Νέα τάση: Οικολογικές διακοπές!

Νέα τάση: Οικολογικές διακοπές!

Διακοπές με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος; Μπορεί και να μην το έχετε σκεφθεί αλλά πρόκειται για μία τάση που ολοένα και περισσότερο κερδίζει έδαφος.  Σε αυτή την τάση περιλαμβάνονται έννοιες όπως οι «πράσινες» πρακτικές ή ο σεβασμός του τόπου και των ανθρώπων.

Επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Μπορεί να σας μοιάζει στην αρχή ως κάτι… βαρύγδουπο, αφού συνήθως όταν μας έρχεται στο μυαλό ο όρος διακοπές συνδυάζεται αυτομάτως με παραλίες, ανάπαυλα, ηρεμία ή διασκέδαση! Κι όμως, μερικές φορές οι δικές μας διακοπές μπορεί να έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, στους ανθρώπους ή στις κουλτούρες χωρών και λαών. Και μάλιστα, συχνά ούτε μπορούμε να το φαντασθούμε αλλά ούτε και μας ενημερώνει κανείς.

Οι διακοπές και τα ταξίδια μας όμως μπορούν να είναι εξίσου ευχάριστα και απολαυστικά, αρκεί να «ψαχτούμε» λιγάκι! Να μερικές απλές ιδέες!

Επιλέξτε ξενοδοχεία με πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος

Ευτυχώς, ολοένα και περισσότερα ξενοδοχεία και resorts έχουν εντάξει στη λειτουργία τους πρακτικές με οικολογικό περιεχόμενο:

Προστασία του νερού

Τα περισσότερα ξενοδοχεία πλέον έχουν το ταμπελάκι για τη χρήση των πετσετών του μπάνιου περισσότερες από μία φορές. Αυτό σίγουρα παίζει ρόλο στη μείωση της κατανάλωσης νερού και ενέργειας αλλά μερικές φορές μπορεί και να σκεφθούμε ότι πρόκειται απλώς για μία στρατηγική οικονομίας εξόδων που «κρύβεται» πίσω από μία οικολογική πρακτική. Γι’ αυτό, δείτε αν το ξενοδοχείο πετά για παράδειγμα τα απόβλητά του στη θάλασσα ή αν διαθέτει νερό από συλλογή βρόχινων υδάτων, αν σέβεται τα υπόγεια νερά της περιοχής του, αν διαθέτει τουαλέτες με καζανάκι για λιγότερη κατανάλωση νερού κ.λπ.

Σεβασμός του τοπικού οικοσυστήματος

Μάθετε ποιες είναι οι πρακτικές του ξενοδοχείου σας σε σχέση με το τοπικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του. Σίγουρα, και μόνο το χτίσιμο των κτιρίων αποτελεί επέμβαση στο οικοσύστημα της περιοχής, αλλά υπάρχουν τρόποι για να μειωθούν οι επιπτώσεις. Τι είδους υλικά έχει χρησιμοποιήσει, τι μεθόδους ακολουθεί; Από τι είναι φτιαγμένα τα έπιπλα, τα λευκά είδη κ.λπ.; Ένα ξενοδοχείο ή resort που υπερηφανεύεται για αυτές τις πρακτικές του τις προβάλει δεόντως στο site του ή στα φυλλάδιά του!

Δείτε Επίσης
Απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη μυρωδιά των αθλητικών παπουτσιών, φυσικά!

Σεβασμός στην τοπική κουλτούρα

Αν και συχνά ο τουρισμός προτάσσεται ως αιμοδότης της τοπικής οικονομίας, πολλές φορές αποτελεί πηγή δεινών για το περιβάλλον και τους πληθυσμούς, ειδικά αν πρόκειται για αδύναμες χώρες ή για τόπους που απαιτούν ειδική προστασία. Η αδιαφορία για τις τοπικές συνήθειες, η έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα ή οι ελάχιστες αμοιβές των εργαζομένων και οι κακές συνθήκες εργασίας θα πρέπει να είναι αποτρεπτικά στοιχεία της επιλογής μας.

Επιλέξτε άλλους τρόπους ταξιδιού

Εντάξει, είναι ξεκάθαρο ότι τα ταξίδια – ιδιαίτερα τα μακρινότερα – γίνονται με αεροπλάνο ή με το αυτοκίνητο. Το ξέρετε ότι το ποδήλατο ή το περπάτημα για να διανύσετε μικρές διαδρομές είναι απόλυτα οικολογικές επιλογές! Έχετε όμως σκεφτεί ότι ένα ταξίδι με ιστιοπλοϊκό είναι ένας από τους πιο οικολογικούς τρόπους για να ταξιδέψετε;

Επιλέξτε μία φάρμα

Μία ακόμη ιδέα είναι να διαλέξετε μία οικολογική φάρμα για να περάσετε τις διακοπές σας. Μάλιστα, υπάρχουν τέτοιες επιλογές που προσφέρουν διάφορα προγράμματα, πολλές ανέσεις και τρομερά ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.