Ο κίνδυνος των υψηλών προσδοκιών

Ο κίνδυνος των υψηλών προσδοκιών

Ξοδεύουμε πολύ χρόνο περιμένοντας πράγματα από άλλους ανθρώπους. Περιμένουμε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας και όσοι νοιαζόμαστε να μας συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο, με αμοιβαιότητα. Αλλά τα πράγματα δεν πάνε όπως ίσως θα θέλαμε, αφήνοντας τις υψηλές μας προσδοκίες… να συντριβούν. Μερικές φορές δίνουμε τόσα πολλά στους άλλους που αμελούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας επειδή έχουμε υψηλές προσδοκίες κι αυτό είναι επικίνδυνο!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Ωστόσο, δεν πρέπει να το αφήσετε αυτό να σας απογοητεύσει. Όλοι χρειαζόμαστε ορισμένα πράγματα από τους ανθρώπους για να νιώσουμε κάποια αίσθηση ασφάλειας.

Με τον ίδιο τρόπο που ένα παιδί γνωρίζει ότι το αγαπούν οι γονείς του, εμείς ως ενήλικες περιμένουμε από τους συντρόφους μας να μας συμπεριφέρονται πάντα με τον ίδιο τρόπο που τους συμπεριφερόμαστε.

Παρά το γεγονός ότι μια υγιής, ισορροπημένη σχέση πρέπει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, αυτό συχνά οδηγεί σε απογοήτευση: να περιμένουμε πάρα πολλά όταν, στην πραγματικότητα, δεν λαμβάνουμε τίποτα σε αντάλλαγμα.

Ας το αναλογιστούμε λίγο.

Όταν οι υψηλές προσδοκίες σας διαψεύδονται

Μερικοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι η ευτυχία είναι να δίνεις, όχι να λαμβάνεις. Ίσως είναι ο τρόπος που μεγαλώσαμε ή το γεγονός ότι αυτή η εξαιρετικά ευγενής αξία παραμελεί μια ουσιαστική πτυχή της επιβίωσής μας: την αυτοεκτίμηση.

Δικαιούστε και εσείς να λάβετε

Πρέπει να εγκαταλείψουμε πολλές από αυτές τις έννοιες που έρχονται σε αντίθεση με τη συναισθηματική μας ισορροπία. Η διάδοση της χαράς είναι μια ευγενής πράξη που μας εμπλουτίζει. θα μπορούσατε να το σκεφτείτε ακόμη και ως υποχρέωση. Το να δίνεις είναι καλό, αλλά το να παίρνεις είναι υποχρέωση.

Δεν μιλάμε για υλικά αγαθά ή για χάρες. Όταν κάνουμε κάτι για κάποιον, δεν είναι υποχρεωτικό να ανταποκρινόμαστε σε ένα αυθόρμητο δώρο που βγήκε από την καρδιά μας με ένα ακόμη μεγαλύτερο δώρο.

Κάτι που όλοι έχουμε το δικαίωμα, ακόμη και την υποχρέωση, να λάβουμε σεβασμό. Αν δίνεις αγάπη, δεν θα πρέπει να παίρνεις πίσω αδιαφορία και εγωισμό.

Στις ερωτικές σχέσεις, το «δούναι και λαβείν» είναι και δικαίωμα και υποχρέωση. Είναι ένα είδος ενέργειας που δημιουργείται μεταξύ δύο ανθρώπων που θρέφει την ανάπτυξη και τροφοδοτείται από σεβασμό και αμοιβαιότητα.

Περιμένουμε πάρα πολλά γιατί θα ήμασταν πρόθυμοι να δώσουμε πολλά περισσότερα

Ίσως κάποιος να σας έχει πει κάτι σύμφωνα με το «Περιμένετε πάρα πολλά από τους ανθρώπους» ή «Είσαι πολύ ευαίσθητος και όλα σε αναστατώνουν».

Αυτά τα λόγια, πάνω απ’ όλα, αντικατοπτρίζουν την έλλειψη ενσυναίσθησης προς μια καρδιά που δίνει τόσα πολλά στους άλλους και δεν αναγνωρίζεται.

Ίσως λέτε στον εαυτό σας πράγματα όπως «πρέπει να μάθω να αγαπώ λιγότερο».

Στην πραγματικότητα, αυτό που πρέπει να λέτε στον εαυτό σας είναι «Πρέπει να μάθω να αγαπώ περισσότερο τον εαυτό μου».

Το να αγαπάς κάποιον σημαίνει να κάνεις χώρο στην καρδιά σου για τον άλλον, βάζοντάς τον στο κέντρο του σύμπαντος σου και χτίζοντας τον κόσμο σου γύρω του.

Δείτε Επίσης
«Δεν θα σε φιλήσω εκτός αν…», με βάση το ζώδιο του!

Ωστόσο, πρέπει να αποφύγουμε αυτά τα άκρα στα οποία παραμελούμε τις δικές μας ανάγκες. Μπορεί να έχετε υψηλές προσδοκίες για ένα άλλο άτομο, αλλά μην ξεχνάτε να περιμένετε τα ίδια πράγματα και από τον εαυτό σας.

Μην ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας κάθε μέρα

  • Μην δίνετε προτεραιότητα στους άλλους στον βαθμό που παραμελείτε τις δικές σας ανάγκες.
  • Προσφέρετε τη στοργή, το ενδιαφέρον και τη φροντίδα σας, αλλά και να περιμένετε αυτά τα πράγματα σε αντάλλαγμα.

Πώς να αντιδράσετε όταν συνειδητοποιήσετε ότι δεν έχετε λάβει ποτέ τίποτα σε αντάλλαγμα

Η καρδιά σας θα σας ενημερώσει όταν φτάσετε στο όριό σας. Εάν ξυπνάτε με περισσότερα μαύρα σύννεφα παρά ελπίδα και περνάτε όλο τον χρόνο σας απογοητευμένοι και θέλοντας να κλάψετε, ήρθε η ώρα να δράσετε.

Όταν δεν λαμβάνετε τίποτα σε αντάλλαγμα, αισθάνεστε άδειοι και μπορεί ακόμη και να αισθάνεστε σαν να μην είστε άξιοι να λάβετε στοργή, φροντίδα ή προσοχή. Μην αφήσετε ποτέ το συναισθηματικό κενό των άλλων να σας κάνει να πιστεύετε ότι δεν σας αξίζει να σας αγαπούν.

Η αγάπη που δεν θα σε αφήσει ποτέ είναι η αγάπη που δίνεις στον εαυτό σου. Θα σας δώσει τη δύναμη να ακολουθήσετε το δικό σας μονοπάτι προς την προσωπική ισορροπία και την εσωτερική γαλήνη.

Μια ιδέα που προωθούν οι ψυχολόγοι είναι ότι είναι καλύτερο να μην περιμένεις τίποτα από τους άλλους και να έχεις υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό σου. Τώρα, αυτή η ιδέα έχει πολλές αποχρώσεις νοήματος.

Μπορούμε να περιμένουμε ορισμένα πράγματα από τους ανθρώπους που σχηματίζουν τον εσωτερικό μας κύκλο. Για παράδειγμα, πρέπει να έχουμε την ασφάλεια να γνωρίζουμε ότι μας αγαπούν γιατί κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτή τη βεβαιότητα.

Αυτό που μας αξίζει πάνω από όλα είναι ο σεβασμός από τον εαυτό μας και από τους άλλους. Μην σταματήσετε να αγωνίζεστε για αυτό. Η αγάπη είναι αμοιβαιότητα, υποστήριξη και ειλικρίνεια. Εάν δεν βρίσκετε αυτές τις ιδιότητες στη σχέση σας, είναι σημάδι ότι δεν είναι ούτε γνήσια ούτε υγιής.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.