Όλοι οι εφιάλτες μας έχουν την ίδια εξήγηση!

Όλοι οι εφιάλτες μας έχουν την ίδια εξήγηση!

Τα όνειρα πάντοτε μας έκαναν να θέλουμε να τα διερευνήσουμε και να καταλάβουμε τη βαθύτερη σημασία τους. Ας δούμε πού έχουν καταλήξει οι επιστήμονες της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης για τα πιο κοινά όνειρά όλων των ανθρώπων και την ερμηνεία τους.

Eπιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

Αν δούμε τα πιο συχνά και κοινά όνειρα όλων μας θα δούμε ότι είναι παρόμοια: Ονειρευόμαστε ότι κάποιος μας κυνηγά, ότι πέφτουμε από έναν γκρεμό, ένα ύψος ή βρισκόμαστε σε μία άβυσσο, ότι χάνουμε κάποιο δόντι μας ή ότι φθάνουμε με καθυστέρηση στη δουλειά μας. Αν και κάποια από αυτά τα όνειρα θα μπορούσαν να έχουν και θετική εξήγηση, συνήθως τα θεωρούμε εφιάλτες ή κακά μαντάτα.
Δεν έχουμε άδικο, γιατί οι ειδικοί συμφωνούν ότι τέτοιου είδους όνειρα σημαίνουν πρακτικά ένα πράγμα: έχουμε άγχος.  Είναι πολύ δελεαστικό για όλους μας να κατανοήσουμε βαθύτερα τα όνειρά μας και πράγματι μπορούν να έχουν πιο περίπλοκη ερμηνεία.

Αλλά όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχανάλυσης όταν ονειρευόμαστε ότι:
  • Βρισκόμαστε γυμνοί σε δημόσιο χώρο
  • Μας κυνηγούν
  • Περνάμε διαγώνισμα
  • Πέφτουμε από κάποιο σημείο
  • Χάνουμε το δόντι μας
  • Σημειώνουμε καθυστέρηση στη δουλειά

όλες αυτές οι περιπτώσεις συνδέονται με συναισθήματα άγχους και αγωνίας.

Όπως επισημαίνουν οι ψυχαναλυτές για να διερμηνεύσουμε τα όνειρά μας θα πρέπει να γνωρίζουμε μερικά πράγματα.

Για να αποκωδικοποιήσουμε τα όνειρά μας θα πρέπει να εστιάσουμε στον εαυτό μας, ανεξάρτητα από τα άλλα πρόσωπα που… συμμετέχουν σε αυτά.

Δείτε Επίσης
Τι σημαίνει όταν ονειρεύεστε κύματα;

«Τα όνειρα είναι “διηγήσεις”  που περιγράφουν τη δική μας ζωή και κανενός άλλου», λένε οι ψυχαναλυτές. «Έτσι, αν για παράδειγμα βλέπετε στον ύπνο σας ότι έχετε καθυστερήσει να μπείτε στην τάξη σας για να γράψετε διαγώνισμα, θα πρέπει να εξετάσετε όχι ποιος ή τι σας εμπόδισε, αλλά τι σημαίνει για εσάς να καθυστερείτε».

Ναι, θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε το όνειρό μας κατά κυριολεξία

  • Ας πούμε, ότι στέκεστε γυμνός σε δημόσιο χώρο, σημαίνει ότι το σώμα σας είναι εκτεθειμένο. Ένα όνειρο σαν κι αυτό σημαίνει ότι αισθάνεστε συναισθηματικά εκτεθειμένοι. Ίσως να είστε μπροστά σε μία νέα πρόκληση, για την οποία υπάρχουν αισθήματα φόβου.
  • Ένα όνειρο που περιέχει πτώση, σημαίνει ότι έχετε χάσει τη συναισθηματική σας ισορροπία, κάτι που προκαλεί τον φόβο ή είστε στα πρόθυρα κατάθλιψης. Τα ίδια μοτίβα ονείρου δεν σημαίνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα ούτε καν ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Για αυτό θα πρέπει να τα κατανοήσετε ανάλογα με τα δικά σας συναισθήματα και τις δικές σας σκέψεις.
  • Το όνειρό σας μπορεί να σημαίνει κάτι που εύχεστε και όχι κάτι που φοβάστε. Από πολύ παλιά υπήρχαν θεωρίες ότι τα όνειρα εκπροσωπούν τις βαθύτερες επιθυμίες μας. Έτσι, αν δεν μπορείτε να ξεχωρίστε κάποια πηγή άγχους στο όνειρά σας, τότε σκεφθείτε ποιες είναι οι επιθυμίες σας. Οι ψυχαναλυτές υποστηρίζουν σε αυτό το σημείο ότι για παράδειγμα, αν στο όνειρό σας, κάποιος σας κυνηγά, μπορεί να σημαίνει ότι ίσως θα ο πόθος σας είναι να σας κυνηγήσει κάποιος ρομαντικά και μπορεί να αισθάνεστε ότι αυτό ακριβώς είναι που σας λείπει.
  • Κατά τον ίδιο τρόπο, ένα όνειρο κατά το οποίο δίνετε διαγώνισμα, μπορεί να σημαίνει ότι η επιθυμία σας είναι να αναδείξετε την αξία σας μέσα από έναν ανταγωνισμό στη δουλειά ή σε κάποιο άλλο πεδίο που σας ενδιαφέρει.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί προτείνουν να καταγράψετε τα όνειρά σας και να σκεφθείτε τον εαυτό σας σε σχέση με τους συμβολισμούς σε αυτά. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε τι σκέφτονται οι κοντινοί σας φίλοι για σας και αυτούς τους συμβολισμούς. Όπως λένε: «Δεν υπάρχει ένας οδηγός… μαγειρικής με απαράβατες συνταγές. Η κατανόηση του εαυτού μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε τη σημασία των ονείρων μας για εμάς τους ίδιους».

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.