Πώς να παραμείνετε ήρεμοι σε δύσκολους καιρούς

Πώς να παραμείνετε ήρεμοι σε δύσκολους καιρούς

Αντιμετωπίζουμε προβλήματα συνεχώς. Δεν χρειάζεται να τα ψάξετε! Έχουν την κακή… συνήθεια να προκύπτουν από το πουθενά. Είναι συχνά δύσκολο να το αποδεχτεί κανείς και επίσης, μην αρχίζετε να τα βάζετε με την κακή σας τύχη. Όταν όμως παρουσιάζονται, πώς τα αντιμετωπίζετε; Έχετε την τάση να χάνετε τον έλεγχο; Σας προκαλούν πανικό; Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε ήρθε η ώρα να μάθετε πώς να παραμένετε ήρεμοι σε δύσκολους καιρούς.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Ο Πλάτωνας, ο διάσημος φιλόσοφος, είπε κάποτε ότι «η μεγαλύτερη και πιο σημαντική νίκη είναι να κατακτήσεις τον εαυτό σου». Επομένως, παρόλο που είστε ένα συναισθηματικό ον όπως όλοι οι άλλοι, τα συναισθήματά σας δεν χρειάζεται να σας κυριεύουν όταν τα πράγματα περιπλέκονται.

Ο θυμός, η απογοήτευση, η απόγνωση… Η ηρεμία και η ψυχραιμία σε δύσκολες στιγμές μπορεί να είναι δύσκολο. Στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν.

Λόγοι για να παραμείνετε ήρεμοι στις δύσκολες στιγμές

Πριν διαβάσετε κάποιους τρόπους για να παραμείνετε ήρεμοι στις δύσκολες στιγμές, θα μιλήσουμε για τη σημασία του αυτοέλεγχου. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Θετικής Ψυχολογίας εξηγεί ότι ο αυτοέλεγχος είναι απαραίτητος για να αποτρέψετε τα συναισθήματά σας να σας ελέγχουν.

Όταν αντιμετωπίζετε δύσκολες στιγμές, μπορεί να αισθάνεστε απελπισμένοι, μπορεί να ουρλιάξετε, να καταρρεύσετε ή να νιώσετε θυμό και θλίψη ταυτόχρονα. Και ξέρετε κάτι; Είναι εντάξει! Δεν είναι κακό να νιώθετε αυτά τα πράγματα και δεν πρέπει να προσπαθείτε να καταπιέσετε αυτά τα συναισθήματα.

Στην πραγματικότητα, η διαχείριση των συναισθημάτων σας δεν σημαίνει ότι δεν τα εκφράζετε ή τα καταπιέζετε. Αντ ‘αυτού, πρέπει να φροντίσετε να αφήσετε τα συναισθήματά σας να εκφραστούν.

Αν καταπιέζετε τα συναισθήματα, λειτουργούν σαν  μια ωρολογιακή βόμβα.

Τώρα που καταλαβαίνετε τη σημασία του αυτοελέγχου όταν τα πράγματα γύρω σας δυσκολεύουν, ας δούμε κάποιες στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να παραμείνετε ήρεμοι σε δύσκολους καιρούς.

Μην προσπαθήσετε να τα εφαρμόσετε όλα ταυτόχρονα. Καλύτερα πηγαίνετε τον εαυτό σας με το μαλακό…

1. Αναπνεύστε συνειδητά

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια ανόητη σύσταση που βαρεθήκατε να ακούτε. Ωστόσο, πρέπει να εμπιστευτείτε ότι λειτουργεί. Η  συνειδητή αναπνοή θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε όλα τα συναισθήματα που αντιμετωπίζετε.

Θυμηθείτε, δεν προσπαθείτε να τα καταστείλετε! Αντίθετα, προσπαθείτε να τα καταπραϋνετε,  για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο. Εισπνεύστε βαθιά και εκπνεύστε. Επίσης, αν μπορείτε να περάσετε μία στιγμή μόνοι σας για να το κάνετε, είναι ακόμα καλύτερα.

2. Αποστασιοποιηθείτε και αποσυνδεθείτε

Όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με μια άσχημη κατάσταση, μπορεί να είναι δύσκολο να δείτε τα πράγματα με προοπτική. Εξαιτίας αυτού, αφού προσπαθήσετε να αναπνεύσετε συνειδητά, θα πρέπει να αποστασιοποιηθείτε από την κατάσταση και να αποσυνδεθείτε.

Δοκιμάστε να πλύνετε το πρόσωπό σας, να κάνετε μια βόλτα, να παίξετε ένα παιχνίδι, να ασκηθείτε, να καλέσετε έναν φίλο ή να ακούσετε μουσική. Κάντε κάτι για να αποστασιοποιηθείτε. Θα σας βοηθήσει να παραμείνετε ήρεμοι και να αντιμετωπίσετε καλύτερα τα προβλήματά σας.

3. Γράψτε τα συναισθήματά σας

Αφού δοκιμάσετε τα δύο πρώτα πράγματα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να γράψετε τα συναισθήματά σας. Το γράψιμο είναι πολύ θεραπευτικό και μπορεί να σας βοηθήσει να τακτοποιήσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Επιπλέον, θα μπορείτε να διαβάσετε ξανά ό,τι έχετε γράψει και να αναλύσετε τα συναισθήματά σας από μια πιο αντικειμενική σκοπιά. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος κι επιπλέον μπορείτε να το κάνετε κάθε μέρα!

Δείτε Επίσης
7 συνήθειες που κάνουν τους ανθρώπους να σε αντιπαθούν σε λίγα δευτερόλεπτα

4. Αντιμετωπίστε την κατάσταση

Τώρα, είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Μπορείτε να το κάνετε με μεγαλύτερη ψυχική ηρεμία, χωρίς να σας κυριεύσουν τα συναισθήματα και χωρίς να νιώθετε ότι το πρόβλημα σας συντρίβει.

Θα δείτε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι εξόδου που δεν μπορούσατε να δείτε στην αρχή. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, θα υπάρχουν πάντα εναλλακτικές λύσεις.

Προσπαθήστε να δείτε με ευελιξία τις συνθήκες που έχουν προκύψει και αρχίστε να σκέφτεστε μικρές ενέργειες, οι οποίες λειτουργούν για να φέρουν πιο κοντά την πλήρη επίλυση του προβλήματος. Κάντε ένα βήμα τη φορά.

Μην ανησυχείτε αν δεν λειτουργούν όλοι για εσάς.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα δοκιμάσετε όλα και να δείτε τι λειτουργεί για εσάς. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη στρατηγική όποτε τη χρειάζεστε.

Ανεξάρτητα από την κατάστασή σας, μην διστάσετε ποτέ να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Οι ψυχολόγοι μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και να σας συμβουλεύσουν για να καταλάβετε τι χρειάζεστε.

Επιπλέον, μπορούν να προτείνουν κάποιες εξατομικευμένες ασκήσεις που θα είναι επωφελείς για εσάς αλλά και να αναλύσουν σε βάθος τους λόγους για τα συντριπτικά συναισθήματά σας.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.