Πώς θα διαλέξετε χρώμα στους τοίχους;

Λευκό και τόνοι του γκρι είναι μία «ασφαλής» μέθοδος, αν φοβάστε τις έντονες αποχρώσεις αλλά δεν θέλετε και κάτι εντελώς ουδέτερο
Λευκό και τόνοι του γκρι είναι μία «ασφαλής» μέθοδος, αν φοβάστε τις έντονες αποχρώσεις αλλά δεν θέλετε και κάτι εντελώς ουδέτερο
Αν επιλέγετε το λευκό, θυμηθείτε να διακοσμήσετε τους τοίχους σας με πίνακες και έργα τέχνης
Σε αυτό το υπνοδωμάτιο, το χρώμα «κλέβει» την παράσταση!
Προβολή Φωτογραφιών
Λευκό και τόνοι του γκρι είναι μία «ασφαλής» μέθοδος, αν φοβάστε τις έντονες αποχρώσεις αλλά δεν θέλετε και κάτι εντελώς ουδέτερο

Μερικές πρακτικές συμβουλές που δίνουν οι διακοσμητές εσωτερικών χώρων, θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Οι διακοσμητές μας συμβουλεύουν να σκεφτούμε τους τοίχους μας σαν έναν κενό καμβά και να φαντασθούμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, π.χ. λευκοί ή κρεμ τοίχοι διακοσμημένοι με έργα ζωγραφικής ή υπέροχες αφίσες ή πάλι ένα έντονο χρώμα που θα κυριαρχεί στον χώρο.

Για να αποφασίσετε αν θέλετε ουδέτερα χρώματα ή ζωηρά χρώματα στους τοίχους, ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να σκεφθείτε: Οι τοίχοι ή τα έπιπλα και τα διακοσμητικά αντικείμενα θα είναι οι ΣΤΑΡ του χώρου; Αν θέλετε να αναδείξετε τα έπιπλά σας, τότε οι τοίχοι πρέπει να έχουν ουδέτερους τόνους. Αν πάλι η επιθυμία σας είναι για χρώμα στους τοίχους, τότε θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι η διακόσμηση θα πρέπει να είναι πιο «ήσυχη» ή τα χρώματα π.χ. στις ταπετσαρίες να δένουν αρμονικά για ωραίο αποτέλεσμα.

Ένα ακόμη κανόνας – ανεξάρτητα από τα χρώματα που επιλέγετε – λέει: 
Για τα μπάνια και τις κουζίνες, επιλέγουμε ημι-γυαλιστερές βαφές, για το καθιστικό, την τραπεζαρία, το σαλόνι και το υπνοδωμάτιο στραφείτε στις ακρυλικές ή σατινέ βαφές, ενώ για τα ταβάνια ή τους διαδρόμους, ματ. Τα ακρυλικά χρώματα γενικά είναι η πιο ασφαλής επιλογή γιατί είναι πιο ανθεκτικά και καθαρίζονται πιο εύκολα. Ένας συνδυασμός ματ στους τοίχους και γυαλιστερής μπογιάς στις ενώσεις με το ταβάνι δίνει περισσότερο βάθος στον χώρο. (Aν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το βάψιμο των τοίχων διαβάστε εδώ!)

Γενικά, το πιο σημαντικό όταν επιλέγετε βαφή, είναι να τεστάρετε δείγματα. Οι διακοσμητές συμβουλεύουν να διαλέξουμε τρία χρώματα που πραγματικά μας αρέσουν πολύ. Μπορεί να είναι διαφορετικά χρώματα ή το ίδιο χρώμα σε διαφορετικές αποχρώσεις. Βάψτε ένα μικρό σημείο του δωματίου με αυτά και αφήστε να περάσουν δυο-τρεις ημέρες. Δείτε πώς φαίνονται το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ και δώστε σημασία τι εντύπωση ή τι συναίσθημα σας προκαλούν. Μετά από αυτό το διάστημα θα έχετε ξεκάθαρη εικόνα… για τον νικητή! Είναι μία μέθοδος που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη σωστή επιλογή χρώματος για τον κάθε χώρο.

Δείτε Επίσης
Χρώματα στο μπαλκόνι σας

Αν φοβάστε το χρώμα αλλά δεν θέλετε και το λευκό, μία πρακτική συμβουλή είναι το ανοιχτό γκρι και μάλιστα με τόνους του μπλε ή του λιλά. Από την άλλη, αν θέλετε χρώμα, προτιμήσετε ένα πιο σκούρο ή βαθύ τόνο. Είναι λιγότερο «επιθετικό» από ένα ζωηρό ή έντονο και κάνει τον χώρο πιο ζεστό, παράδειγμα ένα σκούρο μπλε ή ένα πράσινο κυπαρισσί.

Μία ακόμη ιδέα είναι να κρατήσετε σε ουδέτερους- λευκούς τόνους τους τοίχους και να βάψετε με χρώμα το ταβάνι, κάτι που δημιουργεί ενδιαφέρον αποτέλεσμα και δίνει ύψος στον χώρο.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.