Υπάρχουν… στιλ στον έρωτα; Ανακαλύψτε το δικό σας και πώς επηρεάζει τις σχέσεις σας

Υπάρχουν... στιλ στον έρωτα; Ανακαλύψτε το δικό σας και πώς επηρεάζει τις σχέσεις σας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καθορίσουμε το πώς ταιριάζουμε με κάποιον. Η γλώσσα του σώματος, ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά μας,  οι προτιμήσεις μας, όλα παίζουν ρόλο. Πώς ορίζει ο καθένας τον έρωτα και τι εννοεί όταν λέει «σ’ αγαπώ», διαφέρει τελικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρά το γεγονός ότι πολλοί νομίζουμε ότι είναι το ίδιο. Η κοινωνιολόγος Τέρυ Χάτκοφ, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, δημιούργησε ένα τεστ για να κατανοήσουμε καλύτερα το δικό μας στιλ… στον έρωτα!

Επιμέλεια: Σοφία Κροκιδά

Σε γενικές γραμμές, σχηματίζουμε τον δικό μας ορισμό της αγάπης βασισμένοι στις εμπειρίες της παιδικής μας ηλικίας, (π.χ. στις σχέσεις των γονιών μας), στις ταινίες, στα βιβλία και άλλα σημαντικά στοιχεία που καθορίζουν την κουλτούρα μας. Και φυσικά έναν πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι προηγούμενές μας εμπειρίες μέσα σε σχέσεις.

Όταν λέτε «σ’ αγαπώ» τι εννοείτε;  Ίσως είστε αθεράπευτα ρομαντική  και πιστεύετε ότι η αγάπη ξυπνάει την ψυχή σας και βάζει φωτιά στην καρδιά σας. Ή μπορεί να είστε πιο… επιθετική και να νομίζετε ότι ο έρωτας είναι μια ελπίδα για να ξεφύγουν οι άνθρωποι από το κενό τους αλλά ουσιαστικά είμαστε όλοι καταδικασμένοι!

Η κοινωνιολόγος Terry Hatkoff στο California State University δημιούργησε ένα τεστ 50 ερωτήσεων μέσω του οποίου κατηγοριοποιεί την αγάπη με έξι διαφορετικές τρόπους με τους οποίους ο καθένας ερωτεύεται αλλά και αγαπά στις πιο στενές σχέσεις του. Οι ερευνητές για παράδειγμα ανακάλυψαν ότι η ρομαντική αγάπη είναι συνδυασμός δύο ή τριών τύπων…

Διαβάστε παρακάτω και σίγουρα θα αναγνωρίσετε τον εαυτό σας σε κάποιον ή κάποιους από αυτούς τους τρόπους!

Ρομαντική στον έρωτα

1. Η ρομαντική

Η ρομαντική αγάπη βασίζεται στο πάθος και τη σεξουαλική έλξη. Νιώθετε ερωτευμένη κυρίως όταν στο παιχνίδι μπαίνουν ρομαντικές κινήσεις, μικρές και μεγάλες. Θέλετε έναν έρωτα όπως στα παραμύθια, με δηλώσεις παντοτινής αγάπης, πίστης και αφοσίωσης. Και μία… καντάδα ή έστω μία αφιέρωση ενός τραγουδιού είναι στο πλάνο της επιθυμίας σας…

Η καλύτερη φίλη στον έρωτα

2. Η καλύτερη φίλη

Αν είστε αυτό το είδος συντρόφου, ορίζετε την αγάπη ως πηγή αμοιβαίου σεβασμού και βαθιών συναισθημάτων. Θέλετε να μπορείτε να βασίζεστε στον  σύντροφό σας, να γελάτε και να κάνετε πράγματα μαζί, περισσότερο από το να υπάρχει πάθος μεταξύ σας. Η σχέση σας υπερβαίνει την απλή σωματική επικοινωνία και εκτιμάτε την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια περισσότερο από το να νιώθετε φτερουγίσματα στην καρδιά.

3. Η λογική

Αν είστε τύπος της λογικής, μάλλον έχετε ως προτεραιότητα σε μια σχέση τα συναισθήματα που πηγάζουν από κοινές αξίες με τον σύντροφό σας, όπως οικονομικούς στόχους, οικογενειακό περιβάλλον, πεποιθήσεις και άλλα. Δεν χάνετε τον χρόνο σας με κάποιον που δεν θα στοχεύει σε μια σοβαρή σχέση και δεν ερωτεύεστε άντρες που δεν μοιράζονται τους ίδιους στόχους με εσάς.

Παιχνιδιάρα στον έρωτα

4. Η παιχνιδιάρα

Ως η παιχνιδιάρα της υπόθεσης σας αρέσει το φλερτ και το να σας προκαλούν συναισθηματικά. Όταν βγαίνετε ραντεβού ψάχνετε κυρίως τη διασκέδαση και όχι το πάθος, γι’ αυτό και σπάνια μπλέκεστε σε σχέσεις που προκαλούν… δράματα. Ο φιλικός ανταγωνισμός, είτε παίζοντας ένα επιτραπέζιο είτε κάνοντας γυμναστική με τον σύντροφό σας, σας κάνει να νιώθετε πιο κοντά και τρελαίνεστε για χαριτωμένα κομπλιμέντα και αστεία μηνύματα.

Κτητική στον έρωτα

5. Η κτητική

Εδώ κυριαρχεί η ζήλεια και οι εμμονές. Μπορεί να ακούγεται αρνητικό, αλλά το να ορίζετε τον έρωτα με έναν κυριαρχικό τρόπο δεν είναι απαραίτητα κακό. Απλά θέλετε να μπορείτε να εμπιστευτείτε τον σύντροφό σας. Βλέπετε τις ερωτικές σχέσεις σαν ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει τα πάντα και πιστεύετε ότι η αφοσίωση του ενός στον άλλο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο.

Ανιδιοτελής στον έρωτα

6. Η ανιδιοτελής

Το χαρακτηριστικό της ανιδιοτέλειας σημαίνει ότι βλέπετε την αγάπη ως μια πράξη καλοσύνης και θυσίας. Για εσάς αγάπη σημαίνει να βάζετε τις ανάγκες του συντρόφου σας πάνω από τις δικές σας και να παραμερίζετε τον εγωισμό σας για να δημιουργήσετε μια τέλεια ομάδα μαζί.

Μπορεί να σας κατηγορούν ότι αλλάζετε για να μοιάζετε περισσότερο με τον σύντροφό σας, αλλά αν το κάνετε από αγάπη και όχι για αποδοχή τότε απλά σας νοιάζει η ευτυχία του συντρόφου σας και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι.

Το κλειδί για μια μακροχρόνια σχέση μπορεί να είναι το να καταλάβετε το είδος αγάπης του συντρόφου σας και να τον χειρίζεστε ανάλογα.

Αν είστε μόνη…

Ο τρόπος που ορίζετε τον έρωτα μπορεί να σας εμποδίζει από το να βρείτε τον κατάλληλο σύντροφο. Αν τον ψάχνετε, δηλαδή! Μπορεί για παράδειγμα να είστε ανιδιοτελής στις σχέσεις σας αλλά να βγαίνετε με τύπους που εκμεταλλεύονται αυτό το χαρακτηριστικό σας.

Δείτε Επίσης
Εσείς με ποιόν τρόπο αγαπάτε; Κάντε το κουίζ για να μάθετε!

Μπορεί ακόμα και να νιώθετε ότι δεν σας έχουν αγαπήσει ποτέ πραγματικά, αφού κανείς δεν σας είχε σαν προτεραιότητα στη ζωή του, χωρίς να σκέφτεστε ότι ο καθένας εκφράζει την αγάπη του διαφορετικά.

Ή μπορεί να ερωτεύεστε με βάση τη λογική, και έτσι να κρατάτε μακριά σας ανθρώπους που θα σας ταίριαζαν αλλά δεν έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα ή τις ίδιες αξίες με εσάς. Κι αν πάλι ορίζεται την αγάπη ως κτητικότητα, μπορεί να έχετε προβλήματα εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους και να αντιμετωπίζετε μικρές διαφωνίες ή λάθη ως έλλειψη πίστης.

Ο τρόπος που βλέπετε την αγάπη και τις σχέσεις σας δείχνει ότι μπορεί να διαφέρει από το πώς τα βλέπει αυτά ένας πιθανός σύντροφός σας. Μήπως όσα σκέφτεστε σας εμποδίζουν να ερωτευτείτε; Ή μήπως έχετε μη ρεαλιστικές απαιτήσεις από μια σχέση;

Χρησιμοποιείστε τα παραπάνω στοιχεία για κάθε είδος αγάπης, ώστε να καταλάβετε τι σας κρατάει πίσω στην ερωτική σας ζωή.

Δεσμεύεστε δύσκολα;

Αν δεσμεύεστε δύσκολα…

Το να ερωτευθεί κανείς είναι το εύκολο κομμάτι. Άνθρωποι με διαφορετικά στυλ ερωτεύονται συνεχώς. Το δύσκολο είναι να παραμείνεις ερωτευμένος και να μείνεις με κάποιον.

Το κλειδί για μία μακροχρόνια σχέση μπορεί να είναι το να καταλάβετε το είδος αγάπης του συντρόφου σας και να τον χειρίζεστε ανάλογα. Όπως και με τη γλώσσα του σώματος, το να ξέρετε τι σημαίνει αγάπη για τον άνθρωπό σας μπορεί να σας βοηθήσει περισσότερο από όσο φαντάζεστε.

Αν ο σύντροφός σας είναι ρομαντικός, φροντίστε να του φέρνετε πού και πού λουλούδια ή να του αφήνετε ένα γλυκό σημείωμα. Αν είναι κτητικός, είναι σημαντικό για αυτόν να τον καλείτε όταν έχετε υποσχεθεί ή να παίρνετε το μέρος του σε μια διαφωνία. Τηρείτε όσο μπορείτε τον λόγο σας, ώστε να μην αμφισβητεί την αφοσίωσή σας και δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα.

Γνωρίζοντας το είδος της αγάπης που σας εκφράζει μπορείτε να καταλάβετε γιατί κάτι δεν σας ικανοποιεί. Μπορεί να νιώθετε ότι ο σύντροφός σας δεν σας αγαπάει επειδή δεν ζηλεύει ποτέ, ή να ενοχλείστε όταν σας επαναλαμβάνει να κάνετε κάτι που εσείς θέλετε να αποφύγετε.

Όπως και να έχει, τουλάχιστον θα κατανοήσετε ότι η αγάπη για τον καθένα σημαίνει κάτι διαφορετικό και θα πρέπει να προσαρμόζεστε και να δίνετε χρόνο σε εσάς και τον σύντροφό σας.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.