Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου: Ξέρετε ποια είστε;

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου: Ξέρετε ποια είστε;

Δείτε τον εαυτό σας, όπως πραγματικά είναι, σε 6 βήματα ακολουθώντας τις συμβουλές της Martha Beck διάσημης κοινωνιολόγου, life coach και συγγραφέα best seller βιβλίων. Η Martha Beck ακούγοντας από τους ασθενείς της ατελείωτες ώρες μονολόγων με συμβουλές… για τους άλλους, σκέφτηκε πώς θα μετατρέψει αυτή τη συμπεριφορά σε ένα «εργαλείο» για αυτό-βελτίωση. Ποια είναι η μέθοδός της για να δούμε πιο ξεκάθαρα τον εαυτό μας;

Επιμέλεια: Σοφία Κροκιδά

Όπως εξομολογείται η ίδια η Martha Beck, έχει «πιάσει» τον εαυτό της να κάνει ολόκληρες συζητήσεις μόνη της, δίνοντας συμβουλές από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ μέχρι το πώς θα έπρεπε κάποια ασθενής της να εγκαταλείψει τον απαράδεκτο σύντροφό της και να ανακτήσει την αξιοπρέπειά της.

Στη συνέχεια, παρατήρησε ότι αυτούς τους τεράστιους μονολόγους τους κάνουν και οι ασθενείς στο γραφείο της. Έως ότου συνειδητοποίησε ότι όλοι αυτοί οι μονόλογοι κρύβουν και κάποιου είδους υποκρισία και ότι καιρός είναι να τους μετατρέψει σε εργαλείο για να κοιτάξουμε καλύτερα τον εσωτερικό μας κόσμο.

Σίγουρα το κάνετε κι εσείς!

Την ώρα που μαγειρεύετε ή οδηγείτε σκέφτεστε συμβουλές και απόψεις που θα άλλαζαν τον κόσμο, αν κάποιος τις άκουγε εκείνη τη στιγμή.

Ξέρετε πώς πρέπει να μεγαλώσει η φίλη σας το παιδί της σωστά και δεν καταλαβαίνετε γιατί δυσκολεύεται. Και φυσικά εσείς δεν θα κάνατε ποτέ μια τόσο κακή δουλειά, όσο η αδερφή σας. Γιατί όμως, δεν λέτε ποτέ, όλα αυτά τα σπουδαία που σκέφτεστε στους ανθρώπους, οι οποίοι πρέπει να τα ακούσουν;

Μήπως  αντί να κάνετε κηρύγματα που κανείς δεν ακούει να χρησιμοποιήσετε όλες αυτές τις σημαντικές ιδέες σας για να βελτιωθείτε;

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όλο αυτό περιγράφεται ως «η επιμονή κάποιου να επαναλαμβάνει ή να παρατείνει μία πράξη ή σκέψη, αφού το ερέθισμα που την προκάλεσε έχει περάσει».

Το υποσυνείδητό μας πολλές φορές μας ωθεί να κολλάμε εμμονικά με ανθρώπους που αντανακλούν κάτι που χρειάζεται να κοιτάξουμε στον ίδιο τον εαυτό μας.

Μπορεί για παράδειγμα κάποιος να σκέφτεται «Το αφεντικό μου είναι κρυψίνους κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό. Με ενοχλεί πολύ, αλλά μην το πεις πουθενά».

Ή «μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω την αδερφή μου να μην καταστρέφει τον εαυτό της. Δεν είναι χαμένη υπόθεση όπως εγώ».

Εκ πρώτης όψεως τα παραπάνω φαίνονται απολύτως λογικά. Αλλά συχνά τέτοιου είδους δηλώσεις λειτουργούν σαν καθρέφτης που, αν τον κοιτάξουμε, μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας. Πώς; Δείτε παρακάτω.

Βήμα 1: Διαλέξτε τον σωστό αρνητικό άνθρωπο

Σκεφτείτε κάποιον που είναι συχνά στο μυαλό σας. Κάποιον που οι πράξεις του σας ανεβάζουν το αίμα στο κεφάλι και που θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις τρομερές ιδέες σας. Πάρτε μολύβι και χαρτί και ετοιμαστείτε.

Βήμα 2: Απελευθερώστε τον «κακό» εαυτό σας

Αυτό θα πιάσει καλύτερα, αν πετύχετε τον εαυτό σας να ασχολείται πολύ έντονα με κάποιον γνωστό σας για κάτι που έκανε. Για παράδειγμα, αν μια συνάδελφος στη δουλειά σας φέρθηκε άσχημα, γράψτε το στο χαρτί.

Πείτε όσα θα θέλατε να πείτε στη συνάδελφό σας κατά πρόσωπο αλλά δεν μπορείτε, χωρίς να λογοκρίνετε την ορμή και τις σκέψεις σας. Είναι μια πράξη που θα σας απελευθερώσει αφάνταστα!

Το υποσυνείδητό μας πολλές φορές μας ωθεί να κολλάμε εμμονικά με ανθρώπους που αντανακλούν κάτι που χρειάζεται να κοιτάξουμε στον ίδιο τον εαυτό μας.

Βήμα 3: Αλλάξτε το όνομα για να σταματήσετε να καλύπτετε την ντροπή σας

Όταν τελειώσετε με το γράμμα, σβήστε το όνομα στο οποίο απευθύνεστε και γράψτε το δικό σας. Τώρα διαβάστε το γράμμα σαν να ήταν για εσάς. Και αντί να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας διαβάστε το όπως θα θέλατε να το διαβάσει ο πραγματικός παραλήπτης. Με ανοιχτό μυαλό.

Με αυτόν τον τρόπο ίσως καταλάβετε ότι αν για παράδειγμα λέτε κάποιον υποκριτή, ίσως κι εσείς έχετε υποκριτική στάση απέναντί του, αφού δεν του είπατε ποτέ κατά πρόσωπο όσα σκέφτεστε για αυτόν.

Αν εντοπίσετε κάτι τέτοιο, τότε ίσως καταλάβετε ότι οι συμβουλές που δίνετε στον παραλήπτη μάλλον είναι για εσάς. Το καλύτερο με το να εντοπίζετε τα άσχημα στοιχεία του χαρακτήρα σας είναι ότι το γράμμα στον εαυτό σας θα είναι γεμάτο πραγματικά καλές συμβουλές.

Δείτε Επίσης
Νιώθετε φθινοπωρινή μελαγχολία;

Βήμα 4: Διαλέξτε τον σωστό θετικό άνθρωπο

Το να κρίνετε τον εαυτό σας για τα «κακά» του είναι πολύ σημαντικό, αλλά για κάποιους είναι μια δύσκολη διαδικασία. Γι’ αυτό χρειάζεται να βλέπουμε και τα θετικά μας.

Για αυτό το βήμα διαλέξτε έναν άνθρωπο που θαυμάζετε και εκτιμάτε, ή ζηλεύετε με την καλή έννοια. To γράμμα που θα γράψετε σε αυτόν τον άνθρωπο δεν θα είναι ένα ντελίριο θυμού.

Αντίθετα, θα σας βοηθήσει να ακούσετε τι έχει να σας πει ο άνθρωπος αυτός που θαυμάζετε και να θυμηθείτε τι σας έχει δώσει.

Το καλύτερο με το να εντοπίζετε τα άσχημα στοιχεία του χαρακτήρα σας είναι ότι το γράμμα στον εαυτό σας θα είναι γεμάτο πραγματικά καλές συμβουλές

Βήμα 5: Απελευθερώστε την καλή σας πλευρά

Γράψτε ένα γράμμα στον άνθρωπο που διαλέξατε παραπάνω, όσο πιο ειλικρινά μπορείτε. Προσπαθήστε να είστε όσο πιο στοργική και γλυκιά γίνεται, χωρίς να κρίνετε τον εαυτό σας ότι γίνετε υπερβολικός. Ευχαριστείτε τον για όλα τα καλά που έχει φέρει στη ζωή σας, μεγάλα ή μικρά.

Βήμα 6: Αλλάξτε πάλι το όνομα

Όταν τελειώσετε το γράμμα επαναλάβετε το τρίτο βήμα. Σβήστε το όνομα του άλλου ανθρώπου και γράψτε το δικό σας. Διαβάστε τις σκέψεις σας και αναλογιστείτε όσα συναισθήματα σας δημιουργούνται, χωρίς αντιστάσεις. Γιατί και πάλι μιλάτε στον εαυτό σας.

Τι λέει αυτό το γράμμα για εσάς; Ποια πλευρά του εαυτού σας πρέπει να αγαπήσετε περισσότερο και για ποιά πράγματα είστε ευγνώμων υποσυνείδητα;

Ό,τι κι αν γράψατε, ήρθε η ώρα να το αποδεχτείτε και να το αγκαλιάσετε, ακριβώς όπως θα θέλατε να κάνουν και οι άνθρωποι που θαυμάζετε.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.