Ο μύθος της χοληστερόλης: Συνεχίζοντας να αναρωτιόμαστε…

Ο μύθος της χοληστερόλης: Συνεχίζοντας να αναρωτιόμαστε...

Είναι πολύ λυπηρό πως ακόμα πολλοί πιστεύουν ότι η χοληστερόλη είναι κακή. Αντίθετα, είναι από τις πιο σημαντικές ουσίες στο σώμα και μάλιστα η ανθρώπινη ζωή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη χοληστερόλη. Παρέχει σταθερότητα στα κύτταρά μας για να λειτουργούν σωστά, ώστε το σώμα μας να παρασκευάζει ορμόνες, βιταμίνη D3 και χολικά άλατα για την πέψη του λίπους.

Γράφει η Δρ. Ελένη Παπαγιαννίδου,
MMedSci Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η χοληστερόλη φράζει τις αρτηρίες και προκαλεί καρδιακές παθήσεις

Στην πραγματικότητα, η χοληστερόλη στα τρόφιμα και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα έχουν πολύ μικρή σχέση με τις καρδιακές παθήσεις. Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες χοληστερόλης συχνά έχουν πολύ χαμηλά επίπεδά της στο αίμα. Και από την άλλη, τα άτομα με χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα είναι εξίσου επιρρεπή σε καρδιακές παθήσεις, όπως εκείνα με υψηλά επίπεδα.

Η χοληστερόλη είναι επισκευαστική ουσία του σώματος μας

Αν τραυματιστούμε, το σώμα μας θα φτιάξει περισσότερη χοληστερόλη για να επισκευάσει τη βλάβη. Ενώ είναι απαραίτητη, ώστε το σώμα μας για παράξει τις στεροειδείς ορμόνες. Αυτές οι ορμόνες εμπλέκονται στην επούλωση και μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε το στρες. Εάν προσπαθούμε να μειώσουμε τα επίπεδα χοληστερόλης μας με δίαιτα ή φάρμακα, μπορεί να έχουμε πρόβλημα στην επούλωση τραυμάτων ή στην αντιμετώπιση του στρες.

Δείτε Επίσης
Άφεση αμαρτιών για τα θαλασσινά!

Η χοληστερόλη είναι κρίσιμης σημασίας για:

  • Τη λειτουργία του εγκεφάλου και καλή μνήμη. Εάν η χοληστερόλη μας είναι πολύ χαμηλή μπορεί να έχουμε κατάθλιψη και πρόβλημα να θυμόμαστε πράγματα.
  • Ορμόνες όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα κατασκευάζονται από τη χοληστερόλη. Εάν η χοληστερόλη μας είναι πολύ χαμηλή, μπορεί να μην μπορούμε να αποκτήσουμε παιδιά ή να έχουμε μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή.
  • Δρα ως αντιοξειδωτικό στο σώμα και μας προστατεύει από τον καρκίνο. Άτομα με χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι πιο επιρρεπή σε καρκίνο από εκείνα με φυσιολογικά ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Η τραγωδία της προπαγάνδας

Η συνεχής «καταδίκη» της, έχει οδηγήσει πολλά άτομα να αποφεύγουν τροφές με πλούσια περιεκτικότητα  σε χοληστερόλη, όπως τα αβγά, το κρέας και το βούτυρο και αντί για αυτά να καταναλώνουν τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, αλλά υψηλή σε βιομηχανικά σπορέλαια και τρανς λιπαρά – τα τρόφιμα που είναι πολύ ανθυγιεινά!

Ενώ αρχικά μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χοληστερόλη διατροφή προοριζόταν μόνο για ενήλικες που βρίσκονταν “σε κίνδυνο για καρδιακή νόσο”, σήμερα εφαρμόζεται σε όλο τον πληθυσμό. Όταν οι έγκυες γυναίκες αποφεύγουν τη χοληστερόλη και τα κορεσμένα λίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  βάζουν σε κίνδυνο το έμβρυο για προβλήματα ανάπτυξης. Όταν τα παιδιά στερούνται πλούσια σε χοληστερόλη ζωικά λίπη, το σώμα τους δεν μπορεί να κατασκευάσει όλες τις απαραίτητες συνδέσεις στον εγκέφαλο. Χωρίς επαρκή χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά, τα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο για αναπτυξιακά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες, ακόμη και τον αυτισμό.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.