Σπάτε τα σπυράκια; Εξετάστε την ψυχολογία σας!

Εάν συχνά-πυκνά εξετάζουμε εξονυχιστικά το πρόσωπό μας στον καθρέφτη, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε σπυράκια, τότε όχι μόνο τραυματίζουμε το δέρμα μας, αλλά όπως λένε οι ειδικοί, έχουμε ήδη τραυματισμένη… ψυχολογία. Οι δερματολόγοι και οι ψυχολόγοι επισημαίνουν το πρόβλημα, εξηγούν τι σημαίνει συναισθηματικά και προτείνουν λύσεις για να κόψουμε αυτή την κακή συνήθεια.
Από την Άντζελα Μολφέτα
Μήπως έχει τύχει να στέκεστε με τις ώρες μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου, προσπαθώντας να «ξεζουμίσετε» κάποιο ανεπαίσθητο σπυράκι κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας σας; Μήπως σε κάθε φορά που μπαίνετε στον ανελκυστήρα κοιτάτε στον καθρέφτη εστιάζοντας στο πρόσωπο, αναζητώντας… τον εχθρό;
Πιέζετε με αγριότητα κάποια υποτιθέμενα φαινόμενα ακμής; Μήπως καθώς χαλαρώνετε στον καναπέ, ο μεγεθυντικός καθρέφτης γίνεται προέκταση του χεριού σας, ανακαλύπτοντας και επεμβαίνοντας σε μικρά, σχεδόν αόρατα σπιθουράκια;
Εάν το συνειδητοποιήσουμε, έχουμε κάνει ήδη ένα πολύ σημαντικό βήμα. Είναι πολύ πιθανόν, μερικοί φραγμένοι πόροι του δέρματος να μας παραπλανούν, θεωρώντας πως ουσιαστικά έχουμε γεμίσει σπυράκια. Η πραγματικότητα, όμως, δεν έχει καμία σχέση με το φαινόμενο της ακμής. Φυσικά, εάν όλα τα παραπάνω, αποτελούν καθημερινή ρουτίνα, τότε χρειάζεται να επανακτήσετε τον έλεγχο, πάραυτα!
Κατά φαντασίαν ακμή
Γενικά, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: Αυτοί που δεν αγγίζουν σχεδόν ποτέ το δέρμα τους, ώστε να μην το μολύνουν με βακτήρια και αυτοί που προσπαθούν με κάθε τρόπο να εκμαιεύσουν από απίθανα σημεία πύον και αίμα!
Εάν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, μάλλον η ζωή σας βρίσκεται εκτός ελέγχου και οφείλετε να επανεξετάσετε την κατάσταση. Να ξέρετε ότι χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν ανάλογες συμπεριφορές. Μάλιστα, μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Αμέτρητα βίντεο με λεπτομερείς κινήσεις που στοχεύουν στην «αφαίμαξη» της επιδερμίδας! Και συνήθως, με τη βοήθεια των απαραίτητων σύνεργων (καρφίτσες, τσιμπιδάκια, παραμάνες, κ.λπ.), χωρίς καμιά αποστείρωση, με αποτέλεσμα πληγές και μολύνσεις στην αβοήθητη… επιδερμίδα.

Το άγχος, ο κυριότερος εχθρός
Όσο εμβαθύνουμε στο ζήτημα, τόσο συνειδητοποιούμε πως το να ασχολούμαστε με πάθος με τα σπυράκια του προσώπου μας έχει να κάνει με την ψυχολογική μας διάθεση και τη διαχείριση του άγχους και του στρες.
Έτσι, λίγο πριν τον γάμο μας, πριν αναλάβουμε την καινούργια μας θέση εργασίας ή πριν από ένα πολύ σημαντικό ραντεβού, προσπαθούμε με τις ώρες να απαλλάξουμε το δέρμα μας από τους υποτιθέμενους εισβολείς, χρησιμοποιώντας τελικά, τόνους κονσίλερ για να καλύψουμε τα κακώς πεπραγμένα!
Η διαδικασία αυτή, ακόμα και εάν δεν το αντιλαμβανόμαστε, όπως λένε οι ειδικοί, μας βγάζει για λίγο έστω, εκτός των καθημερινών σκέψεων ή του προβλήματος που μας απασχολεί. Είναι σαν να αποκοβόμαστε από τον κόσμο και σαν να μην έχουμε πραγματική αίσθηση του χρόνου.
Αυτή η παραπλανητική κατάσταση απόλαυσης και έκστασης, είναι κάτι που στη συνέχεια θέλουμε να αισθανόμαστε ξανά και ξανά. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι ακριβώς το αντίθετο. Συνειδητοποιώντας την πράξη μας, νιώθουμε απογοήτευση για τον εαυτό μας, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς μπορέσαμε να βλάψουμε τόσο το δέρμα μας και χάνουμε την αυτοεκτίμησή μας. Ταυτόχρονα, προσθέτουμε λίγο άγχος ακόμα στη ζωή μας, καθώς τώρα ανησυχούμε και για το πώς θα επουλώσουμε τις πληγές μας, το συντομότερο δυνατόν.
Μπορεί επίσης, να συνδέεται με κατάθλιψη, ψύχωση ή και σπανιότερα, με αυταπάτες της παρασίτωσης. Όλα αυτά θα πρέπει να μας οδηγήσουν αμέσως σε έναν ειδικό δερματολόγο και στη συνέχεια σε κάποιον ψυχολόγο, ώστε να βάλουμε τα θέματά μας σε τάξη.
Από επιστημονικής άποψης, οι ειδικοί αποκαλύπτουν πως η συνεχής ενασχόληση με υποτιθέμενα σημάδια του δέρματός μας, εκτός από έντονο άγχος και στρες, αποκαλύπτει ακόμα και κάποια ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή και διαταραχή πανικού.
Πώς θα κόψουμε αυτήν την άσχημη συνήθεια
Όπως ήδη αναφέραμε, δεν είστε οι μόνες που δημιουργούν τέτοια θέματα στην επιδερμίδα και οπωσδήποτε, δεν είστε και οι μόνες που μπορεί να χρειαστούν ψυχολογική υποστήριξη.
Η συζήτηση του φαινομένου με φίλες και φίλους θα σας βοηθήσει και θα αποκαλύψει πως πιθανόν, και η κολλητή σας να καταλαμβάνεται από την ίδια μανία από καιρό σε καιρό. Είναι επίσης, καλό να ζητήσετε τη βοήθεια των δικών σας ανθρώπων, αυτών με τους οποίους ζείτε μαζί.
Ενημερώστε για το θέμα και παρακαλέστε τους, αν παρατηρήσουν ότι κλείνεστε στο μπάνιο, να σας αναζητούν έπειτα από λίγο, ώστε να μην έχετε την ευκαιρία να… παρεκτραπείτε! Εάν πάλι ζείτε μόνες, τότε κολλήστε στους καθρέφτες ή και στους τοίχους μηνύματα, όπως «Χέρια, μακριά από το πρόσωπο!» ή «Δεν αγγίζω τα σπυράκια!». Και πετάξτε από τα χέρια σας τον μεγεθυντικό καθρέφτη!
Σε περίπτωση που πραγματικά, εμφανίζονται στο δέρμα μας φαινόμενα ακμής, η επίσκεψη στον δερματολόγο θα δώσει λύση στο πρόβλημα, καθώς εκείνος μπορεί με ασφάλεια να μας απαλλάξει.
Μην ξεχνάτε πως για να απαλλαγείτε από τα σημάδια που έχετε προκαλέσει, οι θεραπείες με λέιζερ, οι εξειδικευμένοι οροί και γενικά, ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι ουλές είναι αρκετά χρονοβόρος και δαπανηρός. Να ένα ακόμη κίνητρο για να κόψετε αυτήν την κακή συνήθεια, από τώρα!