Μαξιλάρια: Ο πλήρης οδηγός για να επιλέξετε το κατάλληλο!

Οδηγός Μαξιλάρια: Ο πλήρης οδηγός για να επιλέξετε το κατάλληλο!

Το σωστό μαξιλάρι είναι εντελώς προσωπική υπόθεση! Ένα ή πολλά; Χοντρό ή λεπτό; Αφράτο ή σκληρό; Και φυσικά, μην ξεχνάμε τον ρόλο που παίζει και το εσωτερικό του. Εσείς ξέρετε ποιο μαξιλάρι χρειάζεστε πραγματικά;

Από τη Σοφία Κροκιδά

Αν έχουμε κοιμηθεί καλά το βράδυ, η επόμενη μέρα μπορεί να είναι ωραιότερη! Το μαξιλάρι μας παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Ένα σωστό μαξιλάρι όχι μόνο επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου, αλλά και το πόσο καλά ξεκουραζόμαστε και γεμίζουμε με ενέργεια.

Ένα λάθος μαξιλάρι, από την άλλη, μπορεί να επιδεινώσει τους πονοκεφάλους, τον αυχενικό πόνο, το μούδιασμα στους ώμους και τα χέρια, ακόμα και το φτέρνισμα.

Δεν σημαίνει πως το μαξιλάρι τα προκαλεί όλα αυτά, αλλά σίγουρα μπορεί να χειροτερεύσει αυτά τα συμπτώματα. Ταυτόχρονα, ένα παλιό μαξιλάρι μπορεί να είναι γεμάτο νεκρά κύτταρα, μούχλα, μύκητες και ακάρεα – μάλιστα, υπολογίζεται ότι σε ένα μαξιλάρι που έχει παλιώσει, αυτοί οι μικροοργανισμοί αποτελούν τουλάχιστον το μισό του βάρος.

Προτείνεται να αλλάζουμε μαξιλάρι περίπου κάθε 12 με 18 μήνες. Οποιοδήποτε μαξιλάρι έχει κλείσει τα δύο χρόνια, έχει έρθει η ώρα να το… αποχωριστείτε!

Προσδιορίστε το στιλ του ύπνου σας

Ο κύριος ρόλος του μαξιλαριού είναι να ευθυγραμμίζει το κεφάλι και τον λαιμό με τη σπονδυλική σας στήλη, ενόσω κοιμόμαστε. Κατά πάσα πιθανότητα όλη μέρα κοιτάτε την οθόνη του υπολογιστή σας ή το κινητό στο χέρι σας, κάτι που προσθέτει επιπλέον βάρος στον αυχένα σας. Ξεκουράστε τον ευθυγραμμίζοντάς τον σωστά.

Ο τρόπος που κοιμάστε, [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ]  καθορίζει το είδος της υποστήριξης που χρειάζεστε οπότε ας ξεκινήσουμε από αυτό:

Εάν κοιμάστε ανάσκελα

Αν κοιμάστε ανάσκελα, μην προμηθευτείτε μαξιλάρι που σπρώχνει το κεφάλι σας υπερβολικά μπροστά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πιάσιμο στον αυχένα σας το πρωί
Αν κοιμάστε ανάσκελα, μην προμηθευτείτε μαξιλάρι που σπρώχνει το κεφάλι σας υπερβολικά μπροστά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πιάσιμο στον αυχένα σας το πρωί

Προσοχή στα μαξιλάρια που σπρώχνουν το κεφάλι σας υπερβολικά μπροστά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πιάσιμο στον αυχένα σας το πρωί. Ένα πάχος 10 εκατοστών είναι ιδανικό.

Εάν κοιμάστε μπρούμυτα

Εάν κοιμάστε μπρούμυτα, επιλέξτε ένα μαξιλάρι πολύ λεπτό και μαλακό
Εάν κοιμάστε μπρούμυτα, επιλέξτε ένα μαξιλάρι πολύ λεπτό και μαλακό

Συνήθως είστε πιο άνετα χωρίς καθόλου μαξιλάρι, αφού ο λαιμός σας ξεκουράζεται σε μια ουδέτερη θέση. Αν όμως νιώθετε ότι το χρειάζεστε, επιλέξτε ένα πολύ λεπτό και μαλακό.

Εάν κοιμάστε στο πλάι

Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται στο πλάι. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, προτιμήστε ένα μαξιλάρι σκληρό και χοντρό
Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται στο πλάι. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, προτιμήστε ένα μαξιλάρι σκληρό και χοντρό

Ανήκετε στην πλειοψηφία και συγκεκριμένα στο 69% των ανθρώπων. Η στάση αυτή δημιουργεί μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα αυτιά και τους ώμους σας, γι’ αυτό και χρειάζεστε ένα ιδιαίτερα σκληρό και χοντρό μαξιλάρι.

Η επιλογή του κατάλληλου μαξιλαριού μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σας και να σας κάνει να ξυπνάτε πιο ξεκούραστη. Γι’ αυτό, αν σκοπεύετε να αγοράστε καινούριο μαξιλάρι, αφιερώστε λίγο χρόνο παραπάνω για να βρείτε το σωστό για εσάς!

Η γέμιση μετράει

Τα μαξιλάρια μπορούν να είναι γεμισμένα με οτιδήποτε. Ένα μαξιλάρι θα πρέπει πάντα να είναι άνετο και εύκολο στο πλύσιμο και τη συντήρηση.

Επίσης είναι σημαντικό να είναι δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό τον χειμώνα, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι συνθετικό. Οι πιο δημοφιλείς γεμίσεις μαξιλαριών είναι οι εξής:

Γέμιση με πούπουλα

Τα πούπουλα είναι τα πιο αφράτα. Τα μαξιλάρια αυτά είναι ελαφριά, κρατάνε το πάχος τους 3 φορές περισσότερο από τα συνθετικά και είναι εξαιρετικά μαλακά. Τα καλύτερα πούπουλα αυτού του είδους θεωρούνται της ουγγρικής χήνας.

Γέμιση με φτερά και πούπουλα

Είναι πιο φθηνή επιλογή και πιο χαμηλής ποιότητας. Τα φτερά έχουν την τάση να χάνουν τη φόρμα τους και με τον καιρό γίνονται άβολα. Γι’αυτό τον λόγο συνήθως οι κατασκευαστές προσθέτουν μέσα και μερικά πούπουλα.

Δείτε Επίσης
Ποιο είναι το Σκανδιναβικό μοντέλο ύπνου; Μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας;

Γέμιση με πολυεστέρα

Δημοφιλές λόγω της χαμηλής τιμής του, το μαξιλάρι με πολυεστέρα είναι ελαφρύ και εύκολο στο πλύσιμο. Δεν αναπνέει αρκετά και απορροφά τη θερμοκρασία του σώματος μας γι’ αυτό και μπορεί να γίνει πολύ ζεστό. Χάνει εύκολα τη φόρμα του και το ύψος του γι’ αυτό καλύτερα να το αποφεύγετε.

Αφρός μνήμης

Αυτά τα μαξιλάρια έχουν γίνει δημοφιλή επειδή μπορούν να “προσαρμόζονται” στο σχήμα του σώματος, μειώνοντας την πίεση. Κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Είναι από ένα υλικό που σχεδιάστηκε για τις ανάγκες του διαστημικού προγράμματος της NASA.

Ο αφρός μνήμης (memory foam) εκμηδενίζει τις πιέσεις που ασκούνται στο κεφάλι και στον αυχένα, ενώ χαλαρώνει τους μυς. Επιπλέον, επειδή είναι ελαστικός, «αγκαλιάζει» τον αυχένα και το κεφάλι, προσφέροντας άνεση στον ύπνο. Θεωρείται 100% υποαλλεργικό προϊόν. Παρ’ όλα αυτά, έχουν την κακή φήμη ότι μπορούν να προκαλέσουν εξάψεις στον ύπνο, καθώς και ότι ενίοτε αναδίδουν μια δυσάρεστη χημική μυρωδιά.

Λάτεξ

Αυτό το μαξιλάρι προσφέρει τη μεγαλύτερη σκληρότητα, και αντιστέκεται στη μούχλα και στα ακάρεα. Το υλικό κατασκευής τους είναι αφρώδες, στερεοποιημένο καουτσούκ, που προκύπτει έπειτα από ειδική επεξεργασία του χυμού του καουτσουκόδεντρου.

Θεωρείται 100% φυσικό προϊόν.  Είναι, επίσης, καλή επιλογή για όσους υποφέρουν από προβλήματα με τη μέση, καθώς είναι έτσι φτιαγμένα ώστε να ευθυγραμμίζουν το σώμα όσο καλύτερα γίνεται.

Μάλλινα/βαμβακερά

Είναι υποαλλεργικά και επίσης αντιστέκονται στη μούχλα και τα ακάρεα. Συνήθως είναι αρκετά σκληρά.

Να θυμάστε ότι πρέπει να αλλάζουμε μαξιλάρι περίπου κάθε 12 με 18 μήνες. Οποιοδήποτε μαξιλάρι έχει κλείσει τα δύο χρόνια, έχει έρθει η ώρα να το… αποχωριστείτε!
Να θυμάστε ότι πρέπει να αλλάζουμε μαξιλάρι περίπου κάθε 12 με 18 μήνες. Οποιοδήποτε μαξιλάρι έχει κλείσει τα δύο χρόνια, έχει έρθει η ώρα να το… αποχωριστείτε!

Δύο συμβουλές πριν αγοράσετε καινούριο μαξιλάρι:

Μην σκέφτεστε μόνο το κόστος, μιας και ένα ακριβότερο μαξιλάρι δεν θα είναι αναγκαστικά καλύτερο (ή κατάλληλο) για εσάς, και τις περισσότερες φορές μπορείτε να βρείτε μια πολύ καλή επιλογή, χωρίς να χρειαστεί να αδειάσετε το πορτοφόλι σας.

Επίσης, αν είναι δυνατό, δοκιμάστε το μαξιλάρι στο κατάστημα. Αν μπορείτε να ξαπλώσετε για να δείτε πώς σας στηρίζει, κάντε το. Εναλλακτικά, σταθείτε με την πλάτη στον τοίχο και τοποθετήστε πίσω από το κεφάλι σας. Ρωτήστε έναν υπεύθυνο να σας πει, αν ο λαιμός σας γέρνει προς οποιαδήποτε πλευρά. Το κατάλληλο μαξιλάρι βοηθάει τον λαιμό σας να είναι ευθυγραμμισμένος με τη σπονδυλική σας στήλη.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.