Έχω τις μαύρες μου…

Έχω τις μαύρες μου...

Δεν μπορεί να είμαστε όλες τις ώρες μέσα στην τρελή χαρά! Για να μην πούμε ότι είναι σχεδόν αδύνατον! Όλοι και όλες έχουμε τις “κακές μας μέρες”. Ορισμένες φορές νιώθουμε παγιδευμένοι από τις περιστάσεις και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Συμβαίνει σε όλους!

από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου

Σε περίπτωση που νιώθουμε άσχημα μέσα σε καταστάσεις, βιώνετε απογοητεύσεις και δεν ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε, οι ψυχολόγοι έχουν να μας δείξουν μερικούς τρόπους για να ξεφύγουμε «από τις μαύρες μας σκέψεις».

Μην αισθάνεστε άσχημα, επειδή είστε στις μαύρες σας

Ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι όλη την ώρα. Υπάρχει μία γκάμα συναισθημάτων που μπορεί να βιώσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ζει όλα τα συναισθήματά του.

Επομένως, τις στιγμές που δεν αισθανόμαστε καλά, δεν χρειάζεται να φορτώνουμε με επιπλέον αρνητικές σκέψεις τον εαυτό μας, του τύπου “δεν νιώθω καλά, άρα κάτι πάει λάθος με εμένα”.

Αντί αυτού, καλό είναι να αφήνουμε το αρνητικό συναίσθημα να εκφραστεί και να περάσει. Με αυτόν τον τρόπο, απελευθερώνεται η ενέργειά του και ανοίγει ο δρόμος προς την ηρεμία.

Μην εστιάζετε στο πρόβλημα

Όταν ένα συγκεκριμένο αρνητικό συναίσθημα μας “πνίγει” συχνά, αντί διαμαρτυριών και συνεχόμενης γκρίνιας, η οποία επηρεάζει τόσο τη δική μας διάθεση, όσο και των γύρω μας, καλό είναι να ξεκινήσουμε να επικεντρωνόμαστε στον εντοπισμό εκείνων των βημάτων που θα μας βγάλουν από το πρόβλημα.

Αισθανόμαστε καλά να μοιραζόμαστε το φορτίο των προβλημάτων μας με άλλους, αλλά αυτό δεν είναι πάντα δίκαιο και σίγουρα, δεν είναι ο τρόπος να βρούμε τη λύση τους. Για να προσεγγίσουμε την ισορροπία είναι καλύτερα να εξαλείψουμε το πρόβλημα εντελώς, όχι απλά να μοιράσουμε τις επιπτώσεις του.

Δεν πρέπει να “τρώμε” τα συναισθήματά μας με λάθος τρόπο

Όταν δεν νιώθουμε καλά, συχνά πέφτουμε με τα μούτρα σε απαγορευμένες διατροφικές απολαύσεις. Ωστόσο, αν και αρχικά μπορεί να νιώσουμε καλύτερα, μετά από λίγο έρευνες έχουν αποδείξει ότι αρχίζουμε να αισθανόμαστε τύψεις και ενοχές για τις παρασπονδίες μας.

Με άλλα λόγια, οι καταχρήσεις και η υπερβολική κατανάλωση “κακού” φαγητού το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να επηρεάσουν ακόμη πιο αρνητικά τη διάθεσή μας μακροπρόθεσμα. Την επόμενη φορά που θα νιώσουμε την ανάγκη να ξεχαστούμε με φαγητό, οι υγιεινές επιλογές είναι εκείνες οι οποίες θα μας κάνουν και να νιώσουμε πιο καλά και παράλληλα, θα τονώσουν την υγεία μας.

Ας μην πιστεύουμε ότι μας «χρωστάνε» οι πάντες!

Ο καθένας από εμάς έχει τις «κακές μέρες» του. Αλλά το να ενδυόμαστε το…  θύμα, είναι κάτι άλλο. Δεν μας χρωστάει ο κόσμος όλος να ασχοληθεί μαζί μας για να νιώσουμε καλύτερα. Ούτε πάλι φταίνε οι άλλοι για τα προβλήματά μας.

Δεν κερδίζουμε τίποτα όταν αντιδρούμε έτσι, εκτός από μεγαλύτερη απογοήτευση και θυμό. Μία εναλλακτική όταν είμαστε στις μαύρες μας, είναι να μην επικεντρωνόμαστε σε όσα “μας στερούν οι άλλοι”, αλλά να σκεφτόμαστε τι και πόσα έχουμε καταφέρει εμείς και να είμαστε ευγνώμονες για αυτά, ενισχύοντας τη διάθεσή μας.

Δείτε Επίσης
Ντους: Έχει να κάνει ΚΑΙ με τον χαρακτήρα σας!

Πάρτε ανάσες καθαρού αέρα

Αντί να πέφτουμε σε χειμερία νάρκη και να καθόμαστε σε εσωτερικούς χώρους, ας πιέσουμε λίγο τον εαυτό μας να βγει έξω από το σπίτι. Το φως και η ύπαιθρος μόνο όμορφα μπορούν να επιδράσουν επάνω μας.

Ας μην αναπαράγουμε όλα τα αρνητικά

Όταν έχουμε τις “μαύρες” μας δύσκολα ξεκολλάμε από τις αρνητικές καταστάσεις και συνηθίζουμε να τονίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα που μας βασανίζουν, ξανά και ξανά στο κεφάλι μας. Αυτή η επανάληψη των αρνητικών σκέψεων μάς κάνει να βυθιζόμαστε περισσότερο στη μιζέρια και στο δράμα, παρά σε κάτι χαρούμενο.

Αν βρούμε εναλλακτικές επιλογές, κάποια χόμπι για να κάνουμε όποτε δεν νιώθουμε καλά, θα βρούμε το καλύτερο καταφύγιο το οποίο θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω τις κακές σκέψεις και να επικεντρωθούμε σε θετικές.

Ας ανεβάσουμε τους καρδιακούς παλμούς

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκούν 5 λεπτά αυξημένου καρδιακού ρυθμού για να ενισχύσουν τη διάθεσή μας. Έστω μία βόλτα και λίγο τρέξιμο, θα ανεβάσουν το ηθικό μας.

Αν βρούμε έναν τρόπο να… κουνηθούμε, θα νιώσουμε πιο ισορροπημένοι και έχοντας τον έλεγχο του εαυτού μας, θα είμαστε πιο έτοιμοι να αναπηδήσουμε από την κακή διάθεση στην καλή.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.