Tι μας έμαθε η επιστήμη για τους αδέσμευτους το 2017

Tι μας έμαθε η επιστήμη για τους αδέσμευτους το 2017

«Ο γάμος είναι μια υγιής κατάσταση», είχε γράψει ο William Farr το 1858 σε μία από τις πρώτες μελέτες που συμπέραιναν ότι οι παντρεμένοι περνάνε καλύτερα από τους ελεύθερους. «Ένας άνθρωπος δίχως σύντροφο είναι πιο πιθανό να “λυγίσει” από τις δυσκολίες της ζωής, παρά ένα παντρεμένο ζευγάρι». Τα χρόνια που ακολούθησαν δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τους επιστήμονες από το συμπέρασμα ότι οι αδέσμευτοι κάνουν κακό στον εαυτό τους. Το 2017 όμως αυτό άλλαξε. Εδώ είναι οι νέοι κανόνες που αλλάζουν το τοπίο για ελεύθερους και παντρεμένους!

Aπό τη Σοφία Κροκιδά

Πλέον, όλο και πιο συχνά έρχονται στα χέρια μας μελέτες που μας κάνουν να αναθεωρήσουμε όλα όσα νομίζαμε ότι ξέρουμε για τους “μοναχικούς ταξιδιώτες”, αλλάζοντας τα δεδομένα στο σεξ, το φλερτ, την αυτοεκτίμηση και το τι σημαίνει να είσαι ενήλικας. Αφήστε λοιπόν πίσω τα παλιά κι ας δούμε τα νέα!

Δημογραφικά, οι αδέσμευτοι είναι σήμερα πιο δυνατοί από ποτέ

Το 2017 καταγράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας αριθμός – ρεκόρ για singles, πάνω από 110 εκατομμύρια κάτοικοι ήταν είτε χωρισμένοι είτε χηρεύοντες, είτε αδέσμευτοι. Δηλαδή, πάνω από το 45% των Αμερικανών 18 ετών και άνω. Αλλά ακόμα και όσους είχαν παντρευτεί, το είχαν κάνει σε αρκετά μεγαλύτερη ηλικία απ΄ ό,τι συνηθιζόταν παλιά. Η μέση ηλικία γάμου έχει πλέον φτάσει στα 29,5 για τους άντρες και 27,4 για τις γυναίκες.

Επίσης, το να μένει κανείς μόνος του έχει γίνει αρκετά πιο δημοφιλές. Φέτος το καλοκαίρι ο καναδικός τύπος ξεσηκώθηκε με την είδηση ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του έθνους η πλειοψηφία των κατοίκων μένει μόνη της. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν χωρίς σύντροφο ανέβηκε στο 42% φέτος, σε σχέση με το 39% της προηγούμενης δεκαετίας.

Οι “ανεξάρτητες” αυτές συνήθειες όμως δεν είναι προνόμιο της Δύσης. Από αναλύσεις στοιχείων μεταξύ 1960- 2011 από 78 χώρες σε όλο των κόσμο, ερευνητές συμπέραναν ότι τα παραπάνω φαινόμενα αυξήθηκαν κατά 83%. Αξίες όπως η ανεξαρτησία, η φιλία και η οικογένεια σημειώνουν επίσης αύξηση κατά 79% στις χώρες αυτές μέσα σε 5 δεκαετίες.

Ο γάμος δεν θεωρείται πια το κλειδί για την ενηλικίωση

Πριν μισό αιώνα, οι Αμερικανοί δεν διανοούνταν να μην είναι παντρεμένοι ως ενήλικες. Αυτό δεν ισχύει πια. Σύμφωνα με έρευνα του 2017, πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες σε χαρακτηριστικό δείγμα δήλωσαν ότι το να παντρευτούν δεν είναι σημαντικό κριτήριο για την ενηλικίωσή τους. Το ίδιο ποσοστό δήλωσε το ίδιο και για την απόκτηση παιδιών. Το πιο σημαντικό γι’ αυτούς τώρα είναι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν επαγγελματική αποκατάσταση. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε το 95% των ερωτηθέντων.

Οι μαθητές δεν ασχολούνται τόσο με το σεξ ή τα ραντεβού

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το φθινόπωρο, οι ψυχολόγοι Jean M. Twenge και Heejung Park ανέλυσαν στοιχεία 4 δεκαετιών, από το 1976 έως το 2016 σχετικά με το σεξ και το ραντεβού για πάνω από 8 εκατομμύρια μαθητές Λυκείου. Το ποσοστό των εφήβων που είχαν βγει σε ραντεβού ήταν το χαμηλότερο κατά τα τελευταία έτη της έρευνας, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους εφήβους που είχαν σεξουαλική επαφή.

Οι ενήλικες κάνουν λιγότερο σεξ, οι singles περισσότερο

Ακόμα όμως κι αν εστιάσουμε σε ηλικίες άνω των 18, ισχύουν τα ίδια συμπεράσματα. Οι ενήλικες κάνουν λιγότερο σεξ απ΄ ό,τι παλαιότερα. Αναλύοντας τα αποτελέσματα ερευνών σε πάνω από 26.000 ανθρώπους από το 1989 μέχρι το 2014, οι ειδικοί κατέληξαν ότι ο μέσος άνθρωπος κάνει σεξ περίπου 9 λιγότερες φορές τον χρόνο από το μέσο άνθρωπο στις αρχές του ‘90. Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που δεν κάνουν καθόλου σεξ πια. Το γεγονός ότι μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων δεν νιώθει σεξουαλική έλξη κατέχει εξέχουσα θέση στην πολιτιστική μας συνείδηση σήμερα. Το 2017 διεξήχθηκαν αναρίθμητες έρευνες σχετικά με την ασεξουαλικότητα, που συμπεραίνουν ότι είναι ένας μοναδικός σεξουαλικός προσανατολισμός, ο οποίος ισχύει για τον 1 στους 3 ενήλικες, και όχι μια σεξουαλική δυσλειτουργία ή ψυχική διαταραχή.

Μια σχέση δεν ανεβάζει απαραίτητα την αυτοεκτίμηση

Σε έρευνα για τη σύνδεση μεταξύ ρομαντικών σχέσεων και αυτοεκτίμησης, οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 9.000 ενηλίκους στη Γερμανία όταν αυτοί ξεκινούσαν μία σχέση, χώριζαν, ή παρέμεναν μόνοι. Το συμπέρασμα; Το να ξεκινάς μια νέα σχέση βελτιώνει την αυτοεκτίμηση σου μόνο εάν η σχέση αυτή είναι υγιής, σταθερή και διαρκεί για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα. Όσοι ξεκίνησαν μια σχέση που κράτησε λιγότερο από έτος, κατέληξαν με πιο χαμηλή αυτοεκτίμηση από αυτούς που ήταν εκτός σχέσης. Αλλά ούτε και ο γάμος είχε κάτι το μαγικό, αφού οι παντρεμένοι δεν έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση από όσους απλά διατηρούσαν κάποια σχέση. χωρίς να την επισημοποιούν.

Δείτε Επίσης
Ποιος είναι ο μέσος χρόνος γνωριμίας πριν μία απόφαση για γάμο σήμερα;

Γάμος δεν σημαίνει καλύτερη υγεία

Ένας μεγάλος μύθος για τον γάμο είναι ότι βελτιώνει την υγεία μας. Άλλωστε, οι παντρεμένοι προσέχουν τόσο πολύ ο ένας τον άλλο! Σωστά; Τρεις μελέτες του 2017 δείχνουν ότι ίσως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.
Σε μία από τις μελέτες, οι ερευνητές ακολούθησαν πάνω από 79.000 γυναίκες των ΗΠΑ ηλικίας 50- 79 ετών για 3 χρόνια, σημειώνοντας, αν παντρεύτηκαν ή ξεκίνησαν κάποια σοβαρή σχέση, εάν παρέμειναν παντρεμένες, χώρισαν ή έμειναν μόνες, σημειώνοντας παράλληλα το βάρος, την πίεσή τους και κάποιες σημαντικές καθημερινές τους συνήθειες. Με μία μόνο εξαίρεση, τα αποτελέσματα ήταν υπέρ των γυναικών  που παρέμειναν ελεύθερες ή που χώρισαν. Όσες χώρισαν απέκτησαν καλύτερες διατροφικές συνήθειες, ξεκίνησαν να αθλούνται και είχαν πιο λεπτή μέση από τις παντρεμένες.

Στη δεύτερη έρευνα, που διήρκησε 16 χρόνια και μελέτησε πάνω από 11.000 Σουηδούς άντρες και γυναίκες, οι παντρεμένοι ανέφεραν ελαφρώς χειρότερη υγεία συνολικά απ’ ό,τι όταν ήταν μόνοι, λαμβάνοντας υπόψη αλλαγές που επιφέρει και η ηλικία.

Στην τρίτη έρευνα, κοινωνιολόγοι μελέτησαν πάνω από 12.000 ενήλικες στις ΗΠΑ που παντρεύτηκαν για πρώτη φορά, ώστε να καταγράψουν τυχόν βελτιώσεις στην υγεία τους συγκριτικά με πριν τον γάμο. Οι έρευνες έγιναν ξεχωριστά για άντρες και γυναίκες και χωρίστηκαν περαιτέρω ανάλογα με την δεκαετία γέννησής τους. Σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από μία, όσοι παντρεύτηκαν δεν ανέφεραν ποτέ ότι τώρα είναι πιο υγιείς. Εξαίρεση αποτέλεσαν γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας γεννημένες μεταξύ 1955 και 1964 των οποίων ο γάμος διήρκησε τουλάχιστον 10 χρόνια.

Δεν είναι λίγα όλα αυτά τα συμπεράσματα. Ανοίγουν νέους δρόμους για την αντίληψη του ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζεις τη ζωή σου και μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε ότι ο γάμος δεν είναι το μοναδικό μονοπάτι που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει.

Για χρόνια, ειδικά οι γυναίκες, μεγάλωναν με την ιδέα ότι πρέπει να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά για να ολοκληρωθούν σαν άνθρωποι, αφήνοντας στην άκρη οτιδήποτε άλλο μπορεί να μη συμβαδίζει με αυτό τον τρόπο ζωής. Φαίνεται όμως ότι οι αδέσμευτοι δεν ανησυχούν πια. Προχωράνε με τη ζωή τους, περνάνε καλά και σίγουρα είναι υγιέστατοι. Το 2017 ήταν η χρονιά της απενοχοποίησής τους!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.