Αυτήν την άνοιξη βγείτε έξω! Υπάρχουν ζωτικοί λόγοι σωματικής και ψυχικής υγείας!

Αυτήν την άνοιξη βγείτε έξω! Υπάρχουν ζωτικοί λόγοι σωματικής και ψυχικής υγείας!

Οι περισσότεροι από εμάς αυτές τις μέρες ζούμε έναν γρήγορο τρόπο ζωής, γεμάτο τεχνολογία. Ανάμεσα στη δουλειά, τη μετακίνηση, τη φροντίδα των παιδιών, το μαγείρεμα και το καθάρισμα, την παρακολούθηση τηλεόρασης, τη σύνδεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλά άλλα, περνάμε κατά μέσο όρο το 90% του χρόνου μας σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό θα ήταν σχεδόν ανήκουστο πριν από 50 χρόνια. Δυστυχώς, όλη αυτή η κατάσταση έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας και στην υγεία των παιδιών μας. Ήρθε η ώρα να βγάλουμε την πρίζα και να βγούμε έξω.

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου 

1. Θέλετε να τρώτε πιο υγιεινά; Ο χρόνος στη φύση μπορεί να βοηθήσει!

Σε μια έρευνα 300 ενηλίκων στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με τη φύση έτειναν να τρώνε μια πιο ποικίλη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Η καλύτερη διατροφή θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα του χρόνου σε εξωτερικούς χώρους, αν και εκείνοι που βρίσκονται πίσω από την έρευνα σημειώνουν ότι «η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους οι διαφορετικές κοινότητες βιώνουν και εκτιμούν τη φύση».

2. Το να βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο είναι ανακουφιστικό, ακόμη και σε περιόδους σωματικού πόνου

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη να κάνουν μια γρήγορη, απότομη πεζοπορία στην ύπαιθρο αφού έλαβαν είτε βήτα-αλανίνη (ένα αμινοξύ που αυξάνει την αντίληψη του πόνου) είτε ένα εικονικό φάρμακο.

Παρόλο που όσοι έλαβαν τη βήτα-αλανίνη πονούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εμπειρίας, εξακολουθούσαν να έχουν υψηλή βαθμολογία στην κλίμακα “σύνδεση με τη φύση” – η οποία μετρά τη συναισθηματική και πνευματική τους σύνδεση με τη φύση – μετά την άσκηση. Αυτό δείχνει ότι μπορούμε ακόμα να νιώθουμε υποστήριξη από τη φύση ακόμη και, και ίσως ιδιαίτερα, σε δύσκολες στιγμές.

3. Το να ζεις κοντά σε πράσινο μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία της καρδιάς

Σε τεράστια έρευνα σε 116.429 μεσήλικες, κυρίως λευκές γυναίκες, όσες ζούσαν σε πιο πράσινες γειτονιές (όπως μετρήθηκε από δορυφορικές εικόνες) έτειναν να σημειώνουν υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ που μετρούν τη γνωστική λειτουργία από εκείνες που ζουν σε πιο «τσιμενταρισμένες» περιοχές.

Το μας περιβάλλει το πράσινο φαίνεται να υποστηρίζει και την καρδιαγγειακή υγεία. Σε μια άλλη μελέτη στη Βόρεια Καλιφόρνια, τα άτομα που είχαν προηγουμένως υποστεί καρδιακή προσβολή ή/και εγκεφαλικό είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο, εάν ζούσαν σε μια περιοχή με περισσότερο πράσινο, ακόμα κι αν ήταν υψηλή σε ατμοσφαιρικούς ρύπους.

4. Οι θεραπευτικοί κήποι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της κατάθλιψης στις πόλεις

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο Frontiers in Psychiatry, το να περνάς περισσότερο χρόνο έξω μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και οι θεραπευτικοί κήποι με «στοχαστικά τοπία» φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θεραπευτικοί για τους κατοίκους των πόλεων που βιώνουν κατάθλιψη.

Δείτε Επίσης
Οι συσκευασίες γάλακτος που βραβεύτηκαν για το ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα

Αυτά τα τοπία τείνουν να έχουν στρώματα πρασίνου και βλάστησης, άφθονα χρώματα και περιοχές που παρέχουν την ευκαιρία για γαλήνη και σιωπή. «Η παροχή εύκολα προσβάσιμων θεραπευτικών κήπων στους κατοίκους της πόλης μπορεί στη συνέχεια να είναι μια σημαντική στρατηγική για την προαγωγή της ψυχικής υγείας σε κλίμακα πόλης», καταλήγουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Εστιάστε στο να περνάτε χρόνο έξω στη φύση!

Με τον χειμώνα πίσω μας στο βόρειο ημισφαίριο, πολλοί άνθρωποι τώρα νιώθουν περισσότερη διάθεση για να περάσουν χρόνο στη φύση. Και καλώς, έτσι πρέπει!

Το να βγούμε έξω βοηθά τους περισσότερους από εμάς να νιώθουμε πιο ήρεμοι, λιγότερο αγχωμένοι και πιο συνδεδεμένοι με τον κόσμο έξω από τις οθόνες του υπολογιστή μας.

Και όπως συνεχίζει να μας δείχνει η έρευνα, ο χρόνος στη φύση είναι εξίσου απαραίτητος για την υγεία μας με τη σωστή διατροφή ή τον καλό ύπνο (και μπορεί να βοηθήσει και αυτά τα πράγματα!).

Έτσι, την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να παραλείψετε αυτή την καθημερινή βόλτα ή να μείνετε μέσα στέλνοντας μερικά ακόμη email, θυμηθείτε όλους αυτούς τους λόγους για να αγκαλιάσετε την άνοιξη.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.