Πώς να καθαρίσετε τους τοίχους με πλαστικά ή ματ χρώματα

Πώς να καθαρίσετε τους τοίχους με πλαστικά ή ματ χρώματα

Σε πολλά σπίτια, ειδικά σε νεοκατασκευασμένα σπίτια, οι τοίχοι στα υπνοδωμάτια και τους χώρους καθιστικού είναι βαμμένοι με πλαστική ή ματ μπογιά. Το πλαστικό και ματ είναι ένα είδος βαφής που απλώνεται εύκολα και βοηθά στην κάλυψη των ατελειών της επιφάνειας επειδή δεν αντανακλά το φως. Δυστυχώς, η επίπεδη βαφή εμφανίζει πολύ πιο γρήγορα γρατσουνιές, μουτζούρες και δακτυλικά αποτυπώματα σε σχέση με άλλους τύπους μπογιάς. Δεν αντέχει καλά στην υγρασία, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σπάνια σε κουζίνες και μπάνια. Τι κάνουμε;

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Το υπερβολικό τρίψιμο και οι σκληρές χημικές ουσίες μπορούν να αφήσουν το χρώμα να φαίνεται αποχρωματισμένο, ανομοιόμορφο, ακόμη και να το αφαιρέσουν. Ευτυχώς, οι περισσότερες εσωτερικές πόρτες και τα διακοσμητικά είναι βαμμένα με ημι-γυαλιστερό φινίρισμα που κρατά καλά την υγρασία, τον καθαρισμό και όλα τα χημικά εκτός από τα πιο σκληρά.

Παρόλο που είναι κάθετοι, οι τοίχοι μπορούν να συσσωρεύουν σκόνη, λεκέδες καπνού και λεκέδες από περιττώματα εντόμων, καθώς και γρατζουνιές και μουντζούρες από χέρια και έπιπλα.

Όπως καθαρίζουμε τακτικά τα δάπεδά μας, οι ματ βαμμένοι τοίχοι χρειάζονται επίσης προσοχή. Με λίγα μόνο βασικά προϊόντα και εργαλεία, μπορείτε να βοηθήσετε τους τοίχους σας να φαίνονται πιο καθαροί και φωτεινοί.

Πόσο συχνά να καθαρίζετε

Ως μέρος των τακτικά προγραμματισμένων δουλειών σας, οι βαμμένοι με πλαστική ή ματ μπογιά τοίχοι θα πρέπει να ξεσκονίζονται και οι ιστοί αράχνης να αφαιρούνται τουλάχιστον κάθε μήνα – δύο φορές τον μήνα είναι ακόμα καλύτερο.

Οι μουτζούρες και οι ακαθαρσίες γύρω από τα πόμολα της πόρτας και τους διακόπτες φώτων πρέπει να καθαρίζονται το συντομότερο δυνατό. Επειδή η αυτές οι μπογιές δεν αντέχουν καλά στον βαθύ καθαρισμό με υγρά διαλύματα, θα πρέπει να γίνεται μόνο μία ή δύο φορές τον χρόνο.

Πριν ξεκινήσετε

Ενώ κάθε πλαστικό ή ματ χρώμα μπορεί να ξεσκονιστεί με ασφάλεια, είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε τα διαλύματα καθαρισμού σε μια δυσδιάκριτη περιοχή πριν αντιμετωπίσετε έναν μεγάλο χώρο. Υπάρχουν επίσης μερικές άλλες συμβουλές που πρέπει να θυμάστε:

  • Όταν καθαρίζετε τοίχους με οποιοδήποτε προϊόν, ξεκινήστε πάντα από την κορυφή του τοίχου και κατεβείτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να πιάσετε σταγόνες και θα εξαλείψετε την ανάγκη να καθαρίσετε εκ νέου τις περιοχές.
  • Είναι καλή ιδέα να προστατεύετε τα δάπεδα με πλαστικό μουσαμά όταν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε είδος υγρού καθαρισμού.
  • Προστατέψτε τις ηλεκτρικές πρίζες καλύπτοντάς τις με κολλητική ταινία ή κόψτε το ρεύμα στο δωμάτιο που καθαρίζετε.

Οδηγίες

Αφαιρέστε τα έργα τέχνης τοίχου και μετακινήστε τα έπιπλα

Για να κάνετε τον καθαρισμό ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό, αφαιρέστε όλα τα αντικείμενα που κρέμονται στους τοίχους και απομακρύνετε τα έπιπλα από τους τοίχους, ώστε να έχετε χώρο να μετακινήσετε ελεύθερα μία σκάλα.

Απαλλαγείτε από τη σκόνη

Μερικές φορές μόνο το να απαλλαγείτε από τη σκόνη θα κάνει τεράστια διαφορά στην εμφάνιση της βαφής. Ξεκινώντας από την κορυφή του τοίχου, χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα με μια βούρτσα ξεσκονίσματος ή ταπετσαρίας σε μια επεκτεινόμενη ράβδο ή ένα ξεσκονόπανο από μικροΐνες για να αφαιρέσετε τη σκόνη και τους ιστούς αράχνης.

Δείτε Επίσης
5 συμβουλές για να κάνετε τους χώρους του σπιτιού σας να ρέουν…

Εργαστείτε αργά προς τα κάτω στον τοίχο σε μικρά τμήματα. Εάν χρησιμοποιείτε ξεσκονόπανο μιας χρήσης, αλλάξτε το με ένα καθαρό, καθώς λερώνεται πολύ.

Ξεκινήστε με το νερό

Γεμίστε έναν κουβά με ζεστό νερό. Βουτήξτε ένα μαλακό σφουγγάρι ή πανί μικροϊνών και στύψτε μέχρι να μην στάζει. Δουλεύοντας σε μικρά τμήματα, κινηθείτε γύρω από το δωμάτιο από πάνω προς τα κάτω.

Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα και υπάρχουν ακόμα λεκέδες, προχωρήστε σε προοδευτικά ισχυρότερες μεθόδους καθαρισμού.

Φτιάξτε ένα διάλυμα καθαρισμού

Σε έναν κουβά, προσθέστε 1 κ.γ. υγρό πιάτων και μισό φλιτζάνι αποσταγμένο λευκό ξίδι ανά λίτρο ζεστού νερού. Γεμίστε ένα δεύτερο κουβά με καθαρό νερό.

Τι θα κάνετε:
  • Βουτήξτε ένα σφουγγάρι ή ένα πανί μικροϊνών στο διάλυμα καθαρισμού και στύψτε το πολύ καλά. Ξεκινήστε από την κορυφή του τοίχου και δουλεύοντας σε ένα μικρό τμήμα, μετακινηθείτε προς τα κάτω στον τοίχο.
  • Ξεπλένετε συχνά το σφουγγάρι. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε πιο πολύ λερωμένες περιοχές.
  • Χρησιμοποιήστε ένα δεύτερο σφουγγάρι ή πανί, βουτήξτε το στο καθαρό νερό και στύψτε το μέχρι σχεδόν να στεγνώσει. Ξεπλύνετε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού καθώς κατεβαίνετε τον τοίχο.

Αντιμετώπιση προβληματικών περιοχών

Εάν οι γρατζουνιές και οι μουτζούρες δεν ξεκολλάνε εύκολα, βουτήξτε ένα βρεγμένο σφουγγάρι σε λίγη μαγειρική σόδα και τρίψτε ελαφρά την περιοχή. Η απαλή λειαντική δράση της μαγειρικής σόδας μπορεί να εξαλείψει το πρόβλημα.

Συμβουλές για να διατηρήσετε τους τοίχους σας καθαρούς περισσότερο

  • Κρατήστε τα χέρια και τα δάχτυλα μακριά από τους τοίχους, καθώς αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι ένοχοι για σημάδια και λεκέδες.
  • Έχετε στη διάθεσή σας μια γόμα καθαρισμού ή ένα υγρό πανί και διάλυμα καθαρισμού για να σκουπίσετε τυχόν γρατζουνιές ή σημάδια που βλέπετε το συντομότερο δυνατό.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.