Ασταμάτητη σαν κορίτσι

Ασταμάτητη σαν κορίτσι

«Τα κορίτσια δεν είναι γενναία» και «τα κορίτσια δεν είναι δυνατά» αποτελούν ορισμένες ατάκες ταμπού, που φαίνεται να μην ταιριάζουν με την εποχή μας. Ας δούμε τι αποκαλύπτει μία ενδιαφέρουσα έρευνα.

Επιμέλεια: Μαρία Αγγελακοπούλου

Ένα πρωτότυπο κοινωνικό εγχείρημα της Always αποκαλύπτει ότι πολλά κορίτσια σήμερα αισθάνονται περιορισμούς από τα στερεότυπα που έχει δημιουργήσει η κοινωνία για τις γυναίκες. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία από την πρόσφατη έρευνα της Always για την Αυτοπεποίθηση και την Εφηβεία δείχνουν ότι το 72% των κοριτσιών αισθάνεται περιορισμούς από την κοινωνία, η οποία νιώθουν ότι τους υπαγορεύει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν.

Η δράση Always #ΣΑΝΚΟΡΙΤΣΙ ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2014 και ενισχύεται από εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο, με στόχο η έννοια #ΣΑΝΚΟΡΙΤΣΙ να αλλάξει κι από προσβολή να γίνει κομπλιμέντο. Η καμπάνια #ΣΑΝΚΟΡΙΤΣΙ εμπνεύστηκε από το γεγονός ότι η έναρξη της εφηβείας και η πρώτη περίοδος συνδέονται με χαμηλότερο επίπεδο στην αυτοπεποίθηση των κοριτσιών και ότι κάποιες αρνητικές φράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κατακόρυφη πτώση της.

Με την ανάλυση της έρευνας «Εφηβεία και Αυτοπεποίθηση Κύμα ΙΙΙ», διαπιστώθηκε ότι τα κορίτσια έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τα αγόρια να πουν ότι δεν αισθάνθηκαν άνετα να κάνουν μια δραστηριότητα στο σχολείο λόγω του φύλου τους, ενώ περισσότερα από τα μισά κορίτσια (53%) ηλικίας 16 έως 24 αισθάνονται ότι δεν είχαν την αυτοπεποίθηση να κάνουν ότι ήθελαν μετά την εφηβεία. Την ίδια ώρα, το 60% των κοριτσιών θεωρεί ότι τα στερεότυπα της κοινωνίας έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή τους, ενώ σχεδόν όλα τα κορίτσια (89%) πιστεύουν ότι δέχονται πίεση να συμμορφωθούν με τον τρόπο που υποτίθεται ότι πρέπει να αισθάνονται και να ενεργούν.

Υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως εισέρχονται στην εφηβεία κάθε χρόνο, βιώνοντας αλλαγές στο σώμα τους και το 56% των κοριτσιών χάνουν την αυτοπεποίθησή τους στην εφηβεία. Πολλά δεν ανακάµπτουν ποτέ. To 79% των ερωτηθέντων που νιώθουν ότι η κοινωνία βάζει τα κορίτσια σε κουτιά θεωρεί ότι θα είχαν περισσότερη αυτοπεποίθηση αν η κοινωνία σταματούσε να τα πιέζει.

Δείτε Επίσης
Παγκόσμια έρευνα: Ποιος είναι ο βασικός παράγοντας επιτυχίας στη ζωή;

H Always, που κατέχει ηγετική θέση στο χώρο της γυναικείας υγιεινής παγκοσμίως, λάνσαρε τον περασμένο Ιούλιο το νέο online βίντεο με τίτλο “Always ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΗ #ΣΑΝΚΟΡΙΤΣΙ”, το οποίο αναδεικνύει πως τα στερεότυπα της κοινωνίας έχουν ουσιαστική επίπτωση στην αυτοπεποίθηση των κοριτσιών, ειδικά στην αρχή της εφηβείας. Κορίτσια και γυναίκες, με διαφορετικό υπόβαθρο και ηλικίες, ρωτήθηκαν αν τους είχε ποτέ ειπωθεί ότι θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε να κάνουν κάτι, επειδή είναι/ήταν κορίτσια.

To βίντεο και οι εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες για την αυτοπεποίθηση σε 20 εκατομμύρια κορίτσια σε 65 χώρες, σε συνεργασία με την οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα TED, παρουσιάστηκαν στην παγκόσμια εκδήλωση για την αυτοπεποίθηση της Always #ΣΑΝΚΟΡΙΤΣΙ στη Νέα Υόρκη. Στην εκδήλωση συμμετείχε μεταξύ άλλων η νεαρή διεθνής ηθοποιός Maisie Williams που ένωσε τις δυνάμεις της με την Always για την ενίσχυση της γυναικείας αυτοπεποίθησης και τη διάδοση της αποστολής #ΣΑΝ ΚΟΡΙΤΣΙ. «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για τις νέες γυναίκες να αισθάνονται ότι τους δίνονται κίνητρα και υποστήριξη για να πετύχουν τα όνειρά τους», δήλωσε η 18χρονη σταρ που υποδύεται την Arya Stark στην τηλεοπτική σειρά Game of Thrones του δικτύου HBO.

«Θα περίμενε κανείς ότι τα κορίτσια πιστεύουν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, αλλά στην πραγματικότητα η πρόσφατη έρευνά μας δείχνει ότι ένα στα δύο κορίτσια πιστεύει ότι σε 10 χρόνια θα υπάρχουν οι ίδιοι ή ακόμη περισσότεροι περιορισμοί για τα νέα κορίτσια», τόνισε η Fama Francisco, Αντιπρόεδρος της Procter & Gamble στον κλάδο της Γυναικείας Υγιεινής παγκοσμίως. «Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν μια κλήση αφύπνισης για όλους μας, ώστε να ενθαρρύνουμε τα κορίτσια να διαλύσουν τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν και να τους δώσουν τα εφόδια για να είναι ασταμάτητα σε κάθε επιλογή τους.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.