Τα χαρακτηριστικά ενός στενόμυαλου και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Τα χαρακτηριστικά ενός στενόμυαλου και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Το «όχι» έρχεται πρώτο. Ο μοναχικός, κλειστός άνθρωπος αμέσως μετά έχει πάντα μια άποψη. Αυτή είναι η στάση ενός ασυμβίβαστου ή στενόμυαλου ανθρώπου. Ένα άτομο που έχει στενό μυαλό δίνει προσοχή μόνο σε πληροφορίες που επιβεβαιώνουν αυτό που πιστεύει. Είναι δυνατόν να βρούμε στρατηγικές για διάλογο μαζί του; Μάθετε την απάντηση εδώ.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Αυτός ή αυτή έχει ελάχιστο χώρο για να ακούσει τις απόψεις των άλλων ή να τροποποιήσει τις δικές του ιδέες. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς είναι να αλληλεπιδράς με κάποιον που είναι στενόμυαλος.

Πώς μοιάζει ένας στενόμυαλος άνθρωπος;

Αυτό είναι ένα άτομο που χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ακαμψία. Παραμένουν αναλλοίωτοι στις απόψεις και τις συμπεριφορές τους, ακόμα και όταν τα στοιχεία ή τα γεγονότα δείχνουν ότι είναι καλή ιδέα να αλλάξουν γνώμη.

Τείνουν να καθοδηγούνται από τον νόμο και τους άκαμπτους κανόνες, με αίσθημα εξουσίας και σεβασμού για ό,τι έχει ήδη καθιερωθεί. Συνήθως είναι σχεδόν δογματικοί και τείνουν να μην αμφισβητούν τι πρέπει να γίνει, αλλά το παίρνουν ως παράμετρο και το ακολουθούν τυφλά. Επιπλέον, θέλουν πάντα να έχουν δίκιο και μπορούν να είναι επικριτικοί.

Συχνά είναι δύσκολο να συνυπάρξουμε με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας, αφού τείνουν να τοποθετούν τον εαυτό τους σε ρόλο ηθικής υπεροχής. Ωστόσο, ως πλεονέκτημα (τουλάχιστον κάποιες φορές), ένας κλειστός άνθρωπος φροντίζει να παραμένει στη ζώνη άνεσής του. Αυτό συνεπάγεται κάποια σταθερότητα και απουσία κραδασμών.

Ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι είναι κλειστοί στη μάθηση και σε νέες εμπειρίες. Επομένως, η κλειστή σκέψη είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού εμποδίζει την προσαρμογή. Οι αλλαγές βιώνονται από αυτούς με μεγάλη αγωνία και δυσφορία.

Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να συζητήσετε ή να εργαστείτε με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας. Μπορούν να δουν καταστάσεις μόνο από τη δική τους οπτική γωνία, χωρίς να ενσωματώνουν άλλες μεταβλητές ή πληροφορίες.

Κάποια χαρακτηριστικά των στενόμυαλων ανθρώπων

  • Δεν μπορούν να δεχτούν ότι υπάρχουν άλλες απόψεις ή απόψεις.

Τείνουν να δίνουν προσοχή μόνο σε πληροφορίες που επιβεβαιώνουν αυτά που ήδη γνωρίζουν. Έτσι, όταν αντιμετωπίζουν ένα επιχείρημα που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν, θα προσπαθούν πάντα να το παίζουν με ασφάλεια.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πολύ συντηρητικοί στον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο και ότι δεν προσαρμόζονται καλά στην αλλαγή.

Ενώ μπορεί να φαίνονται πολύ ασφαλείς, μερικές φορές αυτή η δυσκαμψία στη σκέψη αποκαλύπτει ανασφάλεια, γιατί κατά βάθος, το άγνωστο προκαλεί φόβο. Αυτό το σημείο βεβαιότητας είναι που τους κάνει να νιώθουν καλά και να μπορούν να έχουν τον έλεγχο.

  • Συχνά εμπλέκονται ή εμπλέκονται σε συζητήσεις μόνο με σκοπό την ανάκριση.

Συχνά νιώθουν ότι απειλούνται από τις απόψεις άλλων ανθρώπων. Γι’ αυτό είναι αμυντικοί. Η κλειστή στάση είναι περισσότερο ενδεικτική μιας εσωτερικής αβεβαιότητας παρά μιας βαθιάς πεποίθησης, όπως είπε και ο φιλόσοφος Έρικ Χόφερ,

Αν είστε στενόμυαλος άνθρωπος…

Μερικές συστάσεις που πρέπει να έχετε κατά νου εάν αναγνωρίζετε ότι έχετε αυτόν τον τύπο προσωπικότητας είναι οι ακόλουθες:

  • Πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας ως ένα άτομο με στενό μυαλό. Δεν ξέρετε πώς; Για παράδειγμα, αν διαπιστώσετε ότι τείνετε να έχετε πολλές διαφορές με τους ανθρώπους σχετικά με τις απόψεις σας, εάν ακούτε συχνά ότι είστε πολύ κλειστοί, ίσως μπορείτε να πάρετε αυτές τις συμβουλές για να εξερευνήσετε την κατάστασή σας.
  • Προσπαθήστε να μην παίρνετε κάθε σχόλιο ή συζήτηση προσωπικά. Αυτό δεν είναι επίθεση εναντίον σας. Απλώς υπάρχει άλλος άνθρωπος που σκέφτεται διαφορετικά.
  • Προσπαθήστε να ακούσετε τι έχει να πει ένα άλλο άτομο χωρίς να διακόπτετε. Κάντε ερωτήσεις για να καταλάβετε γιατί το λέει, χωρίς να τον φέρετε στα επεξηγηματικά σας μοντέλα. Όταν μιλάει, ακούστε. Μην «τρέχετε» να απαντήσετε αυτό που θέλετε ή να διαψεύσετε.
  • Σκεφτείτε πού σας οδήγησαν οι άκαμπτες συμπεριφορές σας. Σκεφτείτε αν τα αποτελέσματα της θέσης σας σας φέρνουν πιο κοντά ή μακριά από τους στόχους σας. Επίσης, σκεφτείτε το κόστος να μην αλλάζετε γνώμη μέχρι το τέλος.
  • Τέλος, σταματήστε να δικαιολογείτε τον εαυτό σας λέγοντας: «Αυτός είμαι». Όλοι μπορούμε να αλλάξουμε αν θέλουμε να το κάνουμε.

Εάν πρέπει να συναλλαγείτε με ένα στενόμυαλο άτομο

Επιλέξτε ποιες μάχες θέλετε να δώσετε, αν δεθείτε με κάποιον που είναι στενόμυαλος. Μην κάνετε στόχο σας να αλλάξετε τη γνώμη κάποιου. Μάλλον, σκεφτείτε τι χρειάζεστε για να επιλύσετε τις διαφορές σας και παραλείψτε τα υπόλοιπα.

Δείτε Επίσης
Οι 7 λόγοι που αγοράζετε και να μαζεύετε πράγματα και πώς να το ξεπεράσετε

Όταν απευθύνεστε στο άλλο άτομο, μην επισημαίνετε τη στενομυαλιά του/της ως σταθερό χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του, αλλά μάλλον της συμπεριφοράς του. Με άλλα λόγια, αποφύγετε φράσεις όπως «είσαι στενόμυαλος», καθώς τείνουν να διακόπτουν την ακρόαση και να δημιουργούν απειλή. Είναι καλύτερα να πείτε κάτι σαν, «μου φαίνεται ότι ο τρόπος που βλέπετε αυτό το θέμα είναι λίγο στενός».

Φροντίστε τα συναισθήματά σας. Το να μιλάμε με κάποιον που έχει κλειστό μυαλό συνήθως προκαλεί έναν καταρράκτη συναισθημάτων, αν δεν τα καταφέρουμε.

Επομένως, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στο πώς αισθάνεστε και να το εκφράσετε. Εκτός από το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν διαφορετικές απόψεις, μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας απευθύνεται με ασέβεια. Να είστε ξεκάθαροι για τα όριά σας.

Δεν υπάρχει η απόλυτη αλήθεια

Σε μια συζήτηση στην οποία δύο άνθρωποι πιστεύουν ότι η αλήθεια τους είναι απόλυτη, δύσκολα θα καταλήξουν σε συμφωνία. Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας έχει τις δικές του πεποιθήσεις και σκέψεις που διαφοροποιούνται ανάλογα με τις προσωπικές μας εμπειρίες.

Επομένως, είναι καλύτερο να μην θεωρείτε τίποτα δεδομένο ή να μην υποθέτετε ότι είναι προφανές. Αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα συμφωνία, αλλά σημαίνει να ακούμε και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον.

Τέλος, η κλειστή σκέψη δεν οδηγεί μόνο σε πνευματική εξαθλίωση λόγω ακαμψίας και αποκλεισμού. Συχνά, οδηγεί και σε διαπροσωπικές συγκρούσεις.

Ίσως ο στόχος να μην είναι αυτός, αλλά αυτό που εκλαμβάνεται από την άλλη πλευρά τείνει να πάει προς αυτή την κατεύθυνση. Επομένως, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι όλες οι απόψεις πρέπει να εκτιμώνται, ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε μαζί τους.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.