά και αριστερά», γιατί έτσι διαχειρίζεται το άγχος—γιατί δεν είναι σωστό.

Αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αναγνωρίσει τη συμπεριφορά τους και το αντίστροφο, ώστε να μπορέσετε να καταλήξετε σε μια αμοιβαία κατανόηση και να εργαστείτε για να αναπτυχθείτε ατομικά και ως ζευγάρι. Εάν μπορείτε να το κάνετε αυτό, η σχέση σας θα είναι πολύ καλύτερη για αυτό.

Πώς να αναγνωρίσετε τη γλώσσα του άγχους σας και του συντρόφου σας

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεστε εξεζητημένο ιατρικό εξοπλισμό ή διδακτορικό. για να καταλάβετε τη γλώσσα του άγχους σας ή του συντρόφου σας.

  • Ξεκινήστε δίνοντας προσοχή στο πώς αντιδράτε σε περιόδους υψηλού στρες. Αυτό θα σας υποδείξει αν αποσπάτε την προσοχή σας σαν Μουδιασμένος, ξεσπάτε σαν Εκρηκτικός, εσωτερικεύετε τα συναισθήματά σας σαν Αρνητής, πηδάτε στη δράση σαν Διορθωτής ή κατηγορείτε τον εαυτό σας για το άγχος σας σαν Αυτοκαταστροφικός.
  • Δώστε προσοχή και στη συμπεριφορά του συντρόφου σας και μην φοβάστε να ζητήσετε τη γνώμη του. Μπορεί να είναι σε θέση να επισημάνει μηχανισμούς αντιμετώπισης ή συμπεριφορές που δεν σκεφτήκατε.
  • Μιλήστε μεταξύ σας. Μόλις αφιερώσετε χρόνο για να το κάνετε αυτό, καθίστε και κάντε μια ανοιχτή συζήτηση με τον σύντροφό σας για κάθε μία από τις γλώσσες του άγχους σας.

Λάβετε υπόψη ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν ένα μείγμα γλωσσών άγχους με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να έχουν ένα συνδυασμό γλωσσών αγάπης.

Ορισμένες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν μια απόκριση στρες ενώ μια άλλη μια διαφορετική. Κάνοντας αυτό θα σας βοηθήσει τελικά να καταλάβετε ο ένας τον άλλον καλύτερα, κάτι που με τη σειρά του θα σας βοηθήσει να αναπτυχθείτε ως ζευγάρι.

  • Να έχετε υπόψη ότι οι γλώσσες του άγχους δεν προορίζονται για να χρησιμοποιηθούν ως ταμπέλες ή για να επικρίνουν ή να κρίνουν ο ένας τον άλλον. Αντίθετα, προορίζονται να παρέχουν πληροφορίες.

Από εδώ, λοιπόν, κάντε μια κοινή προσπάθεια για να γίνετε πιο ενεργά ενήμεροι για τις αντιδράσεις σας στο άγχος. Αυτό θα βοηθήσει και τους δύο να μάθετε καλύτερα τα προειδοποιητικά σημάδια και τι να προσέχετε, ώστε να ξέρετε πότε να κάνετε ένα βήμα πίσω και να φροντίσετε τον εαυτό σας με λίγη ξεκούραση και χαλάρωση πριν να είναι πολύ αργά.

Τι να κάνετε εάν έχετε διαφορετικές γλώσσες άγχους με τον σύντροφό σας

Εάν έχετε διαφορετική γλώσσα άγχους από τον σύντροφό σας, μην αγχώνεστε ιδιαίτερα. Αυτό δεν καταδικάζει τη σχέση σας. Ωστόσο, η κατανόηση της γλώσσας του άγχους του άλλου μπορεί να σας βοηθήσει να ξέρετε από πού προέρχεται και ποια είναι η συμπεριφορά του.

Ουσιαστικά, η γνώση της γλώσσας άγχους είναι το κλειδί για να αντιμετωπίσετε τα υψηλά και τα χαμηλά της ζωής ως ζευγάρι. Και αυτό είναι κάτι με το οποίο μπορούμε όλοι να επωφεληθούμε.

Εάν έχετε διαφορετικές γλώσσες άγχους, ξεκινήστε κάνοντας μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση μεταξύ σας. Το να μπείτε στη θέση κάποιου άλλου δεν είναι πάντα εύκολο, γι’ αυτό διαβάστε ο ένας τον άλλον για το τι συμβαίνει στο μυαλό και το σώμα σας όταν περνάτε περίοδο άγχος και τι χρειάζεστε για να το καταπολεμήσετε.

Αυτό μπορεί να σημαίνει π.χ. να αφήσετε χώρο για να ασχοληθείτε με τη φροντίδα του εαυτού σας, να ηρεμήσετε και να επιβεβαιώσετε τα συναισθήματά σας ή να βγείτε για δείπνο για να το συζητήσετε.

Όσον αφορά το θέμα, οι γλώσσες του άγχους μπορούν να ενισχύσουν υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης, ανάπτυξη, ισχυρή επικοινωνία και περισσότερη ενσυναίσθηση μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.