Ο πιο κρίσιμος χρόνος ενός γάμου! Πότε πραγματικά δυσκολεύουν τα πράγματα;

Ο πιο κρίσιμος χρόνος ενός γάμου! Πότε πραγματικά δυσκολεύουν τα πράγματα;

Όλα τα ζευγάρια φτάνουν σε ένα σημείο του γάμου τους που νιώθουν ότι δεν ικανοποιούνται, όσο κι αν αγαπούν τον σύντροφό τους. Μπορεί ο άλλος να τα κάνει όλα τέλεια, αλλά και πάλι δέχεται την πιο σκληρή κριτική, εντελώς άδικα. Αν βρίσκεστε στον 10ο χρόνο γάμου, μάλλον καταλαβαίνεται ακριβώς τι εννοούμε!

Επιμέλεια: Σοφία Κροκιδά

Ο 10ς χρόνος γάμου είναι ο πιο δύσκολος

Περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί, μοιράζεστε τις δουλειές του σπιτιού, σας φροντίζει, αλλά και πάλι νιώθετε ότι όλοι γύρω σας περνάνε καλύτερα από ό,τι εσείς. Βλέπετε παντού γύρω σας ζευγάρια να κρατιούνται χέρι χέρι και να φιλιούνται με πάθος κι εσείς νιώθετε ότι έχετε κάνει το μεγαλύτερο λάθος τής ζωής σας.

Θα μπορούσατε να είστε με οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον άντρα σας, και τώρα νιώθετε ότι η ζωή σας έχει γίνει απολύτως βαρετή και έφτασε το τέλος του γάμου σας. Μην ανησυχείτε, δεν είστε η μόνη!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διήρκησε για πάνω από 35 χρόνια, με 2000 συμμετέχουσες, το αίσθημα του ανικανοποίητου είναι πιο έντονο συνήθως στον 10ο χρόνο γάμου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά από δέκα χρόνια τα όποια μικρά προβλήματα της κοινής ζωής με τον σύντροφό μας γίνονται κανονικά παράπονα ικανά να διαταράξουν τις ισορροπίες ενός ζευγαριού.

Και αν πιστεύατε ότι η ευτυχία σε μια σχέση είναι αυτόματη, πρέπει να μιλήσουμε λίγο για τον παραμυθά που μας παραπλάνησε: τον Walt Disney.

Ο ρόλος της Disney στα δέκα χρόνια φαγούρας

Ο πιο κρίσιμος χρόνος ενός γάμου! Πότε πραγματικά δυσκολεύουν τα πράγματα;

Η Σταχτοπούτα υπόσχεται ότι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα, και σίγουρα είμαστε πολλές εκεί έξω που βαθιά μέσα μας ακόμα περιμένουμε τον πρίγκιπα του παραμυθιού που θα μας κάνει αιωνίως ευτυχισμένες.

Όταν λοιπόν βλέπουμε ότι τα πράγματα απέχουν αρκετά από τα παραμύθια με τα οποία μεγαλώσαμε πέφτουμε από τα σύννεφα και νιώθουμε ότι κάναμε τη χειρότερη επιλογή συντρόφου.

Η Σταχτοπούτα εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη το 1950 και από τότε μοιάζει να επηρέασε όλες τις ρομαντικές ταινίες που λατρέψαμε, περνώντας το μήνυμα ότι το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένας άντρας.

Στην πραγματικότητα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι αφοσίωση και στόχοι. Σύμφωνα με την έρευνα που αναφέραμε νωρίτερα τα παράπονα των γυναικών ποικίλουν, με πολλά να μην τα παραδέχονται ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό.

Φυσικά υπάρχουν και αυτές που ζουν τον δέκατο χρόνο του γάμου τους ήρεμα και αναίμακτα. Αντιμετωπίζουν το οποιοδήποτε πρόβλημα τη στιγμή που παρουσιάζεται, κουβεντιάζουν με τον σύντροφό τους και προχωράνε. Και κάπως έτσι θα έπρεπε να είναι όλες οι σχέσεις κανονικά. Αν όμως είστε κι εσείς από αυτές που κλείνουν δέκα χρόνια κοινής ζωής και…τρώγονται, υπάρχουν τρόποι να το ξεπεράσετε.

Πώς να αντιμετωπίσετε την πιο δύσκολη περίοδο του γάμου σας

1. Φτάστε στη ρίζα του προβλήματος

Το πρώτο βήμα είναι πάντα να καταλάβετε, αν το πρόβλημα είναι δικό σας ή δικό του. Ξεκινήστε προσπαθώντας να καταλάβετε πώς νιώθει ο σύντροφός σας μαζί σας. Είναι χαρούμενος; Περίμενε ο γάμος να είναι κάτι πιο διασκεδαστικό; Ποιες ήταν οι προσδοκίες του και μήπως έχετε αλλάξει κι εσείς;

Σίγουρα δεν θα είστε η μόνη που νιώθει απογοητευμένη για κάποια πράγματα και με το να τα κουβεντιάσετε θα καταλάβετε κι οι δύο τι θέλετε και θα προσπαθήσετε να έρθετε πιο κοντά.

2. Αποδεχτείτε ότι το μεγάλωμα των παιδιών είναι δύσκολο

Το να μεγαλώνεις παιδιά είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση στη ζωή ενός ανθρώπου. Και οι τρόποι που επηρεάζει τη σχέση μας με τον σύντροφό μας είναι απρόβλεπτοι. Το σίγουρο είναι ότι πολλές φορές τα παιδιά μας ρουφούν όλη την ενέργεια και μας αφήνουν κουρασμένους.

Επειδή η σχέση με τα παιδιά μας είναι ανιδιοτελής και η σχέση μας με τον σύντροφό μας κάθε μέρα είναι διαπραγματεύσιμη, αρχίζουμε να ξεχνάμε τα ραντεβού, τον ποιοτικό χρόνο μαζί, και η κούραση μας αφήνει ελάχιστο χώρο για λίγη κουβέντα και τρυφερότητα. Μετά από λίγα χρόνια έχουμε πια χάσει την επικοινωνία και αναρωτιόμαστε τί πήγε λάθος.

3. Μην ξεχνάτε ότι είστε στην ίδια ομάδα

Πολλές φορές με τον σύντροφό σας νιώθετε ότι είστε σε δύο διαφορετικές ομάδες και οι αποφάσεις που παίρνετε γύρω από την ανατροφή των παιδιών δεν συμπίπτουν.

Κάτι τέτοιο είναι λογικό να δημιουργήσει ρήξεις ανάμεσά σας, γι’ αυτό και θα πρέπει να συντονίζεστε. Ένας τρόπος να το καταφέρετε είναι να κάνετε κάθε εβδομάδα ένα «οικογενειακό συμβούλιο» όπου θα μοιράστε οι δυο σας αλλά και με τα παιδιά σας τα σχέδια της επόμενης εβδομάδας, έτσι ώστε να έχουν χώρο όλοι να μιλήσουν και να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Η οργάνωση αυτή θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να νιώσετε ότι προχωράτε μαζί με τον σύντροφό σας.

4. Προσοχή στη μάχη για την εξουσία

Στα δέκα χρόνια γάμου είναι πιθανό να νιώθετε απογοητευμένη, να θέλετε να αλλάξει ο σύντροφός σας και να σκέφτεστε συνεχώς τι θα γινόταν αν είχατε κάνει άλλες επιλογές.

Οι διαφορές σας φαίνονται αγεφύρωτες και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε άλλο έτσι. Τσακώνεστε, ανταλλάσσετε βαριές κουβέντες και ψάχνετε διέξοδο σε οτιδήποτε εκτός σπιτιού. Και μια μέρα ξυπνάτε και νιώθετε ότι ο σύντροφός σας δεν είναι αυτό που θέλατε τελικά. Χάσατε τους εαυτούς σας στη μάχη για την εξουσία.

Δείτε Επίσης
Σας καλύπτει η σχέση σας; Τα 12 σημάδια ότι δεν είστε ικανοποιημένη με τον σύντροφό σας

5. Τα μάτια στο βραβείο

Αν νιώθετε τα προβλήματα να γιγαντώνονται ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση. Σταματήστε να αναλώνεστε σε σκέψεις που δεν οδηγούν πουθενά και κάντε αυτά που πρέπει για να μην διαλυθεί η σχέση σας.

6. Μοιραστείτε και ζητήστε

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για μια σχέση από την επικοινωνία. Βρείτε τον χρόνο να ρωτήσετε ό,τι θέλετε, να μοιραστείτε τις σκέψεις και τις επιθυμίες σας και να δείξετε ότι νοιάζεστε.

7. Γιορτάστε ξανά

Θυμάστε που κάποτε γιορτάζατε την επέτειο του πρώτου σας ραντεβού, την επέτειο του πρώτου χρόνου και άλλα τέτοια χαριτωμένα; Μην αφήνετε ευκαιρίες για να περάσετε χρόνο μαζί να περνούν.

Βρείτε έναν λόγο να γιορτάσετε την αγάπη σας και να διασκεδάσετε παρέα, όπως κάνατε παλιά. Έτσι θα έρθετε πιο κοντά και θα νιώσετε ότι ακόμα υπάρχουν πολλά πράγματα που σας δένουν.

8. Κάντε σεξ

Στα δέκα χρόνια έχετε περάσει πολλά. Άγχη, αϋπνίες, κούραση, κρίσεις. Πώς να μην επηρεαστεί η σεξουαλική σας ζωή; Είναι πολύ φυσιολογικό να μην κάνετε σεξ όπως τον πρώτο καιρό, αλλά είναι ένα κομμάτι που ποτέ δεν πρέπει να παραμελείτε αν θέλετε να έχετε μια υγιή σχέση με τον σύντροφό σας.

9. Αντιμετωπίστε τις δυσκολίες από νωρίς

Όταν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά μην το κρύβετε κάτω από το χαλί. Μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα. Βρείτε χρόνο να κουβεντιάσετε με τον σύντροφό σας ό,τι σας απασχολεί, είτε αυτό είναι τα οικονομικά σας, είτε η έλλειψη χρόνου είτε οτιδήποτε άλλο, ώστε να προλάβετε να βρείτε λύση και να μην απομακρυνθείτε.

10. Υπάρχει και η κρίση της μέσης ηλικίας

Δεν είναι τυχαίο ότι η πιο δύσκολη περίοδος της κοινής μας ζωής με τον σύντροφό μας συνήθως συμπίπτει με τη μέση ηλικία που χαρακτηρίζεται από συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και την επιθυμία για αλλαγή.

Όλα αυτά είναι τόσο έντονα που μπορεί να σας οδηγήσουν σε μη υγιείς συμπεριφορές που θα σας βγάλουν από την ρουτίνα σας και θα φέρουν τα πάνω κάτω στη σχέση σας χωρίς να το θέλετε.

Ο σύντροφός σας δεν είναι αναλώσιμος

Η κρίση της μέσης ηλικίας είναι πραγματική, όπως πραγματικό είναι και το κυνήγι για το νόημα της ζωής μας. Το κλειδί είναι να σιγουρευτείτε ότι δεν βάζετε τον άνθρωπο σας στην ίδια κατηγορία με αναλώσιμα πράγματα, όπως υλικά αγαθά, δουλειές και άλλα παρόμοια.

Αν νιώθετε ότι η σχέση σας περνάει μια δύσκολη περίοδο θα πρέπει να ψάξετε τι συμβαίνει και να αφιερώσετε χρόνο προκειμένου να το ξεπεράσετε, είτε μόνοι σας είτε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού που θα σας κατευθύνει.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.