Το τέλος του κεραυνοβόλου έρωτα;

Το τέλος του κεραυνοβόλου έρωτα;

Ποιο «άλλο μου μισό»; Τώρα πια μόνο συνεδρίες για ζευγάρια! Ζευγάρια που ετοιμάζονται να παντρευτούν κλείνουν ραντεβού για ψυχοθεραπεία. Η προγαμιαία συμβουλευτική αντικαθιστά όλη την κοσμοθεωρία του κεραυνοβόλου έρωτα που γιατρεύει τα πάντα.  Το «Είσαι Εσύ ο Άνθρωπός Μου» δοκιμάζεται στα πιο σκληρά τεστ αντοχής…

Από τη Δέσποινα Σάμψων

Για τις πιο ρομαντικές από εμάς, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι απλά – η Γη συνεχίζει να γυρίζει κι εμείς να ερωτευόμαστε κεραυνοβόλα πιστεύοντας βαθιά μέσα μας ότι εκείνος που γνωρίσαμε έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για εμάς. Ωστόσο, για κάποιες άλλες τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ο Τύπος στο εξωτερικό αποκαλεί το φαινόμενο, «ρομαντικό ρεαλισμό» και τονίζει ότι όλο και πιο συχνά, νέα ζευγάρια δεν αφήνονται να ζήσουν τον έρωτά τους και να δουν πού θα τους οδηγήσει.

Ακολουθούν μια διαφορετική διαδικασία: Γνωρίζονται, νιώθουν έλξη, βρίσκονται μαζί και μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα κλείνουν ένα σημαντικό ραντεβού με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο σχέσεων.  Συνεδρίες για ζευγάρια!

Οι παλιότερες θα νομίζαμε ότι θα έκλειναν ένα ραντεβού για ένα ρομαντικό διήμερο στο βουνό. Ή, έστω για μια συνεδρία μασάζ για δύο. Για μια νέα γενιά, όμως, ζευγαριών, η θεραπευτική σχέσεων που ξεκινάει στην αρχή μιας γνωριμίας είναι το απαραίτητο σημαντικό βήμα, προτού προχωρήσουν σε αμοιβαίες δεσμεύσεις.

Προγαμιαία ψυχοθεραπεία ή «εκπαιδεύοντας τα ζευγάρια»!

Πού πήγε το πάθος του πρώτου καιρού, το οποίο βίωναν οι προηγούμενες γενιές και εικονογραφούσαν τα βιβλία και οι ταινίες; Η ένταση του πρώτου μήνα που νιώθεις την καρδιά να χτυπά και δεν σε πειράζει τίποτα στον άλλον; Μάλλον, γειώθηκε μαζί με τόσες άλλες υποχρεώσεις…

Πολλά ζευγάρια που ζουν και ερωτεύονται στη Δύση, προτιμούν πια να απευθύνονται προκαταβολικά σε έναν θεραπευτή για να δουν αν αξίζει τον κόπο η σχέση αυτή να καταλήξει σε μόνιμη κατάσταση – είτε αυτό λέγεται γάμος, είτε συμβίωση.

Οι περισσότεροι μαρτυρούν ότι κερδίζουν από αυτές τις συνεδρίες γιατί τους βοηθούν να επικοινωνούν μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, χωρίς καμία επίπτωση.

Ο εξειδικευμένος ψυχοθεραπευτής είναι εκεί, παρών, ως αντικειμενικός κριτής γα να διαχειριστεί τη συζήτηση και σταδιακά να οδηγήσει τον άντρα και τη γυναίκα σε μια κατάσταση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Τα ζευγάρια βελτιώνουν τις επικοινωνιακές τους δυνατότητες και δυναμώνουν τα θεμέλια της σχέσης τους, με την εγγύηση της επαγγελματικής βοήθειας.

Μαθαίνουν να εξωτερικεύουν τα προβλήματά τους με ηρεμία, και χωρίς διάθεση μείωσης της προσωπικότητας του άλλου. Εκπαιδεύονται, δηλαδή, να μείνουν ζευγάρι.

Test drive μιας δύσκολης διαδρομής

Και τα μικροκαβγαδάκια; Το αλατοπίπερο στα «μέλια» του πρώτου καιρού;  Όλα τοποθετούνται στα κατάλληλα κουτάκια και αυτή η προπόνηση θεωρείται ιδανική πριν τον γάμο. Γιατί μας προετοιμάζει για όλες τις αλλαγές που φέρνει μια ανάλογη διαδικασία.

Διδάσκει στους άντρες να βλέπουν τα πράγματα μέσα από την οπτική των γυναικών και τις γυναίκες να αναγνωρίζουν την τετράγωνη λογική των αντρών. Αυτό το ισχυρό τεστάρισμα είναι η καλύτερη απόδειξη μακροζωίας ενός γάμου.

Σε αντίθεση με το παραμύθι του «και ζήσαν αυτοί καλά», τα φρέσκα ζευγάρια κάνουν test drive όλων των συναισθημάτων τους.

Ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια, η συγκεκριμένη τακτική έχει κερδίσει έδαφος εξοβελίζοντας την περιρρέουσα ρομαντική αύρα των ερωτευμένων. Θεωρείται προγαμιαία συμβουλευτική θεραπεία, σημειώνει ανοδική πορεία και υπόσχεται να λύσει προβλήματα προτού αυτά προκύψουν: οικονομική διαχείριση, γονεϊκοί ρόλοι, κοινές διακοπές, σεξ αλλά και πολλά ακόμα θέματα.

Δείτε Επίσης
Τα 10 βήματα της επιτυχίας: Τι να κάνουμε για να πετύχουμε του στόχους μας!

Η σύγχρονη συμβουλευτική στο εξωτερικό ακολουθεί αυτή την τάση θεωρώντας ότι η στιγμή δεν είναι πρόωρη. Αντιθέτως, πιστεύουν ότι έτσι προλαμβάνουμε διαφορές που καλύπτει η υπερβολική έκκριση των ορμονών της αγάπης και του έρωτα στην περίοδο του μέλιτος και γλιτώνουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις που συνειδητοποιούμε για τον σύντροφό μας, όταν περάσει ο χρόνος του πάθους.

Το Σχολείο της επόμενης Ζωής

Στο Λονδίνο, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα The School of Life η προγαμιαία ψυχοθεραπεία είναι ένα τέτοιο πρόγραμμα, που βοηθάει τα ζευγάρια να χτίσουν πιο γερά θεμέλια στη σχέση τους.

Η Σάρλοτ Φοξ Γουέμπερ, επικεφαλής του τμήματος ψυχοθεραπείας, διευκρινίζει ότι το πρόγραμμα δεν απευθύνεται μόνο σε ζευγάρια που έχουν αποφασίσει να παντρευτούν αλλά και σε εκείνα που, απλώς, θέλουν να κάνουν παιδί, εκτός πλαισίου γάμου και δεν γνωρίζουν πώς θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στους νέους ρόλους τους.

Ή σε εκείνα που επιθυμούν να προχωρήσουν στην αγορά ενός σπιτιού ή να επενδύσουν σε ένα κοινό επαγγελματικό project. Προβάλλονται καταστάσεις που, συνήθως, βάζουν σε κίνδυνο την επικοινωνία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

Υπάρχουν νέα ζευγάρια που έχουν λάβει τις συνεδρίες ως γαμήλιο δώρο αλλά και χωρισμένα που θέλουν να ξαναπροσπαθήσουν. Όλοι παρακολουθούν το πρόγραμμα ελπίζοντας ότι η ψυχοθεραπεία θα τους βοηθήσει να αναγνωρίσουν μελλοντικές «στραβοτιμονιές» και να κατορθώσουν να διατηρήσουν την προσωπικότητα και την ανεξαρτησία του χαρακτήρα τους μέσα από τις μικρές ή μεγάλες καταιγίδες της συμβίωσης.

Τόση προετοιμασία, όμως, δεν σκοτώνει τον έρωτα;

Ακούγεται τόσο πεζό να περνάς από συνεδρίες πριν αποφασίσεις να προχωρήσεις με κάποιον μόνιμα στη ζωή σου. Κι αν όχι πεζό, φαίνεται τουλάχιστον συντηρητικό!

Θυμίζει την εκπαίδευση ενός κατηχητικού σχολείου ή μιας σχολής οικοκυρικών άλλων καιρών, που μετέδιδε το μήνυμα της ικανότητας προσφοράς στον σύντροφό σου. Πού πήγε το ρίσκο μιας σχέσης;

Πού πήγε το ελεύθερο πνεύμα του έρωτα που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του; Για τους υποστηρικτές της νέαςς τάσης, η απάντηση είναι καθοριστική σε όλα αυτά: «Χρειάζεται να μάθεις πώς μπορείς να διαφωνήσεις δημιουργικά με τον σύντροφό σου και να μην νιώσεις ότι ο κόσμος τελειώνει. Γιατί, στην πραγματικότητα τέλειες σχέσεις δεν υπάρχουν…»

© 2013-2020 womanidol.com. All Rights Reserved.