Δίαιτα αποτοξίνωσης: Η νέα μόδα αλλά… ξεχάστε την!

Δίαιτα αποτοξίνωσης: Η νέα μόδα αλλά... ξεχάστε την!

Αρχή της νέας χρονιάς και αφήστε τις υπερβολές! Η νέα μόδα μέσω των ΜΜΕ είναι η δίαιτα αποτοξίνωσης. Είναι όμως, αυτό που χρειάζεστε πραγματικά; Μην παρασύρεστε από τις «εντολές» του συρμού και ακολουθήστε απλώς ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Από την Άντζελα Μολφέτα

Μετά την εορταστική ατμόσφαιρα και τη χαλαρή διάθεση, τη σκυτάλη παίρνουν τα προγράμματα και οι υποσχέσεις για αλλαγές εκ βάθρων. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι καμπάνιες των πολυεθνικών άλλωστε, μας κατακλύζουν με μότο τύπου «New year – New you», «Νέα χρονιά  – Καινούργιο Ξεκίνημα», «Το 2015 με νέα διάθεση» κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ.  Αν έχετε μελαγχολήσει νιώθοντας την υποχρέωση να δράσετε άμεσα και φαντάζεστε πως μια καλή νεράιδα με το ραβδάκι της θα μετατρέψει τη ρουτίνα τής καθημερινότητας και τη νωχελική σας διάθεση, μαγικά, σε ένα άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα γεμάτο ενέργεια, χαρά, αισιοδοξία και με ταυτόχρονη γρήγορη απώλεια κιλών, μάλλον πλανάστε πλάνην οικτράν. Και ακόμα και εάν κάτι τέτοιο μοιάζει εφικτό, πόσο εμπιστοσύνη μπορείτε να έχετε στις εκάστοτε προτάσεις, που φαίνεται πως έχουν τη δύναμη να αποδυναμώσουν τον οργανισμό σας καταλυτικά;

Το αθάνατο celluloid

Πολύ συχνά, διάφορες δίαιτες και προτάσεις αποτοξίνωσης αφήνεται να εννοηθεί πως είναι μυστικά ομορφιάς διάσημων σταρ ή της αφρόκρεμας του Χόλιγουντ και άλλες φορές πάλι γίνονται αναφορές στο «Κόκκινο χαλί» ή στους «αστέρες του Χόλιγουντ». Πόσο σίγουρες είστε, όμως, πως οι συγκεκριμένες προτάσεις διατροφής έχουν την εγκυρότητα ειδικών επιστημόνων της διατροφολογίας; Πόσο συχνά πάλι, δεν έχετε μάθει πως διάσημες σταρ είναι θύματα της βουλιμίας ή της νευρικής ανορεξίας; Αυτό που εννοούμε φυσικά, είναι πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, όταν ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα διατροφής, καθώς λανθασμένες πληροφορίες μπορεί να αποβούν, τελικά, ιδιαίτερα επιζήμιες για την υγεία του οργανισμού μας – κάτι που θέλετε με βεβαιότητα να αποφύγετε.

Η άγνοια σκοτώνει;

Τελευταία μόδα, οι δίαιτες αποτοξίνωσης που προσφέρουν λάμψη στο δέρμα και ταυτόχρονα γρήγορη απώλεια κιλών. Επίσης, δίαιτες που προτείνουν πώς θα αποκλείσουμε από τη διατροφή μας βλαβερές ουσίες ή τροφές που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό. Και μέσα από αυτό το ατέλειωτο παιχνίδι επικερδών συνεργασιών μεταξύ άσχετων δημοσιογράφων, χωρίς την παραμικρή ιατρική ή διατροφολογική παιδεία, και πολυεθνικών εταιρειών, οι ζημιωμένοι είναι όσοι ακολουθούν τις αναξιόπιστες προτάσεις τους. Διότι, όταν απορρίπτουμε από το διαιτολόγιό μας βασικά συστατικά (κρέας, ψάρι, γλουτένη, κ.λπ.), θέτουμε σε κίνδυνο την ισορροπία του οργανισμού μας και κατά συνέπεια την υγεία μας.

Μέτρον άριστον!

Ακολουθώντας το γνωμικό των αρχαίων ημών προγόνων, βρίσκουμε και τη χρυσή τομή. Ο Αριστοτέλης είχε επισημάνει πως όσοι έχουν μυαλό ορίζουν και το μέτρο της μεσότητας. Διότι, οτιδήποτε ταυτίζεται με την έλλειψη και την υπερβολή, αυτόματα ακυρώνει την έννοια του μέτρου και κατ’ επέκταση οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις.

Δείτε Επίσης
Φθινοπωρινή δίαιτα

Οι περισσότερες από εμάς γνωρίζουμε τους βασικούς κανόνες της υγιεινής διατροφής, αλλά μπορεί το πρωινό μας να μην αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από πίτουρο και γάλα αμυγδάλου. Η εμμονή των ΜΜΕ σε θαυματουργές τροφές και εξειδικευμένους χώρους σίτισης, όπου το αποτοξινωτικό κέικ ρυζιού και ο χυμός αβοκάντο είναι τα νέα must, δημιουργούν σύγχυση στον ανθρώπινο εγκέφαλο με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διάφορες διατροφικές διαταραχές.

Είναι γνωστό πως η διατροφή είναι μέρος του τρόπου ζωής ενός ατόμου, ενώ πολλοί εκφράζουν και τα συναισθήματά τους μέσω της τροφής. Η  επίμονη καταμέτρηση θερμίδων, το αίσθημα υπερηφάνειας ότι μπορούμε να συγκρατηθούμε (ακόμα και όταν πεθαίνουμε από την πείνα!), αλλά και η συναισθηματική ισορροπία που κερδίζεται με ακατάπαυστη λήψη τροφών, δεν διδάσκουν την υγιεινή διατροφή. Απλά, φροντίστε να καταναλώνετε μικρές ποσότητες από όλες τις ομάδες τροφών καθημερινά, σχεδιάστε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα γυμναστικής (μισή ώρα περπάτημα σε έντονο ρυθμό είναι αρκετό), βγείτε με παρέες και χαμογελάστε… Η ζωή είναι ωραία και έχετε κάθε δικαίωμα να απολαμβάνετε κάθε της στιγμή!

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.