Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανίας των λουλουδιών

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της βιομηχανίας των λουλουδιών

Πάντα πίστευα ότι τα φρέσκα λουλούδια ήταν ένας θαυμάσιος τρόπος για να φέρουμε λίγη πολυτέλεια στην καθημερινότητά μας! Φέρνουν τόση χαρά, ομορφιά, ενίοτε και ευωδιές που πραγματικά μας φτιάχνουν το κέφι. Αλλά μήπως να βεβαιωθούμε ότι το όμορφο μπουκέτο μας είναι και όσο πιο βιώσιμο μπορούμε να το επιλέξουμε;

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Για να κατανοήσουμε γιατί είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η βιωσιμότητα όταν αγοράζουμε φρέσκα λουλούδια, ας δούμε ποια είναι μερικά από τα κύρια περιβαλλοντικά ζητήματα.

Λουλούδια από τη Νότια Αφρική;

Αν νομίζατε ότι ο ωραίος ανθοπώλης της γειτονιάς πουλά τα λουλούδια που έχουν καλλιεργήσει στην τοπική οικογενειακή φάρμα του, έχω άσχημα νέα: υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα αυτά τα λουλούδια να προέρχονται από άλλη χώρα (αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό για το τμήμα λουλουδιών του σούπερ μάρκετ).

Οι κύριοι εξαγωγείς λουλουδιών είναι η Ολλανδία, η Κένυα, η Κολομβία και το Εκουαδόρ. Οι κλιματικές διαφορές και το χαμηλότερο κόστος εργασίας είναι οι κύριοι μοχλοί των εισαγωγών λουλουδιών.

Δεν χρειάζεται ένας περιβαλλοντολόγος για να καταλάβει ότι το να μεταφέρεις λουλούδια από τη μία μεριά του κόσμου στην άλλη είναι κακό για το περιβάλλον.

Το αποτύπωμα άνθρακα των εισαγόμενων λουλουδιών είναι επίσης πολύ υψηλό, καθώς τα λουλούδια πρέπει να ψύχονται πριν και κατά τη μεταφορά και αυτό απαιτεί πρόσθετη ενέργεια. Επιπλέον, υπάρχουν τόνοι συσκευασιών για να διασφαλιστεί ότι τα λουλούδια θα φτάσουν ασφαλή και όμορφα στον προορισμό τους.

Ένα «μπουκέτο» φυτοφαρμάκων

Η ανθοκομική βιομηχανία είναι ένας από τους κύριους χρήστες φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων, μυκητοκτόνων και λιπασμάτων. Η χρήση αυτών των χημικών ουσιών είναι κακή για το έδαφος, το νερό, τις μέλισσες και έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία και στους εργαζόμενους.

Αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες αλλαγές στη βιομηχανία τροφίμων σχετικά με αυτό το πρόβλημα, καθώς υπάρχουν όλο και περισσότεροι κανονισμοί, αλλά δυστυχώς, δεν ισχύουν για τα λουλούδια, καθώς δεν είναι βρώσιμα.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα εισαγόμενα λουλούδια συχνά υποβάλλονται σε επεξεργασία με επιπλέον φυτοφάρμακα για λόγους βιοασφάλειας προτού εισέλθουν στην αγορά της Ευρώπης ή των ΗΠΑ, προκειμένου να αποτραπεί η εισαγωγή νέων παρασίτων ή ασθενειών.

Αυτό είναι κατανοητό σε κάποιο βαθμό, αλλά ορισμένοι κανονισμοί θα χρειάζονταν πολύ και σε αυτόν τον τομέα (όπως πόσα υπολείμματα φυτοφαρμάκων μπορούν να περιέχουν τα κομμένα άνθη).

Εκμετάλλευση γαιών και υδάτινων πόρων

Ένα από τα θέματα είναι οι μεγάλες εκτάσεις που έχουν καθαριστεί για να δημιουργήσουν χώρο για τεράστια θερμοκήπια και έντονη άρδευση όλο τον χρόνο στη λίστα των περιβαλλοντικών αμαρτιών της βιομηχανίας λουλουδιών.

Ανήθικες πρακτικές εργασίας

Ως συνήθως, είναι συχνά οι άνθρωποι που εργάζονται σε μεγάλες φάρμες λουλουδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες που πληρώνουν το πραγματικό τίμημα για φθηνά λουλούδια που θα φτάσουν στο βάζο μας.

Όπως και σε άλλους κλάδους, οι εταιρείες προσπαθούν να είναι ανταγωνιστικές ως προς τις τιμές τους παρέχοντας χαμηλούς μισθούς και κακές συνθήκες εργασίας.

Τεράστιο ποσοστό αποβλήτων

Υπάρχουν επίσης δύο ζητήματα απορριμμάτων όταν πρόκειται για τα καλλιεργημένα λουλούδια.

  • Πρώτον, ό,τι και να κάνετε, τα λουλούδια θα πεθάνουν – και τις περισσότερες φορές, δεν καταλήγουν σε κάδο κομποστοποίησης, αλλά στη χωματερή, όπου εκπέμπουν μεθάνιο και άλλα αέρια καθώς αποσυντίθενται.
  • Δεύτερον, πολλά από αυτά δεν μπαίνουν καν στο βάζο σας – περίπου το 10-20% από αυτά πεθαίνουν ή παθαίνουν ζημιά κατά τη μεταφορά. (Για να μην αναφέρουμε τα γιγάντια απόβλητα λουλουδιών που δημιουργεί η βιομηχανία διοργάνωσης γάμων και εκδηλώσεων.)

Λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον αντίκτυπο των περιβαλλοντικών ζητημάτων, ενώ απολαμβάνουμε φρέσκα λουλούδια στο σπίτι;

Πώς να επιλέξετε βιώσιμα άνθη

Αγορά εποχιακών και τοπικών λουλουδιών

Η αγορά εποχιακών λουλουδιών είναι ό,τι πιο φιλικό προς το περιβάλλον μπορούμε να κάνουμε, καθώς συνήθως καλλιεργούνται με φυσικό τρόπο, με λιγότερους πόρους και χωρίς ιδιαίτερη τεχνητή παρέμβαση.

Δείτε Επίσης
Μύγες: Υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε;

Η αγορά ντόπιων είναι επίσης σημαντική, αλλά μόνο μετά από εποχικότητα – άνθη τοπικής παραγωγής, αλλά εκτός εποχής, πιθανότατα καλλιεργήθηκαν σε θερμοκήπιο με πολύ ενεργοβόρο τρόπο. Φυσικά, η εποχιακή ΚΑΙ η τοπική είναι η καλύτερη επιλογή.

Για να αξιολογήσετε την εποχικότητα χρησιμοποιείστε α) την κοινή λογική και β) τοπικούς οδηγούς εποχικότητας. Δεν χρειάζονται πολλές επιστημονικές γνώσεις για να καταλάβουμε ότι, όπως δεν είναι πολύ φιλική προς το περιβάλλον ιδέα να αγοράσετε καρπούζι στα μέσα Ιανουαρίου, εάν ζείτε στην Ευρώπη, οι παιώνιες [ ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ ] τον Φεβρουάριο δεν είναι ακριβώς ανθισμένες κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής. Για να ελέγξετε τι συμβαίνει πραγματικά στην ρωτήστε και τον ανθοπώλη σας.

Προσέξτε για οικολογικά σήματα και πιστοποιήσεις

Όταν πρόκειται για καλλιεργημένα λουλούδια, τα βιολογικά συνήθως σημαίνει ότι καλλιεργήθηκαν χωρίς φυτοφάρμακα. Φυσικά, είναι κυριολεκτικά αδύνατον για εμάς, τους αγοραστές να γνωρίζουμε 100% εάν τα λουλούδια καλλιεργήθηκαν με πραγματικά βιολογικό και βιώσιμο τρόπο.

Αλλά υπάρχουν ορισμένα ευρέως αποδεκτά συστήματα πιστοποίησης και οικολογικής σήμανσης που παρακολουθούν και βαθμολογούν εάν οι παραγωγοί λουλουδιών πληρούν βασικά κριτήρια βιωσιμότητας και ηθικής παραγωγής. Τα πιστοποιημένα λουλούδια Veriflora, MPS, Fairtrade ή Bloomcheck θεωρούνται τα καλύτερα στην αγορά.

Γίνετε μέλος του κινήματος Slow Flower

«Η έμπνευση για το Slow Flowers ξεκινά από κήπους, λιβάδια, περιβόλια και χωράφια, όπου η διαχρονική πράξη κοπής ή συγκομιδής βοτανικών προϊόντων εποχή με την εποχή είναι μέρος του φυσικού κύκλου ενός έτους.

Στην απλούστερη μορφή του, σημαίνει να απολαμβάνετε λουλούδια που καλλιεργούνται με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, που κόβονται στη φυσική εποχή της άνθησής τους, που προέρχονται όσο το δυνατόν πιο κοντά σε εσάς και παράγονται από ανθοκόμους και γεωπόνους που χρησιμοποιούν πράσινες τεχνικές σχεδίασης χωρίς χημικά.

Το Slow Flower Movement ξεκίνησε από την ανθοπώλη Debra Prinzing για να ενθαρρύνει συνειδητές επιλογές κατά την καλλιέργεια και την αγορά κομμένων λουλουδιών.

Για τους ανθοκόμους, σημαίνει μικρής κλίμακας, βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, όπως η καλλιέργεια λουλουδιών έξω, αντί για θερμοκήπια που καταναλώνουν ενέργεια, η μείωση ή η εξάλειψη των φυτοφαρμάκων και των ζιζανιοκτόνων, η αυστηρή διαχείριση του νερού και η απουσία πλαστικών συσκευασιών. Για τους πελάτες, σημαίνει αγορά τοπικά και εντός της εποχής.

Πιθανώς ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε το κίνημα είναι να βρείτε έναν αξιόπιστο, τοπικό ανθοπώλη που προμηθεύεται τα λουλούδια τοπικά και εποχιακά. Μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε στη βάση δεδομένων Slow Flowers – αναφέρονται κυρίως βιώσιμα ανθοπωλεία των ΗΠΑ, αλλά υπάρχουν και μερικά καναδικά και διεθνή.

Κάντε τα να διαρκέσουν

Μόλις αγοράσετε αυτό το όμορφο μπουκέτο, βεβαιωθείτε ότι μπορούν να στολίσουν το σπίτι σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

  • Πάντα να κόβετε τα κοτσάνια πριν τα βάλετε στο νερό (υπό γωνία) και τα ξανακόβετε κάθε δεύτερη μέρα για να επιτρέψετε την καλύτερη πρόσληψη νερού.
  • Επιλέξτε λουλούδια που διακρούν περισσότερο όπως τα γαρίφαλα, οι ζίνιες, οι κρίνοι [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ]
  • Προσθέστε λίγο ξίδι που εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων και επίσης εμποδίζει το πολύ θολό νερό. [ Για όλα τα οικολογικά κόλπα με λεπτομέρειες ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ]
  • Επίσης, μερικές φορές μπορείτε να αναζωογονήσετε τα ελαφρώς μαραμένα λουλούδια, αν τα μουλιάσετε σε κρύο νερό στην μπανιέρα για μία ώρα.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.