Παπούτσια: Βρείτε το σωστό νούμερο!

Παπούτσια: Βρείτε το σωστό νούμερο!

Θυμάστε σίγουρα το παραμύθι της Σταχτοπούτας… εκεί που ο πρίγκιπας της βάζει το γοβάκι και ταιριάζει μόνο σε εκείνη τέλεια στο πόδι. Αυτό ακριβώς είναι το μυστικό για να περπατάτε άνετα, να μην έχετε πόνους στα πόδια ή αίσθημα κούρασης. Το ξέρετε ότι αρκετοί άνθρωποι δεν φοράνε το σωστό νούμερο στα παπούτσια τους; Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Είστε λοιπόν, σίγουρες ότι επιλέγετε το σωστό μέγεθος παπουτσιού για τα πόδια σας; Για να μην κάνετε το λάθος να αγοράζετε μικρότερα ή μεγαλύτερα παπούτσια σας προτείνουμε να διαβάσετε πώς θα διαλέξετε το σωστό για εσάς.

Άλλωστε, δεν είναι μόνο πρακτικό το θέμα, αλλά και θέμα υγείας. Τα λάθος παπούτσια μπορούν να προκαλέσουν πόνο στα πόδια, αίσθημα κούρασης, κάλους, πληγές στις φτέρνες, ενώ αν συστηματικά φοράτε στενά ή κοντά παπούτσια τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη σοβαρότερα, με  παραμορφώσεις στα δάχτυλα και την πατούσα.

Ποιο είναι το νούμερό μου;

Πολύ απλά, δείτε την αντιστοιχία ανάμεσα στο μήκος της πατούσας και το νούμερο του παπουτσιού και μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο μέγεθος.

Παρακάτω θα δείτε τα βήματα για να μετρήσετε το μήκος της πατούσας και να το αντιστοιχήσετε με τα ευρωπαϊκά (EU), αμερικάνικα (USA), αγγλικά (UK) νούμερα παπουτσιών.

Women’s Shoe Size Chart

USA EU UK Μήκος ποδιού
6 36-37 4 22,5 εκ.
6.5 37 4.5 23 εκ.
7 37-38 5 23.5 εκ.
7.5 38 5.5 23.8 εκ.
8 38-39 6 24 εκ.
8.5 39 6.5 24.6 εκ.
9 39-40 7 25 εκ.
9.5 40 7.5 25.4 εκ.
10 40-41 8 25.9 εκ.
10.5 41 8.5 26.2 εκ.
11 41-42 9 26.7 εκ.

Πώς θα κάνετε τη μέτρηση

  • Τοποθετήστε ένα χαρτί σε επίπεδη επιφάνεια. Καθίστε σε μια καρέκλα και ακουμπήστε την πατούσα σας πάνω στο χαρτί ή σταθείτε όρθια.
  • Με ένα μολύβι ή μαρκαδόρο σχεδιάστε το περίγραμμα της πατούσας με τη μεγαλύτερη ακρίβεια που μπορείτε.
  • Στη συνέχεια, πάρτε έναν χάρακα και τραβήξτε μία ευθεία γραμμή παράλληλη από το μεγάλο δάχτυλο προς το κόκαλο της φτέρνας.
  • Μετρήστε τα εκατοστά ανάμεσα στα δύο σημεία και επαναλάβετε τη διαδικασία και στο άλλο πόδι, γιατί συχνά υπάρχουν μικρές αποκλίσεις.

Αν το ένα πόδι είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο χρησιμοποιήστε το μεγαλύτερο μέγεθος για να καθορίσετε το νούμερό σας.

Η μέτρηση δεν είναι το παν!

Η μέτρηση είναι το βασικό βήμα, αλλά υπάρχουν και ορισμένα ακόμη μυστικά για να επιλέξετε το σωστό μέγεθος.

Δείτε Επίσης
Στα βήματα… καλοκαιριού! Ποια είναι τα παπούτσια της μόδας;

Είναι προτιμότερο να κάνετε την μέτρηση το απόγευμα: Κι αυτό γιατί τα πόδια κατά τη διάρκεια της ημέρας πρήζονται. Επομένως, μια πρωινή μέτρηση ενδέχεται να μην είναι ακριβής και το μέγεθος των παπουτσιών που θα βρείτε τελικά να σας στενεύει.

Το μέγεθος έχει να κάνει και με το πλάτος της πατούσας: Πολλές φορές κάνουμε το λάθος να μην δίνουμε σημασία σε αυτό, με αποτέλεσμα να νιώθουμε μια πλάγια πίεση. Ιδανικά λοιπόν θα πρέπει να μετρήσετε και τα εκατοστά που απέχει η δεξιά από την αριστερή πλευρά της πατούσας, στο πιο πλατύ σημείο.

Σημασία έχει και η φόρμα: Ένα βασικό στοιχείο στην επιλογή του κατάλληλου ζευγαριού είναι η φόρμα του. Υπάρχουν πολλές φορές μικρές αποκλίσεις της τάξεως του 1/2 νούμερου από εταιρεία σε εταιρεία.

Για αθλητικά: Αν ψάχνετε το σωστό νούμερο σε αθλητικό παπούτσι ή οποιοδήποτε άλλο είδος που θα φορεθεί με πιο χοντρή κάλτσα, καλό θα είναι να μετρήσετε την πατούσα μαζί με την κάλτσα.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.