Πασχαλιά: Θεαματική στον κήπο, ρομαντική στα βάζα!

Πασχαλιά: Θεαματική στον κήπο, ρομαντική στα βάζα!

Ένα θεαματικό και εύκολο στη φροντίδα διακοσμητικό φυτό για τον κήπο σας, και ένα υπέροχο μπουκέτο για να στολίσετε τα βάζα σας. Η πασχαλιά με τα όμορφα, λεπτεπίλεπτα μοβ, ροζ και λευκά λουλούδια της γεμίζει γλυκό άρωμα νοσταλγίας και παιδικών αναμνήσεων! Πώς θα τη φυτέψετε και όλα τα μυστικά για τα ομορφότερα στολισμένα βάζα.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Στολίστε τα βάζα σας με τα πανέμορφα λουλούδια της πασχαλιάς και αφήστε το γλυκό τους άρωμα να πλημμυρίσει το σπίτι σας! Ή αν έχετε κήπο, φυτέψτε διαφορετικά είδη του φυτού με λουλούδια από λευκά, έως διάφορες αποχρώσεις του ροζ, του μοβ μέχρι και του φούξια! Η ομορφιά και η ευωδιά τους θα σας κάνει να αισθάνεστε τυχεροί!

Το φυτό που είναι συνδεδεμένο με τη γιορτή του Πάσχα και ας στολίσουμε τα βάζα στο πασχαλιάτικο τραπέζι με τα έντονα αρωματικά μωβ λουλούδια του. Άλλωστε στο Πάσχα οφείλει και το όνομά του, καθώς αυτή την εποχή δίνει την εντυπωσιακή ανθοφορία του, αλλά και όλο τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Πασχαλιά: Εύκολη στη φροντίδα για τον κήπο σας

Η πασχαλιά είναι φυλλοβόλος θάμνος με ύψος, που φθάνει τα 4-5 μέτρα με καρδιόσχημα βαθυπράσινα φύλλα και άνθη, που ξεκινούν από το λευκό και το απαλό κρεμ χρώμα μέχρι το βαθύ μοβ.

Η πασχαλιά φυτεύεται μεμονωμένα, είτε σε συστάδες μέσα σε ανθόκηπους, καθώς και σε μπορντούρες ή φράχτες, ενώ με κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί σε δενδρύλλιο.

 • Φυτέψτε την πασχαλιά σε έδαφος μέσης σύστασης (ακόμη και σε ξηρό έδαφος) που να στραγγίζει καλά και να είναι ελαφρά αλκαλικό. Κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο.
 • Επιλέξτε ηλιόλουστη θέση και δώστε αρκετό χώρο με επαρκή αερισμό, ώστε να μπορέσει να αναπτύξει ικανοποιητικά την ανθοφορία της. Αν την φυτεύετε για φράκτη, φυτέψτε την ανά δυο μέτρα περίπου.

 • Ποτίστε την πασχαλιά κάθε δυο βδομάδες την περίοδο του καλοκαιριού.
 • Πραγματοποιήστε ελαφρύ κλάδεμα κατά τον Γενάρη-Φεβρουάριο, αφαιρώντας ξερά, αδύνατα και κακοσχηματισμένα κλαδιά. Διατηρήστε το σχήμα στην πασχαλιά χωρίς να κόψετε του βλαστούς, γιατί έτσι θα χάσετε τα μπουμπούκια που θα δώσουν ανθοφορία την επερχόμενη άνοιξη.

 • Αφαιρέστε τα υπερώριμα ξερά λουλούδια μετά το πέρας της ανθοφορίας, κατά τον μήνα Μάιο και Ιούνιο, προκειμένου να διατηρήσετε τη ζωντάνια και τη ζωτικότητα του φυτού.
 • Λιπαίνετε δύο φορές ετησίως (στο τέλος του χειμώνα Ιανουάριο – Φεβρουάριο) και επαναλάβετε τον Ιούνιο μετά το πέρας της ανθοφορίας.

Τα μικρά-μεγάλα μυστικά για όμορφα μπουκέτα στα βάζα

Χρησιμοποιήστε όποιο βάζο και όποιου στιλ θέλετε. Μπορείτε να φτιάξετε χαμηλές ή ψηλότερες συνθέσεις. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα χρώμα πασχαλιάς ή να δημιουργήσετε ρομαντικά βάζα με λευκά, ροζ και μοβ λουλουδάκια.

Θυμηθείτε ότι αν θέλετε να τις συνδυάσετε με άλλα λουλούδια, τα τριαντάφυλλα τους κάνουν καλή παρέα, αλλά και οι συνθέσεις με λεπτά φυλλώματα είναι όμορφες.

Συνδυάστε τις μοβ πασχαλιές με πορτοκαλί λουλούδια για αντίθεση ή με ροζ και λευκά για ρομαντικό αποτέλεσμα.

Δείτε Επίσης
Πέντε λουλούδια που διαρκούν πολύ στα βάζα

Πώς θα διατηρήσετε τις πασχαλιές περισσότερο στα βάζα

Ας δούμε μερικά έξυπνα κόλπα για να δημιουργήσετε ανθοδέσμες που μπορούν αν διατηρηθούν περισσότερο!

 • Προτιμήστε να προμηθευτείτε (ή να κόψετε από τον κήπο σας) κλωναράκια που τα λουλούδια δεν έχουν ανθίσει ακόμη τελείως, γιατί έτσι θα ζήσουν περισσότερο στο βάζο.
 • Σε περίπτωση που έχετε πασχαλιά στον κήπο σας, κόψτε τα μπουκέτα αργά το απόγευμα και βάλτε τα κατευθείαν σε καθαρό, δροσερό νερό.

 • Πριν τοποθετήσετε τις πασχαλιές στο βάζο, κόψτε τα περισσότερα φύλλα τους. Κρατήστε μόνο μερικά (για διακοσμητικούς λόγους) γύρω γύρω από τα λουλουδάκια. Τα φύλλα θα σαπίσουν γρήγορα μέσα στο νερό και θα καταστρέψουν την ανθοδέσμη.
 • Κόψτε πλάγια το κάτω μέρος του κλαδιού. Με αυτόν τον τρόπο απορροφούν περισσότερο νερό από το βάζο.
 • Οι πασχαλιές «διψούν» γρήγορα. Θυμηθείτε να γεμίζετε καθημερινά το βάζο σας με φρέσκο νερό.

Αυτό το ξέρετε;

Στο νησί Mackinac, στη λίμνη του Μίσιγκαν, στα σύνορα ΗΠΑ και Καναδά, γίνεται κάθε χρόνο, από το 1949, στα μέσα του καλοκαιριού, δεκαήμερο φεστιβάλ των πασχαλιών.

Αυτό περιλαμβάνει επισκέψεις στους κήπους και τα πάρκα του νησιού που διαθέτουν πολλές ποικιλίες πασχαλιάς με άνθη άσπρα, ροζ ή μωβ, καθώς και παρελάσεις με άλογα στολισμένα στον λαιμό με γιρλάντες από άνθη πασχαλιάς.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.