5 μυστικά για την τέλεια μπουγάδα!

5 μυστικά για την τέλεια μπουγάδα!

Το ξέρατε ότι πέρα από το να ξεχωρίζετε τα λευκά από τα μαύρα, υπάρχει μια ολόκληρη τέχνη πίσω από το πλύσιμο των ρούχων που θα σας βοηθήσει να αποφύγετε κλασικά λάθη; Ρωτήσαμε τους ειδικούς στην… «μπουγάδα» και μας έβγαλαν όλα τα άπλυτα-μυστικά τους στη φόρα…

Eπιμέλεια: Δέσποινα Αρκουλάκη

Σκούρα ρούχα 

Για να γλιτώσουν τα αγαπημένα σας σκούρα ρούχα (ειδικά τα βαμβακερά) από την απειλή του ξεθωριάσματος, δεν αρκεί να τα πλένετε μόνο με κρύο νερό αλλά και να αποφεύγετε το στεγνωτήριο. Ο ζεστός αέρας, όταν τα στεγνώνετε τεχνητά, αλλοιώνει το χρώμα τους σε αντίθεση με το φυσικό στέγνωμα στην απλώστρα, που τα κάνει να μοιάζουν και πάλι με καινούρια, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Τα ρούχα των παιδιών

Αναρωτιέστε πώς στο καλό γίνεται να βάζετε τα ρούχα των παιδιών σας πενταβρόμικα στο πλυντήριο, έπειτα να βγαίνουν νωπά και πεντακάθαρα, αλλά όταν τα βγάζετε από το στεγνωτήριο να επανέρχονται με ενοχλητικές κηλίδες; Λοιπόν, αυτές οι κηλίδες είναι συνήθως λεκέδες που βασίζονται στο λάδι (ω ναι! αναμνηστικά της χθεσινοβραδινής πίτσας).

Οι ειδικοί προτείνουν να γίνεται μια προ-επεξεργασία: Δηλαδή, πριν βάλετε τα λεκιασμένα από λάδι ρούχα για πλύσιμο, απλώστε πάνω στον λεκέ μία μικρή ποσότητα υγρού πιάτων. Το παχύρρευστο αυτό υγρό είναι τόσο ισχυρό που διαπερνά για τα καλά και τους πιο δύσκολους λεκέδες. Αν οι λεκέδες επιμένουν καλό θα ήταν να τα πάτε σε καθαριστήριο.

Πουπουλένια μπουφάν και παπλώματα 

Το μυστικό για να πλυθεί καλά οτιδήποτε πουπουλένιο είναι να κάνετε μία επιπλέον γύρα στο ξέβγαλμα. Τα κατάλοιπα από τα απορρυπαντικά στα πούπουλα μπορεί να τα κάνουν λιγότερο φουσκωτά και να χαλάσει η ποιότητά τους.

Το πρόβλημα είναι πως όταν πλένετε ένα μπουφάν ή πάπλωμα, το πούπουλο βρέχεται και φουσκώνει με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή ανακατανομή στο ρούχο όταν στεγνώνει αλλά και λόγω βάρους εμποδίζει το πλυντήριο να λειτουργήσει σωστά. Οι ειδικοί προτείνουν σε γενικές γραμμές να πηγαίνετε τέτοιου είδους ρούχα στο καθαριστήριο για να μην τα καταστρέψετε.

Δείτε Επίσης
Πώς να στεγνώνουν πιο εύκολα τα ρούχα τον χειμώνα

Μία έξυπνη και πρωτότυπη συμβουλή: Βάλετε ένα μπαλάκι του τένις στον κάδο του πλυντηρίου, διότι καθώς γυρνάει, θα χτυπάει τα πούπουλα με αποτέλεσμα να κατανεμηθούν καλύτερα και έτσι το μπουφάν ή το πάπλωμα θα «αφρατέψει» και πάλι.

Πετσέτες 

Απόφυγε οποιοδήποτε είδος μαλακτικού για την πετσέτα σας διότι μειώνει την απορροφητικότητά της και έτσι χάνεται ο ρόλος της! Για να γλιτώσετε την πετσέτα σας από την κακοσμία (η οποία είναι αποτέλεσμα βακτηριδίων), προσπαθήστε να μην υπερφορτώνετε το πλυντήριο, να τις πλένετε στη μέγιστη διάρκεια χρόνου και με ζεστό νερό. Μόλις τελειώσει ο «κύκλος» του πλυσίματος, βγάλτε τις αμέσως από το πλυντήριο διότι υπάρχει κίνδυνος μούχλας ή μπορεί να πάρουν άσχημη μυρωδιά, αντί να μοσχοβολάνε.

Το πλυντήριο 

Έκπληξη! Το ξέρατε ότι τα πλυντήρια χρειάζονται και αυτά περιστασιακό πλύσιμο; Και αυτό εξ αιτίας των απορρυπαντικών, των μαλακτικών για τα ρούχα αλλά και των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Αν και υπάρχουν   πλέον στην αγορά επαγγελματικά καθαριστικά πλυντηρίων, οι ειδικοί  προτείνουν και την εναλλακτική του πλυσίματος με καυτό νερό και χλωρίνη.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.