Προσπαθήστε να αποδεχτείτε τα πάντα! Η αποδοχή είναι σοφία και η βάση της εσωτερικής γαλήνης

Προσπαθήστε να αποδεχτείτε τα πάντα! Η αποδοχή είναι σοφία και η βάση της εσωτερικής γαλήνης

Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα της ζωής; Η αποδοχή είναι η βάση της σοφίας και της εσωτερικής γαλήνης. Είναι δύσκολο να αποδεχτούμε ότι κάποιες καταστάσεις δεν αλλάζουν, ή ότι δεν είναι τα πάντα στο χέρι μας. Αλλά υπάρχουν τρόποι που θα μας βοηθήσουν να αφήσουμε τα πράγματα απλώς να συμβούν και να είμαστε χαρούμενοι με αυτό, εξηγεί ο καθηγητής Rick Hanson του Πανεπιστημίου Berkeley.

Επιμέλεια: Σοφία Κροκιδά

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσουμε να αποδεχόμαστε ότι δεν μπορούμε να τα ελέγχουμε όλα; Να είμαστε ανοιχτοί. Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει να χαλαρώνεις και να αφηνεσαι σε μια αίσθηση ότι γίνεσαι ένα με τα πάντα γύρω σου. Και πρόκειται για μια πρακτική «τακτική» που σε προσγειώνει ψυχολογικά.

Το αντίθετο του να είναι κανείς ανοιχτός είναι η συστολή, και κύρια πηγή συστολών είναι το να μην δέχεσαι τα πράγματα όπως είναι. Το μεγαλύτερο μέρος του στρες, του ψυχικού πόνου και των συγκρούσεων έρχονται όταν αντιστεκόμαστε στην ίδια τη ζωή.

Η αποδοχή μας ενώνει με το αληθινό, που είναι και η αρχή της ευτυχίας ή του να γιατρέψει κανείς τις πληγές του. Η αποδοχή είναι η βάση της σοφίας και της εσωτερικής γαλήνης.

Αποδοχή σημαίνει να αντιμετωπίζεις την αλήθεια και τα γεγονότα, όποια κι αν είναι αυτά. Μπορεί να μην σας αρέσει, και αυτό είναι απόλυτα λογικό. Για παράδειγμα, δεν είναι εύκολο να αποδεχτείς ότι τόσος κόσμος γύρω μας ζει στα όρια της φτώχειας, ή ότι δεν ζει η μητέρα σου, ή ότι πλήγωσες κάποιον αγαπημένο σου. Αλλά τα πράγματα είναι έτσι, και πρέπει να τα αποδεχτούμε ενώ προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε.

Πώς θα ανοιχτείτε

Αν θέλετε να γίνετε πιο ανοιχτοί και να βρείτε την ηρεμία, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε όσα δεν αποδέχεστε. Όπως τις αλλαγές που βλέπετε στον καθρέφτη, τις παλιές αποτυχίες σας, ή το ότι δεν είστε οικονομικά ικανοποιημένοι. Κάποιες απώλειες δεν αντιστρέφονται. Κάποιοι άνθρωποι, στιγμές, ευκαιρίες, δεν γυρίζουν πίσω.

Πώς θα το καταφέρετε αυτό;

Διαλέξτε κάτι που θα θέλατε πολύ να είναι διαφορετικό στη ζωή σας. Πείτε το δυνατά στον εαυτό σας χωρίς να χρυσώσετε το χάπι. Πείτε «Δεν θα πάρω προαγωγή», «Ο Γιάννης δεν με αγαπάει», «Δεν είμαι χαρούμενη με τις φίλες μου». Ό,τι κι αν είναι αυτό που σας βασανίζει, μην διστάσετε να το πείτε.

Στη συνέχεια δείτε πώς είναι να αποδέχεστε το γεγονός αυτό, ενώ ξέρετε ότι θα μπορούσατε κάλλιστα να κάνετε τα πράγματα καλύτερα, αν γίνεται. Για παράδειγμα πείτε «Μακάρι να μην ήταν αυτή η πραγματικότητα, αλλά είναι». Κάντε την αλήθεια λίγο πιο εύκολη και ίσως έτσι ανοιχτείτε πιο εύκολα.

Συχνά αυτό που μας μπλοκάρει από το να αποδεχτούμε μια κατάσταση είναι το πώς θα νιώθαμε, αν την αποδεχόμασταν. Για να έρθει η αποδοχή θα πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω και να δείτε τα πράγματα κατάματα.

Αν είναι πολύ οδυνηρή διαδικασία, προσπαθήστε να το δείτε για λίγο και μετά αφήστε το να φύγει. Πάρτε τον χρόνο σας και κάντε διαλείμματα. Ηρεμήστε τον εαυτό σας και σκεφτείτε πώς είναι να σας αγαπούν οι άλλοι, για να αγαπήσετε τον εαυτό σας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Δείτε Επίσης
Τα χαρακτηριστικά ενός στενόμυαλου και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Προσέξτε τρόπους με τους οποίους δεν αποδέχεστε καταστάσεις. Συνήθως ο θυμός είναι ένα σημάδι. Μπορεί να είστε επικριτική ή πειστική απέναντι σε κάποιον χωρίς να έρχεστε σε αντιπαράθεση. Επίσης μπορείτε να έχετε λιγότερες προσδοκίες από τους άλλους και περισσότερες από τον εαυτό σας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας, αφού αυτό θα σημαίνει ότι δεν τον αποδέχεστε. Μπορείτε όμως να είστε επικεντρωμένη στο πώς θα κάνετε τη ζωή σας καλύτερη.

Ένας άλλος τρόπος μη-αποδοχής είναι το να προσπαθείτε συνεχώς να καταφέρετε κάτι που δεν θα γίνει ποτέ.

Προφανώς και δεν πρέπει να το βάζετε κάτω με την πρώτη στραβή. Αλλά, όσο στενάχωρο κι αν είναι, κάποιες φορές ο άνθρωπος που αγαπάμε δεν ανταποκρίνεται, η δουλειά των ονείρων μας είναι άπιαστη, και η θεραπεία που κάνουμε δεν πετυχαίνει. Φροντίστε να έχετε επίγνωση των δυνατοτήτων σας που κάποιες φορές γίνονται αδυναμίες.

Είναι εύκολο να αποδεχτούμε τα όμορφα ηλιοβασιλέματα, τις επιβραβεύσεις και τις αγκαλιές. Το δύσκολο είναι να αποδεχτούμε…τα δύσκολα. Είναι σημαντικό λοιπόν να εκτιμούμε τη γαλήνη που έρχεται όταν κάποιες φορές παραδινόμαστε και αποδεχόμαστε τα πράγματα όπως είναι. Και ναι, μπορείτε να το καταφέρετε, χωρίς ποτέ να προδώσετε τον εαυτό σας. Κάποια στιγμή η ψυχή μαλακώνει και μια γλυκιά διαύγεια, μια ελευθερία που κατακτήσατε γρήγορα σκεπάζει τη ζωή σας.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.