Δέκα σημάδια συναισθηματικής παραμέλησης σε μια οικογένεια

Δέκα σημάδια συναισθηματικής παραμέλησης σε μια οικογένεια

Ως παιδιά, αντιμετωπίζουμε πολλά περίπλοκα συναισθήματα και είναι δουλειά των γονιών και των οικογενειών μας να μας βοηθήσουν να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας. Δυστυχώς, δεν είναι όλες οι οικογένειες που τελικά μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το καθήκον. Με τη σειρά της, η συναισθηματική παραμέληση που βιώνουμε καταλήγει να μας αφήνει ευάλωτους και ανίκανους να κατανοήσουμε τον εαυτό μας.

Το θέμα προέρχεται από το www.psychologytoday.com

Παρόλο που δεν θέλουμε συχνά να το παραδεχτούμε, η παιδική μας ηλικία αφήνει ένα πολύ μεγαλύτερο σημάδι πάνω μας από ό,τι φανταζόμαστε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την παραμέληση, ως τη μη ικανοποίηση των φυσικών αναγκών ενός παιδιού. Όμως, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: η συναισθηματική παραμέληση. Η συναισθηματική παραμέληση της παιδικής ηλικίας συμβαίνει όταν οι γονείς μας δεν ανταποκρίνονται στις συναισθηματικές μας ανάγκες και τις αγνοούν εντελώς.

Αν πιστεύετε ότι αυτό σας ακούγεται οικείο, εδώ είναι 10 σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

1. Οι οικογενειακές συζητήσεις είναι πολύ ρηχές

Κατά τη διάρκεια των οικογενειακών συνομιλιών, τα θέματα διατηρούνται στην επιφάνεια. Κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να συζητήσει συναισθήματα, αγνοείται ή αποφεύγεται. Πρακτικά, δεν μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία συναισθηματική συζήτηση που είχατε με την οικογένειά σας.

Η οικογένειά μας υποτίθεται ότι είναι το ασφαλές μέρος μας. Δυστυχώς, όμως, για πολλούς, αυτό απλά δεν ισχύει.

2. Μεγάλα οικογενειακά ζητήματα κρύβονται κάτω από το χαλί

Κάθε φορά που λαμβάνει χώρα ένα σημαντικό οικογενειακό ζήτημα, μπαίνει κάτω από το χαλί. Αντί να μιλάτε και να επικοινωνείτε, η οικογένειά σας έχει μια προσέγγιση αποφυγής.

3. Τα μέλη της οικογένειας χρησιμοποιούν ψυχρό και εχθρικό τόνο

Όταν μιλάτε με μέλη της οικογένειας, η συζήτηση είναι πάντα ψυχρή και απόμακρη. Νιώθετε ότι σπάνια, έως ποτέ, να υποστηρίζεστε από την οικογένειά σας.

4. Τα παιδιά στην οικογένεια συχνά ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την προσοχή

Τα παιδιά της οικογένειας είναι πάντα σε ανταγωνισμό μεταξύ τους. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο για ποιο σκοπό είναι αυτός ο διαγωνισμός, εκτός από την προσοχή και την αγάπη. Δυστυχώς, σπάνια γίνονται τελικά αποδέκτες  προσοχής και αγάπης.

5. Ακόμη και όταν βρίσκεστε κοντά στα μέλη της οικογένειάς σας, νιώθετε μοναξιά

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν στις οικογένειές τους για αγάπη και ζεστασιά, η οικογένειά σας δεν είναι έτσι. Μερικές φορές νιώθετε μεγαλύτερη μοναξιά και αποξένωση όταν είστε με την οικογένειά σας παρά όταν είστε μόνοι.

Δείτε Επίσης
Όλη η οργή: Γιατί οι γυναίκες νιώθουν τόσο θυμωμένες σήμερα;

6. Άλλα συναισθήματα εκτός από τα θετικά, σπάνια συζητούνται

Όταν πρόκειται για συναισθηματικές συνομιλίες, οι περισσότερες συζητήσεις στην οικογένειά σας περιστρέφονται γύρω από ελαφριά θέματα. Τα συναισθήματα που περιλαμβάνουν θλίψη, θυμό ή οτιδήποτε συναισθηματικά έντονο διατηρούνται σε σιωπή. Όταν βγουν στην επιφάνεια, αγνοούνται.

7. Όταν αναφέρετε συναισθηματικά προβλήματα, θεωρείστε αδύναμοι

Το να νιώθετε βαθιά συναισθήματα στην οικογένειά σας σας κάνει να χαρακτηρίζεστε αδύναμοι. Σας έλεγαν από μικρή ηλικία ότι τα συναισθήματα είναι για τους αδύναμους και όταν τα εξέφραζες σε τιμωρούσαν ή σε αγνοούσαν.

8. Έχετε έλλειψη συμπόνιας για τον εαυτό σας, αλλά έχετε άφθονο για τους άλλους

Δυσκολεύεστε να είστε συμπονετικοί με τον εαυτό σας. Η συζήτησή σας με τον εαυτό σας είναι συχνά αρνητική και είστε εξαιρετικά σκληροί με εσάς. Αλλά, όταν πρόκειται για άλλους, έχετε πολλή συμπόνια και αγάπη να δώσετε.

9. Είναι δύσκολο για εσάς να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας

Δυσκολεύεστε να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας ακόμα και να τα αναγνωρίσετε. Αναγνωρίζετε ως επί το πλείστον τα συναισθήματά σας είτε ως θετικά είτε ως αρνητικά, και μέχρι εκεί.

10. Στην οικογένειά σας υπάρχουν προβλήματα με τις ουσίες

Έχετε ιστορικό κατάχρησης ουσιών στην οικογένειά σας. Μερικά μέλη μπορεί να έχουν πρόβλημα με χρήση ναρκωτικών, αλκοόλ ή ακόμα και τζόγο. Ακόμη και κοιτάζοντας πίσω στο γενικό οικογενειακό σας δέντρο, μπορείτε να δείτε πόσο διαδεδομένος είναι ο εθισμός.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.