“Θεραπαίζω και Διαβάζω”

Στο ?Θεραπαίζω και Διαβάζω?, εφαρμόζονται τεκμηριωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, θεραπευτικές μέθοδοι και προσεγγίσεις, οι οποίες είναι έγκυρες και αποδεκτές σε παγκόσμιο επίπεδο
Στο ?Θεραπαίζω και Διαβάζω?, εφαρμόζονται τεκμηριωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, θεραπευτικές μέθοδοι και προσεγγίσεις, οι οποίες είναι έγκυρες και αποδεκτές σε παγκόσμιο επίπεδο
Η θεραπευτική παρέμβαση γίνεται σε ατομικό επίπεδο, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία συγκεκριμένου προγράμματος για την ανάπτυξη και βελτίωση των ικανοτήτων του παιδιού
Υπάρχει ειδικός τομέας που ασχολείται με τη Συμβουλευτική γονέων, αλλά και ολόκληρης της οικογένειας
Τα ομαδικά προγράμματα έχουν στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού, καθώς και την ομαδική εφαρμογή και γενίκευση των προγραμμάτων που έχει παρακολουθήσει κάθε παιδί, σε ατομικό επίπεδο +1
Προβολή Φωτογραφιών
Στο ?Θεραπαίζω και Διαβάζω?, εφαρμόζονται τεκμηριωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, θεραπευτικές μέθοδοι και προσεγγίσεις, οι οποίες είναι έγκυρες και αποδεκτές σε παγκόσμιο επίπεδο

Η επωνυμία του σύγχρονου κέντρου θεραπευτικής παρέμβασης για τα πολυαγαπημένα μας παιδιά, αποτυπώνει απόλυτα τους στόχους του. Με ειδικά  προγράμματα, καινοτόμα μέσα και εξειδικευμένους θεραπευτές προσφέρει τη λύση σε οποιαδήποτε ανάγκη για παιδιά με ειδικές ικανότητες, μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές ομιλίας και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές.

Συνέντευξη στην Νικολέτα Γιαννοπούλου    

Από τη μία, η ασυναίσθητη αδιαφορία και η έλλειψη ποιοτικού χρόνου με το παιδί μας και από την άλλη η υπερπροστατευτικότητά μας μπορούν να πυροδοτήσουν αρνητικές αντιδράσεις στην ψυχολογία τους, ενώ οι γεννητικοί παράγοντες παίζουν σε πολλές περιπτώσεις κυρίαρχο ρόλο στην παρουσία διαφόρων καταστάσεων. Τα παιδιά με ειδικές δυνατότητες ή ικανότητες έχουν ανάγκη περισσότερο από όλα να μπορούν να κάνουν όλα όσα μπορούμε να κάνουμε εμείς, χωρίς εμπόδια, ώστε να καταφέρουν να αναδείξουν τις μοναδικές τους δεξιότητες. Οι μαθησιακές δυσκολίες, από την άλλη πλευρά, είναι ένας τομέας που απασχολεί περίπου το 25% των μαθητών στη χώρα μας.

Και εάν στη δική μας γενιά, το συγκεκριμένο θέμα περνούσε απαρατήρητο εξαιτίας της άγνοιας, σήμερα η αναγνώριση και η αντιμετώπιση κάθε τέτοιου ζητήματος είναι κανόνας. Στο κέντρο “Θεραπαίζω και Διαβάζω”, η αναγνώριση κάθε δυσκολίας και η συμβολή του εξειδικευμένου προσωπικού στην αντιμετώπιση της, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους εξασφαλίζουν το ιδανικό αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση. Ο επιστημονικός υπεύθυνος του κέντρου, κυρία Μολφέτα Αγγελική-Μαρία, μοιράζεται μαζί μας μερικές από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες.

Ποια θέματα αντιμετωπίζονται στο κέντρο σας και από ποια ηλικία, τα παιδιά μπορούν να έχουν την κατάλληλη προσέγγιση;

«Το κέντρο μας απευθύνεται σε παιδιά από τη βρεφική ηλικία, μέχρι και το τέλος της εφηβείας. Η θεραπευτική παρέμβαση γίνεται σε ατομικό επίπεδο, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία συγκεκριμένου προγράμματος για την ανάπτυξη και βελτίωση των ικανοτήτων του παιδιού. Ειδικότερα, ασχολούμαστε με την Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠΥ), Μαθησιακές δυσκολίες, Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές – Αυτισμός, Νοητική στέρηση, Κινητικές διαταραχές – Αδεξιότητα – Δυσπραξία, Αισθητηριακές διαταραχές, Σύνδρομα, Διαταραχές ομιλίας – φωνής  και λόγου, με εξειδίκευση στην προσέγγιση της αισθητηριακής ολοκλήρωσης.».

Πως γίνεται η αξιολόγηση και η διάγνωση των δυνατοτήτων ή και των αδυναμιών κάθε παιδιού;

«Η αξιολόγηση  περιλαμβάνει τρία στάδια: Αρχικά, γίνεται μια μακρά συζήτηση με τους γονείς, όπου λαμβάνουμε πλήρες ιστορικό. Διευκρινίζουμε  τις δυσκολίες του παιδιού και γίνεται ο προγραμματισμός για τις αξιολογήσεις, στα τμήματα που πρέπει να παραπεμφθεί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα. Επίσης, δίνονται τα ανάλογα ερωτηματολόγια, τα οποία και συμπληρώνονται  από τους γονείς.  Στη συνέχεια, κάθε παιδί αξιολογείται, ανάλογα με τη διάγνωση και την ιδιαιτερότητα της περίπτωσής του, στα αντίστοιχα τμήματα με τη χρήση αξιόπιστων δοκιμασιών (tests) αξιολόγησης. Αφού ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις, οι  εξειδικευμένοι επιστήμονες του κέντρου μας πραγματοποιούν  τον θεραπευτικό σχεδιασμό για το παιδί και  προχωρούν στην ενημέρωση των γονέων για τα αποτελέσματα και το προτεινόμενο θεραπευτικό σχήμα Στο πλαίσιο μιας πιο ολοκληρωμένης αξιολόγησης είναι πιθανόν να επισκεφθούμε και τους χώρους, όπου κινείται το παιδί, όπως το σπίτι και το σχολείο του».

Ακολουθούνται συγκεκριμένες μέθοδοι για κάθε κατάσταση και ποιος ο ρόλος των γονέων;

«Εφαρμόζουμε τεκμηριωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, θεραπευτικές μεθόδους και  προσεγγίσεις, οι οποίες είναι έγκυρες και αποδεκτές σε παγκόσμιο επίπεδο ( S.I , teach, CBD…). Η Εργοθεραπεία, η Λογοθεραπεία και η Ειδική διαπαιδαγώγηση με ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα βασίζονται στις πιο σύγχρονες μεθόδους, με διαρκή ενημέρωση και εξέλιξη των δυνατοτήτων.  Η συνεργασία με τους γονείς είναι διαρκής και απαραίτητη, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ενώ υπάρχουν και ειδικά προγράμματα καθοδήγησης».

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στον τρόπο που επιτυγχάνεται η ιδανική συνεργασία μεταξύ γονέων και θεραπευτών;

«Υπάρχει ειδικός τομέας που ασχολείται με τη Συμβουλευτική γονέων, αλλά και ολόκληρης της οικογένειας. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σημείο, καθώς η συμπεριφορά του παιδιού είναι πιθανόν να δημιουργήσει τριβές στον χώρο της οικογένειας. Οι γονείς είναι σκόπιμο να μαθαίνουν και να εφαρμόζουν ανάλογες τεχνικές και στο σπίτι, ώστε να υπάρχει αλληλεπίδραση και συνεχόμενη ροή των θεραπειών, με στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων του παιδιού και μιας ειρηνικής συμβίωσης στο σπίτι, που εκπορεύεται από την ανιδιοτελή αγάπη. Παράλληλα, το τμήμα Ψυχοθεραπείας και Ψυχολογικής υποστήριξης απευθύνεται τόσο στους γονείς, όσο και στα παιδιά για να απομακρυνθεί κάθε είδους δυσλειτουργίας και για να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής όλων των μελών της οικογένειας».

Δείτε Επίσης
Γελάστε, κάνει καλό!

Η προσέγγιση αφορά σε ατομικό επίπεδο ή δημιουργούνται και ειδικά, ομαδικά  προγράμματα; 

«Κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ανάλογα. Υπάρχει δυνατότητα και για τις δύο μεθόδους, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Θα μπορούσε να ακολουθηθεί ένα ατομικό πρόγραμμα και παράλληλα ή σταδιακά το παιδί να παρακολουθεί και ένα ομαδικό πρόγραμμα. Τα ομαδικά προγράμματα έχουν στόχο την ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού, καθώς και την ομαδική εφαρμογή και γενίκευση των προγραμμάτων που έχει παρακολουθήσει κάθε παιδί, σε ατομικό επίπεδο. Επίσης, αποτελούν μέρος της σχολικής προετοιμασίας».

Λειτουργεί καθημερινά, ειδικό τμήμα μελέτης και προετοιμασίας των μαθημάτων, ώστε να υπάρχει ικανοποιητική απόδοση κάθε παιδιού στο χώρο του σχολείου;

«Ο χώρος του σχολείου, όπως γνωρίζουμε λίγο-πολύ όλοι μας είναι αρκετά σκληρός. Κάθε παιδί, συνειδητά ή ασυνείδητα, θέλει να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές σχολικές απαιτήσεις, όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη επιτυχία, ώστε να είναι αποδεκτό μέλος της σχολικής κοινότητας. Στο κέντρο μας προσφέρεται καθημερινή και άριστη προετοιμασία στα σχολικά μαθήματα. Με την καθοδήγηση και βοήθεια ειδικών παιδαγωγών και σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε παιδιού  καλύπτονται κενά προηγούμενων ετών, επιλύονται όλες οι απορίες και γίνεται απόλυτα κατανοητή η σχολική ύλη, αφομοιώνοντας πλήρως τα δεδομένα. Η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως υπολογιστές και διαδίκτυο, καθώς και η συστηματική οργάνωση της μελέτης εγγυώνται ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, μετατρέποντας τη μάθηση σε μια ευχάριστη διαδικασία».

“Θεραπαίζω και Διαβάζω”, Λ. Βουλιαγμένης 102 & Ερμού 1, 16777 Ελληνικό
τηλ. 210 9600098, fax 210 9600992, email therapaizokaidiavazo@yahoo.com, facebook Θεραπαίζω και Διαβάζω, @therapaizo

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.