Τι είναι η κηπουρική χωρίς άροση; Τα οφέλη της μεθόδου

Τι είναι η κηπουρική χωρίς άροση; Τα οφέλη της μεθόδου

Η έναρξη και η συντήρηση ενός κήπου απαιτεί πολλή προετοιμασία πριν μπορέσετε πραγματικά να φτάσετε στην… απολαβή. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζετε μια μέθοδο που μειώνει την κουραστική και εξαντλητική εργασία. Λέγεται κηπουρική χωρίς άροση. Μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν τη μέθοδο κηπουρικής που εξοικονομεί χρόνο και κόπο, συν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν είναι η σωστή μέθοδος για εσάς.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Παραδοσιακά, θα πρέπει να καθαρίσετε το έδαφος από τα ζιζάνια και, στη συνέχεια, είτε να οργώσετε με ένα μηχάνημα είτε να σκάψετε το χώμα με το χέρι για να προετοιμάσετε το χώμα του κήπου σας.

© PIXABAY
© PIXABAY

Ειδικά αν είστε αρχάριος κηπουρός και δεν είστε τόσο συνηθισμένοι να λερώνετε τα χέρια σας, μπορεί να μην ενθουσιαστείτε με την ιδέα να κάνετε ένα σωρό σκάψιμο.

Ή, εάν έχετε πόνο στην πλάτη ή τις αρθρώσεις σας ή έχετε προβλήματα κινητικότητας, αυτά τα αρχικά βήματα μπορεί να είναι εξαιρετικά επίπονα και σκληρά για το σώμα σας.

Τι είναι η κηπουρική χωρίς άροση;

© PEXELS
© PEXELS

Η βασική εξήγηση της κηπουρικής χωρίς άροση είναι στο όνομα: Είναι μια μέθοδος κηπουρικής που δεν περιλαμβάνει όργωμα του εδάφους. Αλλά υπάρχουν περισσότερα από αυτό.

Αντί να σκάβετε ή να οργώνετε το έδαφος, αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την κάλυψη του εδάφους με χαρτόνι ή εφημερίδα, στη συνέχεια κομπόστ και σάπια φύλλα.

Έπειτα, θα φυτέψετε στο στρώμα κομπόστ και όχι απευθείας στο έδαφος. Το στρώμα από χαρτόνι λειτουργεί ως ένα διαπερατό φράγμα πάνω από το έδαφος, το οποίο επιτρέπει στις ρίζες των φυτών να αναπτυχθούν προς τα κάτω, αλλά καταστέλλει τους βλαστούς ζιζανίων από το να μεγαλώσουν και να ενοχλήσουν τα φυτά του κήπου σας.

Οφέλη από την κηπουρική χωρίς άροση

Για αρχή, η κηπουρική χωρίς άροση κόβει ένα μεγάλο σημείο… πόνου για πολλούς κηπουρούς: το όργωμα ή το σκάψιμο. Αυτό, με τη σειρά του, εξοικονομεί χρόνο, κάνει την κηπουρική πολύ εύκολη και τη διαδικασία λιγότερο επίπονη για το σώμα. Αλλά υπάρχουν οφέλη για τον πραγματικό κήπο σας και το χώμα, επίσης.

Μειώνει τα ζιζάνια

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το στρώμα χαρτονιού σε έναν κήπο χωρίς άροση μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη ζιζανίων, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να αφιερώνετε χρόνο στο ξεβοτάνισμα ή να ανησυχείτε για ανεπιθύμητα ζιζάνια που αναπτύσσονται μεταξύ των φυτών σας.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι άροσης ή σκάψιμο του εδάφους για την προετοιμασία των παρτεριών κήπου μπορούν στην πραγματικότητα να οδηγήσουν σε περισσότερα ζιζάνια, καθώς η διάσπαση του εδάφους μπορεί να φέρει τους σπόρους των ζιζανίων στην επιφάνεια για να βλαστήσουν.

Μειώνει τη διάβρωση του εδάφους

Το όργωμα ή το σκάψιμο μπορεί επίσης να βλάψει την ακεραιότητα του εδάφους, προκαλώντας του συμπίεση και εξασθένηση. Αυτό μπορεί επίσης να κάνει το έδαφος πιο επιρρεπές στη διάβρωση.

Ωστόσο, η κηπουρική χωρίς άροση βοηθά στη διατήρηση της δομής τού εδάφους και το στρώμα από σάπια φύλλα προστατεύει το έδαφος από τον άνεμο και τη βροχή, μειώνοντας τον κίνδυνο διάβρωσης.

Περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον

Η άροση όχι μόνο διαταράσσει το έδαφος, αλλά επίσης διαταράσσει τα πλάσματα και τους οργανισμούς που ζουν μέσα σε αυτό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ωφέλιμα βακτήρια, μύκητες και γαιοσκώληκες.

Η άροση μπορεί επίσης να αναγκάσει το έδαφος να απελευθερώσει άνθρακα, ο οποίος μπορεί να είναι επιβλαβής για το περιβάλλον, ενώ η μέθοδος χωρίς άροση βοηθά το έδαφος να συγκρατήσει τον άνθρακα, γεγονός που το καθιστά πιο γόνιμο.

Πώς να φτιάξετε έναν κήπο χωρίς άροση

Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν κήπο χωρίς άροση στο έδαφος καθώς και σε ένα υπερυψωμένο παρτέρι, η επιλογή είναι δική σας. Και τα δύο χρησιμοποιούν χαρτόνι ως κύριο συστατικό τους.

Το χαρτόνι δημιουργεί ένα φράγμα για τα ζιζάνια, οπότε μην το παραλείψετε», λένε οι ειδικοί.

Δείτε Επίσης
Antiparos Can Recycle: Σταθμός Ανακύκλωσης εμπνευσμένος από την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική

Στο έδαφος

Μπορείτε να κάνετε τα παρτέρια σας στο έδαφος όσο μεγάλα ή μικρά θέλετε, ανάλογα με τον χώρο. Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει περίπου 30 εκατοστά χώρο για περπάτημα σε κάθε πλευρά για να διευκολύνετε την περιποίηση των φυτών σας.

 • Απλώστε μια στρώση από χαρτόνι στην περιοχή όπου θα βρίσκεται το παρτέρι σας, επεκτείνοντας ελαφρά στον χώρο περπατήματος σας.
 • Επικαλύπτετε τα κομμάτια έτσι ώστε τα ζιζάνια να μην μπορούν να περάσουν.
 • Ποτίστε το χαρτόνι μέχρι να είναι υγρό.
 • Σκεπάστε το χαρτόνι με 15 εκατοστά κομπόστ.

 • Ποτίστε το κομπόστ γενναιόδωρα
 • Προσθέστε 3 εκατοστά σάπια φύλλα πάνω από το κομπόστ και το χώρο περπατήματος σας.

Υπερυψωμένα παρτέρια

Ένα υπερυψωμένο παρτέρι είναι μια καλή επιλογή για άτομα που έχουν κακή ποιότητα εδάφους, προβλήματα κινητικότητας ή θέλουν περισσότερη προστασία από παράσιτα.

Η κατασκευή ενός κήπου χωρίς άροση σε ένα υπερυψωμένο παρτέρι είναι παρόμοια με την κατασκευή ενός παρτεριού στο έδαφος, αλλά περιλαμβάνει μερικές μικρές διαφορές.

 • Τοποθετήστε το υπερυψωμένο παρτέρι σας πάνω από το έδαφος.
 • Τοποθετήστε ένα χαλάκι ζιζανίων χαλάκι
 • Προσθέστε ένα στρώμα από ίσα μέρη αμμώδες αργιλώδες χώμα και κομπόστ πάνω από το χαλάκι των ζιζανίων, μέχρι να φτάσει στη μέση του παρτεριού σας
 • Απλώστε το χαρτόνι
 • Συμπληρώστε με 15 εκατοστά κομπόστ
 • Φυτέψτε απευθείας στο κομπόστ

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.