Τι είναι ο Sigma Male; Η άνοδος ενός νέου…άντρα

Τι είναι ο Sigma Male; Η άνοδος ενός νέου…άντρα

Κι εκεί που νομίζαμε ότι το φάσμα της αρρενωπότητας δεν γίνεται μεγαλύτερο, εμφανίστηκε στη σκηνή των σχέσεων ο sigma male. Ποιος είναι και τι πρέπει να ξέρετε για αυτόν;

Τι σημαίνει sigma male

Οι sigma male είναι άντρες ήσυχοι, εσωστρεφείς, έντονα ανεξάρτητοι και…κατοικούν εκτός της παραδοσιακής ανδρικής κοινωνικής ιεραρχίας. Η δύναμή τους δεν βασίζεται στο να υποστηρίζονται από μια αγέλη και δεν ενδιαφέρονται να ηγούνται άλλων.

Οι sigma male προτιμούν να είναι σταθεροί με τον ίδιο τους τον εαυτό και έχουν αυτή την ενέργεια του «μοναχικού λύκου».

O sigma male είναι ένα αρχέτυπο που αντιπροσωπεύει την ανεξαρτησία, την αυτοδυναμία και την προτίμηση για μια ζωή έξω από τις συμβατικές κοινωνικές ιεραρχίες.

Σε αντίθεση με τον alpha male, που ευδοκιμεί στην κοινωνική κυριαρχία, ο sigma διαπρέπει αυτόνομα, δημιουργώντας το δικό του μονοπάτι χωρίς να χρειάζεται μια κοινωνική σκάλα για να ανέβει.

Ο όρος “sigma male” εμφανίστηκε για πρώτη φορά μέσω του alt-right blogger Theodore Beale, γνωστού με το ψευδώνυμό Vox Day. Χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο στο blog του τον Ιανουάριο του 2010 και συνόψισε κάθε αρσενικό αρχέτυπο σύμφωνα με το ελληνικό αλφάβητο.

Και τώρα έχουμε να ευχαριστούμε το #sigmamale του TikTok για την αναβίωση του όρου. Η TikToker Selna Kim εξηγούσε το 2022: «Είναι γνωστοί ως τα πιο σπάνια αρσενικά στη Γη, γεγονός που τους κάνει ακαταμάχητους για τις γυναίκες…

Αν και ο τύπος sigma male είναι μια άλλη μορφή αρρενωπότητας, δίνει στους άνδρες ένα ευρύτερο πεδίο για το τι σημαίνει να είσαι άντρας. Αυτοί οι τύποι είναι χαρακτήρες σταθεροί που δεν φοβούνται να επιμείνουν στις απόψεις και τις αποφάσεις τους.

Ένα από τα μεγαλύτερα σημάδια του sigma male είναι ότι του αρέσει να είναι μόνος, αλλά εκτιμά και τους άλλους. Ένα άλλο σημάδι είναι ότι φέρεται σε όλους το ίδιο – οι sigma απορρίπτουν την ιδέα ότι πρέπει να συμπεριφέρεσαι σε ένα άτομο με έναν τρόπο και σε άλλον με άλλο τρόπο».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του sigma male;

Υπάρχουν sigma males στη ζωή σας; Δείτε τα βασικά χαρακτηριστικά τους και αποφασίστε.

1. Μυστηριώδης

Τους sigma είναι συνήθως δύσκολο να τους καταλάβεις και να τους «διαβάσεις». Είναι ειδικοί στο να δημιουργούν μια αίσθηση μυστηρίου που για κάποιους είναι ελκυστική, η οποία συνήθως αποδίδεται στην ήσυχη φύση τους.

2. Με αυτοπεποίθηση

Οι sigma είναι άντρες με μπόλικη αυτοπεποίθηση, χωρίς όμως να το διαλαλούν. Δεν αναζητούν την επιβεβαίωση από τους άλλους και η σιγουριά που νιώθουν έρχεται από μέσα τους.

3. Επαναστάτης

Οι sigma είναι χαρακτήρες σταθεροί που δεν φοβούνται να επιμείνουν στις απόψεις και τις αποφάσεις τους, ακόμα και όταν οι άλλοι διαφωνούν. Με άλλα λόγια, κάνουν ό,τι θέλουν μακριά από κανόνες.

4. Ανεξάρτητος

Σε αντίθεση με τους alpha males, οι sigma δεν ανήκουν σε καμία αγέλη και ούτε θέλουν. Βρίσκουν δύναμη στο να είναι μόνοι και πιθανότατα θα επέλεγαν τις σόλο διακοπές αντί για ένα ταξίδι με φίλους.

5. Εσωστρεφής

Τα αρσενικά Sigma δεν είναι οπαδοί των πολυσύχναστων, πολύβουων χώρων. Προτιμούν το σπίτι τους από ένα μπαρ και ξέρουν να εκτιμούν και να απολαμβάνουν χρόνο για τον εαυτό τους. Όσο λιγότερος κόσμος γύρω τους, τόσο το καλύτερο.

Ποια ζώδια είναι συνήθως sigma male;

Τα ζώδια μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για κάποιον, συμπεριλαμβανομένου του τύπου προσωπικότητας που έχει ή είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει.

Τα πιο κοινά sigma male ζώδια είναι:

Οι άνδρες Αιγόκεροι είναι γνωστοί για την ήσυχη και συγκρατημένη προσωπικότητά τους. Όπως και στους sigma, στους Αιγόκερους δεν αρέσει να ασκούν την κυριαρχία τους πάνω στους άλλους, ούτε θέλουν οι άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Οι Σκορπιοί είναι γνωστοί για το ότι απολαμβάνουν τον χώρο τους και το δικό τους μονοπάτι, άσχετα με το τι κάνουν όλοι οι άλλοι. Όπως και οι sigma, ζουν με τους δικούς τους κανόνες ενώ κάποιες φορές αποκτούν κακή φήμη επειδή είναι συναισθηματικά μη διαθέσιμοι και σπάνια εκφραστικοί με τα συναισθήματά τους.

Τόσο οι άνδρες sigma όσο και οι άντρες Τοξότες τείνουν να εμπλέκονται συναισθηματικά με τους άλλους αρκετά επιφανειακά. Τείνουν να συμπεριφέρονται σε όλους το ίδιο και να αποφεύγουν να επενδύσουν σε ανθρώπους που δεν εκτιμούν πραγματικά.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα sigma male

Ποιος ταιριάζει στο ανδρικό αρχέτυπο Sigma; Για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καλύτερα αυτήν την ανδρική προσωπικότητα σας έχουμε κάποια παράδειγμα που ενσαρκώνουν ιδανικά τον sigma male.

John Wick

Σύμφωνα με το TikTok, ο John Wick είναι ένα τέλειο παράδειγμα αυτής τής ανδρικής προσωπικότητας. Ο Wick είναι ένας σούπερ κουλ δολοφόνος που υποδύεται ο εξίσου cool  Κιάνου Ριβς. Μοναχικός, με μοναδική παρέα τον σκύλο του, σπάνια ζητά βοήθεια και δεν περιμένει την έγκριση κανενός για τις αποφάσεις που παίρνει.

Patrick Bateman

Η ερμηνεία του Christian Bale ως Patrick Bateman στο American Psycho έχει επίσης χαρακτηριστεί ως sigma male, και μάλιστα η πλέον τοξική εκδοχή του. Ο Bateman είναι τραπεζίτης της Wall Street τη μέρα και κατά συρροή δολοφόνος τη νύχτα που έχει εμμονή με το χρήμα και την εμφάνισή του. Ασκείται καθημερινά, έχει μια άψογη ρουτίνα περιποίησης και φορά μόνο ποιοτικά κοστούμια.

Steve Jobs

Σύμφωνα με το BlokeBox, μια πλατφόρμα για sigma males που αναζητούν καθοδήγηση, ακριβώς όπως ο Steve Jobs, πολλοί sigma αγαπούν την τεχνολογία και είναι εξαιρετικά δημιουργικοί.

Η αλήθεια είναι πως ο τομέας της τεχνολογίας είναι από τις πλέον ανδροκρατούμενες βιομηχανίες sigma που υπάρχουν. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να βγάζουν πολλά χρήματα, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος τους.  Η κύρια προτεραιότητά τους είναι να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους.

Ποιος τύπος γυναίκας ελκύεται από έναν sigma male;

Οι sigma male είναι πολύ επιλεκτικοί σχετικά με τις γυναίκες με τις οποίες βγαίνουν ραντεβού. Συνήθως θέλουν κάποια που τους μοιάζει πολύ και με την οποία μπορούν να είναι ο εαυτός τους.

Τους αρέσουν οι γυναίκες που μοιράζονται τις αξίες της ανεξαρτησίας και του βάθους της προσωπικότητάς τους.

Αναζητούν συντρόφους που είναι σίγουρες για τον εαυτό τους, έξυπνες και ικανές να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα της φύσης τους.

Τι είναι ο alpha male;

Είναι σχεδόν αδύνατο να μιλήσουμε για τους sigma male χωρίς να αναφέρουμε και  τους alpha, αφού πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς τύπους άντρα.

Σύμφωνα με το Λεξικό του Cambridge, το alpha male είναι «το πιο επιτυχημένο και ισχυρό αρσενικό σε οποιαδήποτε ομάδα [ή] ένας δυνατός και επιτυχημένος άντρας που του αρέσει να είναι επικεφαλής των άλλων».

Δείτε Επίσης
Γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια; Μπορεί η επιστήμη των μαθηματικών να εξηγήσει την «Ανατομία μιας πτώσης»;

Οι alpha male περιγράφονται συχνά ως οι ηγέτες της αγέλης και η κορυφή της ανδρικής κοινωνικο-ιεραρχικής πυραμίδας.

Σύμφωνα με το Harvard Business Review, περιγράφονται ως εξαιρετικά σίγουροι, προσανατολισμένοι στη δράση και πειθαρχημένοι. Είναι επίσης γνωστό ότι έχουν προσδοκίες υψηλών επιδόσεων για τον εαυτό τους και τους ανθρώπους γύρω τους.

Είναι οι sigma πιο ψηλά από τους alpha;

Κανείς τύπος άντρα δεν είναι ανώτερος από τον άλλο. Συγκεκριμένα, οι sigma λειτουργούν εκτός της παραδοσιακής ιεραρχίας, κάνοντας την οποιαδήποτε σύγκριση αδύνατη.

Δεν επιδιώκουν να ενταχθούν σε καθιερωμένες κοινωνικές τάξεις, αλλά μάλλον να βρουν τη δική τους μοναδική θέση, δίνοντας έμφαση στην προσωπική ελευθερία έναντι της κυριαρχίας.

Και όπως και οι alpha, έτσι και οι sigma βρίσκονται στην κορυφή της κοινωνικοσεξουαλικής πυραμίδας, αν και με διαφορετικό τρόπο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για αρκετά παρόμοιους τύπους άντρα, με τη μόνη διαφορά ότι ο sigma δεν ενδιαφέρεται να ηγηθεί και είναι πιο εσωστρεφής.

Ποιες είναι οι αδυναμίες του sigma male;

Η πλήρης συμμόρφωση με οποιαδήποτε ανδρική ταυτότητα μπορεί να έχει τα μειονεκτήματά της. Πολλά από αυτά που κάνουν τους sigma μοναδικούς μπορεί επίσης να τους βλάψουν συναισθηματικά και κοινωνικά. Για παράδειγμα:

1. Ακραία μοναξιά

Η αισθητική του «μοναχικού λύκου» μπορεί να φαίνεται ωραία, αλλά δεν είμαστε λύκοι. Είμαστε άνθρωποι με ανάγκη για κοινωνική αλληλεπίδραση, η οποία μάλιστα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και στη βελτίωση της συνολικής ψυχικής μας υγείας.

2. Απροθυμία να ζητήσει βοήθεια

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του sigma male είναι η αυτάρκεια και η ανεξαρτησία. Αλλά αν δεν χρησιμοποιούνται με μέτρο, μπορούν να σε εμποδίσουν να απευθυνθείς για βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι.

Το να νιώθει κανείς ότι πρέπει να κάνει τα πάντα μόνος του μπορεί να τον εμποδίσει να αναζητήσει υποστήριξη από κάποιον φίλο ή ακόμα και από κάποιον ειδικό.

3. Συναισθηματική αποστασιοποίηση

Οι sigma male ενθαρρύνονται να συμπεριφέρονται σε όλους το ίδιο και να αποφεύγουν να είναι ανοιχτοί με τα συναισθήματά τους. Αυτό μπορεί να κάνει πραγματικά δύσκολη τη συναισθηματική σύνδεση με άλλους, πόσο μάλλον μια ερωτική σχέση.

Ποια είναι τα οφέλη του τρόπου ζωής ενός sigma male;

Παρά τις αμφισβητούμενες και δυνητικά τοξικές πτυχές αυτού του τύπου άνδρα, υπάρχουν και μερικά οφέλη. Συγκεκριμένα, αυτός ο τρόπος ζωής προάγει την αυτάρκεια, την προσωπική ανάπτυξη και την ελευθερία να ζει κανείς όπως θέλει.

Σε έναν κόσμο που κινείται σύμφωνα με τις τάσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο τρόπος ζωής ενός sigma male ενθαρρύνει τους άντρες να κοιτάξουν μέσα τους και να ζήσουν τη ζωή τους με τους δικούς τους όρους.

Αν και ο τύπος sigma male είναι μια άλλη μορφή αρρενωπότητας, δίνει στους άνδρες ένα ευρύτερο πεδίο για το τι σημαίνει να είσαι άντρας, εκτός από τις προσωπικότητες alpha και beta.

Ο sigma male δίνει στους άντρες που αναζητούν αυτά τα αρχέτυπα λίγο χώρο για να είναι κάτι πιο διακριτό. Σύμφωνα με την ψυχολογία άλλωστε, η απομάκρυνση από τη δυϊστική σκέψη – την τοποθέτηση των ανδρών σε δύο κατηγορίες είτε «αδύναμου» ή «ισχυρού» μπορεί να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε πέρα από τα στερεότυπα.

Ερωτεύονται οι sigma males;

Παρά την έλλειψη συναισθηματικής ευαλωτότητας, την προτίμηση να μείνουν μόνοι και την εσωστρεφή προσωπικότητά τους, οι sigma μπορούν ακόμα να ερωτευτούν. Τιμούν τις γνήσιες συνδέσεις και θα δεσμευτούν βαθιά με μια σύντροφο με  ανεξάρτητο πνεύμα και διανοητικό βάθος.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.