Τι είναι τα αντι-ιδρωτικά;

Τι είναι τα αντι-ιδρωτικά;

Τα αντιιδρωτικά, όπως και τα αποσμητικά, συχνά περιέχουν αρωματικές ουσίες για να ελέγχουν τις οσμές, αλλά, αντίθετα από τα αποσμητικά, περιέχουν και συστατικά για να μειώνουν την εφίδρωση στις μασχάλες.

Aπό τη Μαρία Καλοπούλου

Αυτό σημαίνει ότι η χρήση αντιιδρωτικού μειώνει τους λεκέδες από ιδρώτα που σχηματίζονται στην περιοχή της μασχάλης χωρίς να επηρεάζεται η ικανότητα του σώματος να μειώνει τη θερμοκρασία του. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν το συστατικό aluminum salt (στυπτικό άλας αλουμινίου), το οποίο εμποδίζει προσωρινά τους αγωγούς που παράγουν ιδρώτα, είτε μπλοκάροντας τους πόρους, είτε μειώνοντας τη διάμετρό τους. Αυτά τα άλατα διαλύονται μέσα στον ιδρώτα και αφήνουν μια λεπτή επίστρωση σα ζελέ πάνω από τους ιδρωτοποιούς αδένες. Η επίστρωση αυτή μειώνει την ποσότητα του ιδρώτα στο δέρμα για μερικές ώρες μετά την εφαρμογή τού αντιιδρωτικού. Όλα τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά υποβάλλονται σε εκτενή αξιολόγηση ως προς την ασφάλειά τους και ανταποκρίνονται στις αυστηρές απαιτήσεις για την ασφάλεια που προβλέπονται από τον νόμο. Στους περισσότερους ανθρώπους δεν προκαλούν κανενός είδους πρόβλημα, αλλά αν διαπιστώσετε ερεθισμούς στις μασχάλες πρέπει να διακόψετε τη χρήση τους και να ζητήσετε τη συμβουλή δερματολόγου.

Μεγάλα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις

Στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο εμφανίζονται μερικές φορές άρθρα με θέμα τα αντιιδρωτικά και την υγεία. Μερικά από τα άρθρα αυτά εστιάζονται στο αν αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού εφόσον χρησιμοποιείτε κάποιο αντιιδρωτικό προϊόν. Οι αιτίες για τον καρκίνο του μαστού δεν έχουν κατανοηθεί ακόμη επαρκώς. Επομένως, είναι κατανοητή η ανησυχία των ατόμων που χρησιμοποιούν αντιιδρωτικά, όταν διαβάζουν ιστορίες που συνδέουν τον καρκίνο με προϊόντα που χρησιμοποιούνται κοντά στην περιοχή του μαστού. Μια από τις αιτίες που αναφέρονται είναι ότι περιέχουν καρκινογόνες χημικές ουσίες, οι οποίες απορροφούνται διαμέσου του δέρματος. Μια άλλη αιτιολόγηση που δίνεται είναι ότι τα αντιιδρωτικά εμποδίζουν την αποβολή καρκινογόνων τοξινών από το σώμα με τον ιδρώτα… Κανείς από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν είναι αληθής. Τα αντιιδρωτικά δεν προκαλούν καρκίνο του μαστού. (Κλινική Mayo, Η.Π.Α.).

Δείτε Επίσης
Οι απροσδόκητες παρενέργειες που μπορεί να έχει η εμμηνόπαυση στο στήθος μας…

Φυσικά  είναι σημαντικό το σώμα να μπορεί να αποβάλλει αποτελεσματικά τις τοξίνες. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι ιδρώνουμε για να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία μας όταν ζεσταινόμαστε ή είμαστε σε κατάσταση στρες. Δεν ιδρώνουμε για να αποβάλλουμε τις τοξίνες (το σώμα αποβάλλει τις τοξίνες μέσω του ήπατος και των νεφρών). Οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία που να συνηγορούν με την άποψη ότι οι τοξίνες συσσωρεύονται στο σώμα λόγω της χρήσης αντιιδρωτικών. Για παράδειγμα, η Συμμαχία κατά του Καρκίνου του Μαστού των ΗΠΑ, αναφέρει ότι: Δεν υπάρχουν στοιχεία από πειράματα ή επιδημιολογικές μελέτες που να υποστηρίζουν αυτό το επιχείρημα. Χημικά, που περιλαμβάνονται σε προϊόντα όπως τα αντιιδρωτικά, υποβάλλονται σε εξονυχιστικό έλεγχο για να επιβεβαιωθεί η ασφάλειά τους. Το Ερευνητικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα αντιιδρωτικά προκαλούν καρκίνο του μαστού.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.