Γιατί η μοχθηρία θα μπορούσε να καταστρέψει τη φιλελεύθερη δημοκρατία

Γιατί η μοχθηρία θα μπορούσε να καταστρέψει τη φιλελεύθερη δημοκρατία

Καθώς ο κομμουνισμός κατέρρευσε το 1989, ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Φράνσις Φουκουγιάμα ρώτησε αν η φιλελεύθερη δημοκρατία ήταν «το τέλος της ιστορίας», που ήταν η μορφή που όλες οι κοινωνίες ήταν προορισμένες ακολουθήσουν. Οι προηγούμενες δεκαετίες έδειξαν πως όχι. Οι ανελεύθερες δημοκρατίες και τα υβριδικά δημοκρατικά-αυταρχικά καθεστώτα συνεχίζουν να αναδύονται.

Γράφει ο Simon McCarthyJones, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας και Νευροψυχολογίας, Trinity College του Δουβλίνου

Ο Φουκουγιάμα προέβλεψε αυτό το ενδεχόμενο. Ένιωθε ότι οι πολίτες που δεν ήταν ικανοποιημένοι με την ελευθερία και την ισότητα θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία – επανεκκινώντας έτσι την ιστορία. Ένας τρόπος που θα μπορούσαν να το κάνουν, συνειδητοποίησα ενώ έγραφα ένα βιβλίο για τη μοχθηρία, είναι εάν μια τέτοια δυσαρέσκεια οδηγούσε σε μοχθηρές πράξεις.

Επομένως, πιστεύω ότι οι υπερασπιστές της φιλελεύθερης δημοκρατίας πρέπει να κατανοήσουν τον κίνδυνο της μοχθηρίας.

Η ανάγκη για αναγνώριση

Ο Φουκουγιάμα υποστήριξε ότι ο πολιτικός αγώνας προκαλεί ιστορία. Αυτός ο αγώνας προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα του θυμού – ενός αρχαιοελληνικού όρου που αναφέρεται στην επιθυμία μας να αναγνωριστεί η αξία μας.

Αυτή η επιθυμία μπορεί να περιλαμβάνει την επιθυμία να αναγνωρίζεται ο καθένας από εμάς ως ίσος με τους άλλους. Αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την επιθυμία να αναγνωρίζεται ως ανώτερος από τους άλλους. Ένα σταθερό πολιτικό σύστημα πρέπει να ικανοποιεί και τις δύο επιθυμίες.

Ο κομμουνισμός και ο φασισμός απέτυχαν, υποστήριξε ο Φουκουγιάμα, επειδή δεν μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα της αναγνώρισης.

Ο κομμουνισμός ανάγκασε τους ανθρώπους να κάνουν ταπεινωτικούς ηθικούς συμβιβασμούς με το σύστημα.

Ο φασισμός πρόσφερε στους ανθρώπους την αναγνώριση ως μέλη μιας φυλετικής ή εθνικής ομάδας. Ωστόσο, απέτυχε αφού ο μιλιταρισμός του οδήγησε στην ήττα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αντίθετα, ο Φουκουγιάμα ισχυρίστηκε ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της αναγνώρισης. Η παραχώρηση καθολικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αναγνώριση της αξιοπρέπειας και της αξίας όλων, προσπαθεί για την αντιμετώπιση των επιθυμιών για ισότητα.

Η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, τα ανταγωνιστικά επαγγέλματα, η εκλογική πολιτική και ο αθλητισμός δημιούργησαν ασφαλείς διεξόδους για όσους θέλουν να αναγνωριστούν ως ανώτεροι.

Αλλά η ελευθερία μπορεί να οδηγήσει σε ανισότητες, ματαιώνοντας την επιθυμία να αναγνωριστούμε ως ίσοι μεταξύ μας. Και τα μέτρα που λαμβάνονται για τη μείωση των ανισοτήτων μπορούν να εμποδίσουν την επιθυμία να αναγνωριστεί κάποιος ως ανώτερος.

Αυτές οι απογοητεύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μοχθηρή αντίδραση. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε λήψη αποφάσεων που αποδυναμώνουν μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Θα μπορούσε ακόμη και να διαλύσει το λεπτό δίχτυ δικαιωμάτων που συγκρατεί τη φιλελεύθερη δημοκρατία.

Αντικυριαρχική μοχθηρία

Η επιθυμία για ισότητα βρίσκεται στις σύγχρονες κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Όποτε κάποιος ξεπεράσει τον εαυτό του, η ομάδα θα τον καταρρίψει. Τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν κυμαίνονται από το κουτσομπολιά μέχρι τον φόνο.

Εάν οι αρχαίοι άνθρωποι εξελίχθηκαν σε συγκρίσιμες συνθήκες, πιθανότατα εξελίξαμε «αντικυρίαρχες» τάσεις. Πράγματι, μπορούμε να το δούμε αυτό σήμερα σε παιχνίδια που επινοήθηκαν από οικονομολόγους.

Σε τέτοια παιχνίδια, η πλειοψηφία των ανθρώπων, όταν είναι ανώνυμοι, θα πληρώσει για να καταστρέψει τα κέρδη κάποιου που θεωρεί ότι δεν του αξίζουν. Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί άνθρωποι θα καταστρέψουν τα άδικα κέρδη των άλλων. Βλέπουμε ακόμη ανθρώπους να πληρώνουν για να τιμωρήσουν όσους βοηθούν στην αποκόμιση άδικων κερδών, θεωρώντας ότι η εκτίμηση που αποκτούν από γενναιόδωρους ανθρώπους αποτελεί εντέλει απειλή.

Η αντικυριαρχία μπορεί να αποδυναμώσει τις φιλελεύθερες δημοκρατίες. Κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Brexit του 2016, ορισμένοι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισαν «Αποχώρηση» ως αντίδραση σε κακές ελίτ, γνωρίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία της χώρας.

Ομοίως, κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ το 2016, ορισμένοι ψηφοφόροι υποστήριξαν τον Ντόναλντ Τραμπ για να βγάλει όλη την κακία του ενάντια στη Χίλαρι Κλίντον, γνωρίζοντας ότι η εκλογή του θα μπορούσε να βλάψει τις ΗΠΑ.

Καθεστώτα εχθρικά προς τη φιλελεύθερη δημοκρατία ενθάρρυναν τέτοιες μοχθηρές ενέργειες τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις ΗΠΑ. Σε τελική ανάλυση, η καταπολέμηση της κυριαρχίας που επιτυγχάνεται με τη μοχθηρία  κινδυνεύει να καταστρέψει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας σε μια κούρσα που οδηγεί στον πάτο.

Κυρίαρχη μοχθηρία

Η επιθυμία να είσαι ανώτερος από τους άλλους, που ρυθμιζόταν από κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών, χάθηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια, όταν ξεκίνησε η γεωργία.

Οι άνθρωποι τότε ζούσαν σε μεγαλύτερες ομάδες, με περισσότερους προσωπικούς πόρους. Η αναζήτηση κυριαρχίας, επίσης μέρος της εξελιγμένης φύσης μας, δεν θα μπορούσε πλέον να περιοριστεί εύκολα.

Η επιθυμία να μας αντιμετωπίζουν ως τους καλύτερους, μπορεί να είναι κοινωνικά παραγωγική και να παρακινεί προς μία ανέλιξη. Ωστόσο, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυτό που είναι γνωστό ως κυρίαρχη μοχθηρία.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το γεγονός ότι προτιμάμε να χάσουμε εμείς, παρά να αφήσουμε το πλεονέκτημα σε κάποιον άλλο. (Με άλλα λόγια, το γνωστό να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα…)

Δείτε Επίσης
Πώς οι αρχαίοι Αθηναίοι εμπόδιζαν τους αδίστακτους ναρκισσιστές να κατακτήσουν τη δημοκρατία τους

Για παράδειγμα, πολλοί από εμάς προτιμούν να κερδίζουν λιγότερα, αλλά να είναι πάνω από τον διπλανό τους, παρά να κερδίζουν περισσότερα και να βρίσκονται πίσω του. Ομοίως, περίπου το 10% των ανθρώπων θα δεχτεί να κερδίζει λιγότερα εάν μεγιστοποιεί το πόσο μπροστά είναι από τους άλλους! (Με άλλα λόγια, κάλλιο πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη).

Εν ολίγοις, η κυρίαρχη κακία αντανακλά την επιθυμία να κυβερνάς στην κόλαση αντί να υπηρετείς στον παράδεισο.

Η κυρίαρχη κακία φαίνεται επίσης στην ανάγκη ορισμένων ανθρώπων για χάος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι περίπου το 10%-20% των ανθρώπων υποστηρίζει δηλώσεις όπως «ότι η κοινωνία πρέπει να καεί συθέμελα». Αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει απογοητευμένους ανθρώπους που αναζητούν τη θέση τους στην κοινωνία, και που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν τελικά να ευδοκιμήσουν στα ερείπια.

Ελευθερία, ισότητα, δημοκρατία;

Για να αποτρέψουμε μια μοχθηρή κάθοδο στην κόλαση, πρέπει να καταλάβουμε τι πυροδοτεί την κακία. Γνωρίζουμε ότι η κακία αυξάνεται καθώς αυξάνεται η ανισότητα και ο ανταγωνισμός.

Η παρέκκλιση είναι μεγαλύτερη σε κοινωνίες όπου το κράτος δικαίου και τα πρότυπα συνεργασίας – πόσο αποδεκτό βρίσκουν οι άνθρωποι τη φοροδιαφυγή ή την παραβίαση ναύλων – είναι πιο αδύναμα.

Μια οικονομικά αναπτυσσόμενη φιλελεύθερη δημοκρατία, που θεωρείται νόμιμη και δίκαιη, μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος της αναγνώρισης.

Ωστόσο, αυτή η κοινωνία πρέπει ακόμα να αντιμετωπίσει ορισμένα μέλη που πιστεύουν ότι όλες οι ανισότητες είναι αποτέλεσμα καταπίεσης, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι κάθε φρένο στην ανισότητα είναι ανήθικο. Τέτοια συναισθήματα εξακολουθούν να αφήνουν την πόρτα μισάνοιχτη για καταστροφικές πράξεις μίσους.

Όμως, αν και η μοχθηρία μπορεί να απειλήσει τη φιλελεύθερη δημοκρατία, μπορεί επίσης να τη σώσει. Όταν οι άνθρωποι παραβιάζουν αξίες που θεωρούμε ιερές, η δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου μας που ασχολείται με τις αναλύσεις κόστους-οφέλους μειώνεται.

Αυτό μας ενθαρρύνει να ενεργούμε ανεξάρτητα από το κακό που μπορεί να μας προκύψει, επιτρέποντάς μας να κακομεταχειριζόμαστε τον άλλον.

Στο τέλος της ιστορίας, υποστήριξε ο Φουκουγιάμα, οι άνθρωποι δεν θα διακινδύνευαν πλέον τη ζωή τους για λόγους που κάποτε θεωρούνταν ιεροί. Αλλά αν κανείς δεν ένιωθε ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία ήταν ιερή, ποιος θα διακινδύνευε να την υπερασπιστεί;

Για να υπερασπιστούμε τη φιλελεύθερη δημοκρατία, πρέπει να θεωρείται ιερή. Αυτό είναι που παρακινεί τους υπερασπιστές της να «πάνε μέχρι το τέλος… όποιο κι αν είναι το κόστος», όπως το έθεσε κάποτε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Η μοχθηρία μπορεί να διαλύει τη φιλελεύθερη δημοκρατία, αλλά μπορεί επίσης να είναι η υπέρτατη τρέλα που τη σώζει από την τυραννία.

© 2013-2023 womanidol.com. All Rights Reserved.