Φλερτ: Γιατί φλερτάρουμε και πότε το φλερτ γίνεται… βλαβερό;

Φλερτ: Γιατί φλερτάρουμε και πότε το φλερτ γίνεται… βλαβερό;

Μερικοί άνθρωποι μοιάζει σαν να είναι γεννημένοι για να φλερτάρουν! Για άλλους είναι μία δύσκολη υπόθεση. Το φλερτ μπορεί να είναι απλώς ένα παιχνίδι αλλά μπορεί να υποκρύπτει και κάποιο κίνητρο που αποσκοπεί σε οφέλη… Ποια είναι τα έξι διαφορετικά είδη φλερτ, σύμφωνα με την ψυχολογία και πότε μπορεί να μας πληγώσει;

Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Μπορεί απλώς να περιμένουν για έναν καφέ, αλλά ταυτόχρονα να φλερτάρουν με το άτομο που στέκεται πίσω τους ή τον barista. Είναι απλώς ο δικός τους φυσικός τρόπος αντιμετώπισης της ζωής.

Υπάρχουν άνθρωποι που φλερτάρουν γιατί θέλουν απλώς να είναι γοητευτικοί, άλλοι γιατί επιθυμούν να δείχνουν φιλικοί, αλλά υπάρχουν και αυτοί που φλερτάρουν γιατί θέλουν να κερδίσουν κάτι ή γιατί είναι χειριστικοί.

Σύμφωνα με τις απόψεις της ψυχολογίας, όπως η έρευνα για το φλερτ του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βόρειου Ιλινόις, David Dryden Henningsen, εντοπίζονται έξι διαφορετικά είδη κινήτρων για φλερτ.

Ποιοι είναι οι 6 κύριοι λόγοι που φλερτάρουν οι άνθρωποι;

  1. Σεξ: Το φλερτ που αποσκοπεί σε μία σεξουαλική σχέση
  2. Διασκέδαση: Το φλερτ ως… άθλημα
  3. Εξερεύνηση: Το φλερτ ως διερεύνηση μίας μελλοντικής σχέσης
  4. Σχέση: Το φλερτ, ως μέσον για να υπάρξει μεγαλύτερη οικειότητα
  5. Εκτίμηση: Το φλερτ που αποσκοπεί στην αύξηση της αυτοεκτίμησης
  6. Κέρδος: Το φλερτ χρησιμοποιείται για ίδιον όφελος

Πότε το φλερτ είναι… βλαβερό;

Όταν φλερτάρουμε, χρησιμοποιούμε τη σεξουαλική μας ελκυστικότητα για να προσεγγίσουμε ένα άλλο άτομο. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Αλλά μερικές φορές μπορεί να υποκρύπτεται δόλος.

Το φλερτ μπορεί πραγματικά να πληγώσει τους ανθρώπους, ειδικά όταν ο αποδέκτης παίρνει σοβαρά τις ενέργειες ή τα λόγια κάποιου. Για παράδειγμα, όταν ένας άνδρας ή μία γυναίκα φλερτάρει μόνο και μόνο για να τεστάρει την ανταπόκριση του άλλου ή για να διασκεδάσει στιγμιαία.

Αν όμως, αυτός που αποτελεί το αντικείμενο του φλερτ πιστέψει ότι τα αισθήματα είναι αληθινά, και αρχίσει να σκέφτεται ότι θα καταλήξει σε μία σοβαρή σχέση, ανακαλύπτοντας ότι όλο αυτό δεν ήταν παρά ένα παιχνίδι, η απογοήτευση παραμονεύει. Και επιπλέον, θα αισθανθεί συναισθηματικά προδομένος κάτι που συχνά έχει επιπτώσεις και στις μελλοντικές σχέσεις του.

Μερικοί φλερτάρουν γιατί είναι ναρκισσιστές, και τους αρέσει απλώς να επιβεβαιώνονται ότι είναι ικανοί να γοητεύσουν και να πάρουν αυτό που θέλουν.

Δείτε Επίσης
Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν φλερτάρετε

Σε ό,τι αφορά τους άνδρες, υπάρχουν και αυτοί που φλερτάρουν γιατί τους αρέσει το… κυνήγι. Μόλις κερδίσουν το «έπαθλο», παύει αστραπιαία και το οποιοδήποτε ενδιαφέρον.

Και, ναι, δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι: αυτοί που βρίσκουν ευχαρίστηση να κάνουν τους άλλους να αισθάνονται δυστυχισμένοι, με το να τους απογοητεύουν ή να τους χρησιμοποιούν. Ενώ, δεν λείπει και το φλερτ για το κέρδος, π.χ. για να κερδίσει κάποιος μία θέση, για να πάρει αύξηση κ.λπ.

Με άλλα λόγια, μπορεί το φλερτ να είναι όμορφο, διασκεδαστικό, γοητευτικό, αλλά επειδή δεν ξέρουμε ποιος μπορεί να φλερτάρει μαζί μας ή ποιος είναι ο σκοπός του, καλό είναι να τσεκάρουμε στην αρχή για να διαπιστώσουμε τις προθέσεις.

Το να ξέρουμε ότι υπάρχουν και πιο «σκοτεινά» κίνητρα πίσω από το φλερτ είναι ένας καλός τρόπος για να προστατευθούμε από κακοτοπιές.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.