Λευκά είδη: Απαλά, μυρωδάτα και πεντακάθαρα!

Λευκά είδη: Απαλά, μυρωδάτα και πεντακάθαρα!

Όταν γνωρίζουμε πώς να καθαρίσουμε με προσοχή και φροντίδα τα λευκά είδη και ειδικότερα, τα κλινοσκεπάσματα η διαδικασία γίνεται παιχνίδι! Ακολουθώντας συγκεκριμένα προγράμματα καθαρισμού δεν εξασφαλίζουμε μόνο τέλεια αποτελέσματα, αλλά και τη χαρά να απολαμβάνουμε το μυρωδάτο χάδι τους, καθημερινά!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες, τα παπλώματα και γενικά, τα κλινοσκεπάσματα είναι ανθεκτικά, με υποαλλεργική σύνθεση, αναπνέουν, αλλά και απορροφούν την υγρασία, ενώ καθώς περνάει ο καιρός γίνονται όλο και πιο μαλακά. Από φυσικές ίνες μπορούν να πλυθούν και να σιδερωθούν πολύ πιο εύκολα από ό,τι φανταζόμαστε, απλά ακολουθώντας μερικές βασικές οδηγίες…

Πρόγραμμα πλυσίματος σεντονιών

Πρόγραμμα πλυσίματος σεντονιών

  • Απορρυπαντικό: Απλό, υγρό πλυντηρίου
  • Θερμοκρασία νερού: Ζεστό
  • Κύκλος πλυσίματος: Κλασικός
  • Στεγνωτήριο: Μέτρια θερμοκρασία (αφαιρούμε τα σεντόνια ελαφρώς νωπά για εύκολο σιδέρωμα)
  • Ειδικά προϊόντα: Χωρίς λευκαντικό, καθαριστικό για αφαίρεση λεκέδων τοπικά
  • Οδηγίες σιδερώματος: Ζεστό, γύρω στους 230°C, ενώ είναι ελαφρώς υγρά

Οδηγίες φροντίδας

Ταξινόμηση στο πλυντήριο

Χωρίζουμε τα σεντόνια και τα κλινοσκεπάσματα κατά χρώμα. Δεν πλένουμε ποτέ μαζί τα πιο σκούρα χρώματα με λευκά ή ανοιχτόχρωμα είδη. Μπορούμε να προσθέσουμε στο πλυντήριο και άλλα είδη από φυσικές ίνες, σε παρόμοιες αποχρώσεις.

Χρήσιμη συμβουλή

Τα καινούργια λευκά είδη πρέπει να πλένονται, πριν χρησιμοποιηθούν. Αρχικά, μπορεί να είναι λίγο «άγρια» στην υφή, αλλά με το συχνό πλύσιμο οι ίνες θα μαλακώσουν. Στο πρώτο πλύσιμο ενδέχεται να υπάρξουν χνούδια.

Προετοιμασία πριν το πλύσιμο

Προετοιμασία πριν το πλύσιμο

Εάν υπάρχουν ορατοί λεκέδες στο ύφασμα, ακολουθούμε την προεπεξεργασία που χρειάζεται ο συγκεκριμένος τύπος λεκέ με το ανάλογο καθαριστικό. Θα πρέπει να ξέρουμε πως οι λιπαροί λεκέδες, το αίμα ή το βερνίκι νυχιών απαιτούν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης, οπότε πράττουμε ανάλογα.

Χρήσιμη συμβουλή

Οι περισσότεροι λεκέδες στα σεντόνια μπορούν να αφαιρεθούν εφαρμόζοντας τοπικά μικρή ποσότητα από το κανονικό υγρό πλυντηρίου.

Αφού το περάσουμε απ’ ευθείας στην περιοχή τρίβουμε ελαφρά με μια μαλακή βούρτσα ή με τα δάχτυλα. Αφήνουμε το απορρυπαντικό να δράσει για 15 λεπτά το λιγότερο και στη συνέχεια, πλένουμε όπως συνήθως.

Προσοχή! Δεν χρησιμοποιούμε χλωρίνη στο πλύσιμο των σεντονιών, διότι ταλαιπωρεί τις ίνες και ενδέχεται να δημιουργήσει και χρωματικούς λεκέδες.

Εάν πρέπει να προσθέσουμε χλωρίνη για απολύμανση, τότε αραιώνουμε το λευκαντικό προϊόν με αρκετό νερό, χωρίς να το ρίξουμε ποτέ απ’ ευθείας στο ύφασμα!

Πρόγραμμα πλύσης και θερμοκρασία νερού

Τα λευκά είδη πλένονται με ζεστό ή κρύο νερό, επιλέγοντας έναν κλασικό κύκλο του πλυντηρίου. Φροντίζουμε να μην επιλέγουμε υψηλές στροφές, γιατί θα τσαλακώσουν έντονα τα υφάσματα. Αποφεύγουμε και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες νερού, οι οποίες μπορεί να τα συρρικνώσουν!

Λευκά είδη στο πλυντήριο

Σωστός έλεγχος πριν το πλυντήριο

Ελέγχουμε τα κουμπιά και τα φερμουάρ στα παπλώματα, τα καλύμματα μαξιλαριών κ.λπ., ώστε να είναι κλειστά. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε ατυχήματα και δεν θα γίνουν τα λευκά είδη μας κουβάρι!

Τοποθετούμε τα σεντόνια με χαλαρές πτυχές, ώστε να πλυθούν αποτελεσματικά και δεν γεμίζουμε τον κάδο του πλυντηρίου ασφυκτικά, καθώς και τα ρούχα δεν θα πλυθούν σωστά και θα δημιουργηθούν έντονες τσακίσεις που θα μας δυσκολέψουν αρκετά στο σιδέρωμα.

Το στέγνωμα

Αφού αφαιρέσουμε τα λευκά είδη από το πλυντήριο, τα διπλώνουμε σωστά φροντίζοντας να τα τεντώσουμε όσο μπορούμε καλύτερα. Τα τοποθετούμε σε ράγες σε εσωτερικό χώρο ή σε απλώστρα μέσα ή έξω από το σπίτι, τεντώνοντας και πάλι τις άκρες τους.

Εάν χρησιμοποιήσουμε στεγνωτήριο, επιλέγουμε κύκλο στεγνώματος σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε στον κάδο τις ειδικές μπάλες στεγνωτηρίου που διευκολύνουν το στέγνωμα και κάνουν τα υφάσματα πιο αφράτα, ενώ τα αφαιρούμε όσο είναι ακόμα ελαφρώς νωπά, για ευκολότερο σιδέρωμα.

Εφαρμόζοντας δύο κύκλους στεγνώματος των 10 λεπτών με αέρα, εξασφαλίζουμε απαλότητα και λιγότερες τσακίσεις

Χρήσιμη συμβουλή

Προτιμάμε τις μπάλες στεγνωτηρίου αντί για μαλακτικά προϊόντα ή φύλλα στεγνώματος, ώστε να διατηρηθεί η υγρασία και να αποκτήσουν τα λευκά είδη μια ανάλαφρη υφή.

Δείτε Επίσης
Φρέσκα σεντόνια: Πώς θα διαρκέσουν περισσότερο;

Εάν θέλουμε να αρωματίσουμε τον κύκλο αυτόματου στεγνώματος, μπορούμε να ρίξουμε στις μπάλες στεγνωτηρίου δυο-τρεις σταγόνες από το αγαπημένο μας αιθέριο έλαιο.

Εάν προτιμάμε τα φρεσκοπλυμένα μας σεντόνια και σκεπάσματα ασιδέρωτα, τότε απλά διπλώνουμε τα υφάσματα και τα φυλάμε.

Σιδέρωμα

Εάν προτιμάμε τα φρεσκοπλυμένα μας σεντόνια και σκεπάσματα ασιδέρωτα, τότε απλά διπλώνουμε τα υφάσματα και τα φυλάμε.

Σε περίπτωση που επιθυμούμε τη λεία αίσθηση των σιδερωμένων σεντονιών, είναι καλύτερα να τα σιδερώνουμε όσο είναι ακόμα νωπά. Εάν έχουν στεγνώσει τελείως, ψεκάζουμε ελαφρά με αποσταγμένο νερό και επιλέγουμε την ανάλογη θερμοκρασία στο σίδερο, γύρω στους 230°C.

Τα αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς, πριν τα στρώσουμε ή τα φυλάξουμε στην ντουλάπα μας.

Επιδιορθώσεις

Εάν διακρίνουμε μικρά σκισίματα ή τρυπούλες στα λευκά είδη, θα τα επιδιορθώσουμε εύκολα ράβοντας τα στο χέρι ή με τη ραπτομηχανή. Σε περίπτωση που δεν βρίσκουμε παραπλήσιο χρώμα κλωστής, επιλέγουμε τον ουδέτερο τόνο του λινού που ταιριάζει με τις περισσότερες αποχρώσεις κλινοσκεπασμάτων.

Φύλαξη

Όπως ήδη αναφέραμε, τα σεντόνια και τα λευκά είδη πρέπει να είναι εντελώς στεγνά πριν τα αποθηκεύσουμε, ώστε να μην εμφανιστεί υγρασία και δημιουργηθεί μούχλα.

Αποφεύγουμε τη φύλαξη των λευκών ειδών σε πλαστικές σακούλες, καθώς αυτό το υλικό μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη και τη συσσώρευση υγρασίας.

Χρήσιμη συμβουλή:

Για να διατηρήσουμε τα σεντόνια και τα κλινοσκεπάσματα μας όσο γίνεται σε καλύτερη κατάσταση και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι σκόπιμο να έχουμε τρία σετ για κάθε κρεβάτι.

Χρησιμοποιώντας το ένα σετ, διατηρώντας το δεύτερο στην ντουλάπα και βάζοντας το τρίτο στο πλυντήριο μπορούμε να εναλλάσσουμε τη χρήση τους πετυχαίνοντας ομοιόμορφη φθορά, ενώ τους δίνουμε την ευκαιρία να αναπνεύσουν καλύτερα μεταξύ των χρήσεων, παρατείνοντας με αυτόν τον τρόπο και τη διάρκεια ζωής τους.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.