Ποιες είναι οι νέες τάσεις στα κοκτέιλ;

#MyCocktail: DUCHESS OF AYRSHIRE
#MyCocktail: DUCHESS OF AYRSHIRE
Χαμηλό ή καθόλου αλκοόλ: TEA TONIC
Sustaining the Momentum: CAVENDISH COFFEE
Προβολή Φωτογραφιών
#MyCocktail: DUCHESS OF AYRSHIRE

Πριν λίγες ημέρες, η ελίτ του bartending διαγωνιζόταν στο Βερολίνο για τον τίτλο του καλύτερου Bartender στον κόσμο, στο πλαίσιο του WorldClass, του μεγαλύτερου διαγωνισμού bartendingστον κόσμο, ενώ μια ομάδα από τους καλύτερους ειδικούς στον χώρο της γεύσης συζητούσαν μερικές από τις τάσεις που θα δούμε στον κλάδο των ποτών το 2019. Για να δούμε πού καταλήγουμε…

επιμέλεια: Μαρία Καλοπούλου

“The future of drinks” : Μια διαφορετική προσέγγιση στο ποτό

Βρισκόμαστε εν μέσω μιας εποχής αναγέννησης στον κόσμο των κοκτέιλ. Περίπου το 25% των πολιτών των Η.Π.Α προτιμούν ένα κοκτέιλ, όταν βρίσκονται έξω με φίλους, όπως και το 20% των Βρετανών καταναλωτών.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, το Cocktail Week του Λονδίνου- το μεγαλύτερο φεστιβάλ αλκοολούχων ποτών στον κόσμο -κατάφερε να τετραπλασιάσει τον όγκο συμμετεχόντων σε 230 μπαρ και σε 30.000 cocktail lovers  κατά προσέγγιση.

Πέρα από τα δημοφιλή drinking hubs του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, bartenders από 56 χώρες του κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο για τη δέκατη επέτειο του World Class – του μεγαλύτερου διαγωνισμού bartending σε όλο τον κόσμο, με τη φετινή διοργάνωση να εξυψώνει την ποιότητα στη δημιουργία cocktails.

Οι καταναλωτές ολοένα και περισσότερο αναζητούν την ποιότητα στο ποτό που απολαμβάνουν – θέτοντας τον παράγοντα ποσότητα σε δευτερεύοντα ρόλο- μέσα από νέες εμπειρίες, διαφορετικές γεύσεις και αριστοτεχνικά φτιαγμένα ποτά υψηλής ποιότητας.

Ο θρυλικός Jeffrey Morgenthaler, ο βασιλιάς των Instagramm ablecocktail Elliott Clark, η Claire Smith Warner, Head των New Brands στο Seedlip (το πρώτο παγκοσμίως spirit χωρίς αλκοόλ), ο World Class Bartender of theYear 2012, Tim Phillips-Johansson και με επικεφαλής  την Diageo Global Cocktailian Lauren Mote συζήτησαν ποιες είναι οι διαφαινόμενες τάσεις για τη χρονιά που μας έρχεται.

Οι 3 τάσεις που θα δούμε το  2019:

1. Low and No-ABV Cocktails

Ολοένα και περισσότερα κοκτέιλ με χαμηλό ποσοστό ή καθόλου αλκοόλ θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στα μενού των μπαρ, καθώς η σημασία του well-being συνεχίζει να μεγαλώνει

Το 2019 πρόκειται να υπάρξει νέα κατεύθυνση στις προσωπικές προτιμήσεις των καταναλωτών καθώς και μια άνθηση σε νέα κοκτέιλ. Τα ποτά χαμηλά σε ποσοστό αλκοόλ, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε νεαρούς καταναλωτές, έπειτα από έρευνα που έγινε, με το 46% ηλικίας κάτω των 35 ετών να δηλώνει ότι είναι πιθανό να παραγγείλουν ένα mocktail, έναντι του 16% ηλικίας άνω των 35  ετών.

Βασική παράμετρος είναι η επιθυμία που δείχνουν οι καταναλωτές στη δυνατότητα επιλογής, για ποτά που ταιριάζουν σε κάθε περίσταση, χωρίς όμως να υπάρχει συμβιβασμός στη γεύση.

Το κίνημα των «κοκτέιλ με χαμηλό ή καθόλου αλκοόλ» πρόκειται να κερδίσει ακόμα περισσότερο έδαφος μέσα στο 2019, αφ’ ενός γιατί η κατεύθυνση προς ένα ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο ζωής συνεχίζει να ενισχύεται και αφ’ ετέρου γιατί ολοένα και περισσότεροι bartenders και brands αντιλαμβάνονται τις δημιουργικές δυνατότητες που έχει να προσφέρει αυτή η νέα τάση.

2. #MyCocktail

Η αύξηση που παρατηρείται στους drink influencers, έχει ως αποτέλεσμα να κυριαρχούν εικόνες από αριστοτεχνικά ποτά στα social media, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για δημιουργία γευστικών προτάσεων, τόσο στα μπαρ όσο και στο σπίτι.

Σε όλο τον κόσμο, η κουλτούρα των κοκτέιλ έχει εξελιχθεί σε σημείο τέτοιο που οποιοσδήποτε άρτια καταρτισμένος bartender μπορεί να δημιουργήσει περίπλοκα κοκτέιλ, επομένως το καίριο ερώτημα είναι: Πώς μπορεί κάποιος να κάνει το δικό του cocktail να ξεχωρίσει σε σχέση με τα υπόλοιπα;

Για το 2019, η συνολική εμπειρία απόλαυσης ενός κοκτέιλ δεν θα αφορά μόνο τη γεύση αλλά και το πόσο ευπαρουσίαστα είναι αυτά. Πρόσφατα αποτελέσματα έρευνας καταναλωτών έδειξαν ότι η αναγνώριση στα social media επηρεάζει δραστικά τις καταναλωτικές συνήθειες των νέων.

Brands και bartenders, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στη νέα αυτή τάση, θα συνεχίσουν να πειραματίζονται με διάφορες μεθόδους, ώστε να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητα των κοκτέιλ τους στα social media.

3. Sustaining the Momentum

Όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση και την εμπειρία ενός ποιοτικά φτιαγμένου ποτού στρέφονται πλέον προς μια βιώσιμη αναδιάρθρωση, που επεκτείνεται και σε άλλες μεθόδους πέρα από τη μείωση χρήσης πλαστικού για ποτήρια και καλαμάκια, καθώς και τη συνολική μείωση χρήσης σε χαρτοπετσέτες.

Το προηγούμενο έτος, η μείωση της χρήσης πλαστικού σε καλαμάκια και ποτήρια καθώς και η συνολική μείωση χρήσης χαρτοπετσετών βρισκόταν στο επίκεντρο του κλάδου.

Το 2019 όμως οι bartenders και ο ίδιος ο κλάδος- χωρίς να είναι ο μοναδικός – στοχεύουν να εξελίξουν την τάση της βιωσιμότητας μεταφέροντας τη σε νέο επίπεδο συμμετέχοντας στο κίνημα μείωσης αποβλήτων.

Οι ίδιοι οι καταναλωτές αρχίζουν να ανησυχούν ολοένα και πιο πολύ για την ευθύνη που φέρουν για τη μόλυνση του περιβάλλοντος – ενώ μια έρευνα έδειξε ότι το 73% των millennials είναι πρόθυμοι να αυξήσουν τη δαπάνη για ένα προϊόν που  αναγνωρίζουν ότι προέρχεται από ένα brand που υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Μεγάλοι οργανισμοί όπως η Diageo έχουν ήδη δεσμευθεί ότι μέχρι το 2025 το πλαστικό που θα χρησιμοποιούν πρόκειται να είναι εξολοκλήρου ανακυκλώσιμο, με ήδη αρκετά από τα brands, όπως η Ketel One να ηγούνται αυτού του κινήματος για αλλαγή, αποτελώντας παράδειγμα για τους bartender για δημιουργία κοκτέιλ από βιώσιμες πρώτες ύλες.

Δείτε Επίσης
Bellini: Το πιο διάσημο κοκτέιλ με ροδάκινο είναι έμπνευση από έναν πίνακα του 15ου αιώνα

Κατά τη διάρκεια του 2019, κορυφαία μπαρ και επιχειρήσεις πρόκειται να κάνουν την υπέρτατη μετάβαση στη μείωση αποβλήτων, δείχνοντας μια ιδιαίτερη προτίμηση σε τοπικούς παραγωγούς για την αγορά πρώτων υλών, αλλά και στην αξιοποίηση υλικών που μπορεί να προορίζονταν για τον κάδο.

Σε περίπτωση που θέλετε να δοκιμάσετε κάποιο κοκτέιλ εμπνευσμένο από τα trends που θα δούμε μέσα στο 2019:

Χαμηλό ή καθόλου αλκοόλ: TEA TONIC

Ένας υπέροχος συνδυασμός γεύσεων, εμπνευσμένος από το δημοφιλές “coffeetonic”.

Χαμηλό ή καθόλου αλκοόλ: TEA TONIC
30 ml Cold Brew Black Tea
60mlSeedlip Spice 94
22ml High-Quality Maple Syrup
90ml Fever Tree Tonic Water

Αυτό το μη-αλκοολούχο κοκτέιλ συνδυάζει το μαύρο τσάι, Seedlip Spice 94, με τη γλυκύτητα ενός premium maple syrup και tonic water.

#MyCocktail: DUCHESS OF AYRSHIRE

#MyCocktail: DUCHESS OF AYRSHIRE
45 ml Johnnie Walker Black Label Blended Whisky
15 ml Premium Apricot Liqueur
15 ml Amontillado Sherry
2ml Malagasy Chocolate Bitters
90ml Ginger Beer
90ml Σόδα

Μια νέα οπτική στο κλασικό Johnnie Walker Highball, το Duchess of Ayrshire αποτίνει φόρο τιμής στην περιοχή από την οποία καταγόταν η οικογένεια Walker, η οποία και διαμόρφωσε την κληρονομιά του brand Johnnie Walker, όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Sustaining the Momentum: CAVENDISH COFFEE

Sustaining the Momentum: CAVENDISH COFFEE
45ml Ketel One Vodka
15ml Belsazar Red Vermouth
15ml Premium Banana Liqueur
60ml Cold Brew Coffee
2ml Moondog Latin American Bitters

Ο συνδυασμός της Ketel One Vodka με coldbrew καφέ και μπανάνα της ποικιλίας Cavendish, είναι μία από τις αγαπημένες μας γεύσεις. Αυτή είναι μια παραλλαγή στο κλασικό Ketel Espresso, το οποίο ολοκληρώνεται άψογα με υψηλής ποιότητας κόκκινο βερμούτ Moondog με Latin American Bitters.

Επισκεφτείτε τη σελίδα makeitworldclass.com ή την επίσημη σελίδα του WORLD CLASS στο Instagram για γευστικές συνταγές, how-to βίντεο και μάθετε τα πάντα για τα τις τελευταίες τάσεις στον κλάδο για το 2019.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.