Εποχική τριχόπτωση: Γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσετε

Εποχική τριχόπτωση: Γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσετε

Η εποχική τριχόπτωση είναι μια φυσική διαδικασία αναζωογόνησης των μαλλιών που παρατηρείται σε κάθε αλλαγή της εποχής και ιδιαίτερα το φθινόπωρο. Αν και αρκετοί συνδέουν την εποχική τριχόπτωση με τον τρόπο ζωής και το άγχος, ωστόσο πρόκειται για ένα θέμα που αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων. Ας δούμε τι συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Ποιος είναι ο κύκλος ζωής των μαλλιών μας;

Κατά τη διάρκεια της ζωής του το τριχωτό της κεφαλής μας ακολουθεί κατά μέσο όρο 25 έως 30 κύκλους τριών φάσεων. Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά δεν αναπτύσσονται μόνιμα, αλλά σε διαδοχικούς κύκλους. Κάθε τρίχα αναπτύσσεται από το θύλακά της και κάθε θύλακας έχει τον δικό του ξεχωριστό κύκλο ζωής.

Η περίοδος ανάπτυξης της τρίχας ονομάζεται αναγενής φάση και διαρκεί από 2 έως και 6 χρόνια. Πρόκειται για τη χρονική περίοδο όπου τα κύτταρα της ρίζας πολλαπλασιάζονται ενεργά, με αποτέλεσμα να παράγονται μαλλιά. Το δεύτερο στάδιο είναι η καταγενής φάση, όπου οι τρίχες σταματούν να μεγαλώνουν και ουσιαστικά προετοιμάζονται για την πτώση.

Αυτή η περίοδος διαρκεί από μερικές εβδομάδες έως και 2 μήνες. Το τρίτο και τελικό στάδιο του κύκλου της ζωής κάθε τρίχας είναι η τελογενής φάση και διαρκεί από 3 έως 6 εβδομάδες. Σε αυτή την περίοδο η ανάπτυξη των μαλλιών σταματά, η τριχοφυΐα αναστέλλεται και τελικά οι τρίχες που βρίσκονται σε αυτή τη φάση πέφτουν.

Φυσιολογικά, μπορεί να χάνουμε από 60 έως και 80 τρίχες την ημέρα, ενώ κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου ο ρυθμός αυτός σχεδόν διπλασιάζεται.

Στο φυσιολογικό τριχωτό της κεφαλής που δεν παρουσιάζει συμπτώματα τριχόπτωσης το 90% των τριχών βρίσκεται σε φάση αναγένεσης και το 10% σε φάση τελογένεσης. Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν το ποσοστό των τριχών που βρίσκονται σε φάση τελογένεσης υπερβαίνει το 20%.

Κατά μέσο όρο, είναι φυσιολογικό να χάνονται καθημερινά περίπου 60 έως και 100 τρίχες που στη συνέχεια αντικαθίστανται από νέες. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται, δεδομένων των συνθηκών, όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει μετά την εγκυμοσύνη, μετά από μια παρατεταμένη χρήση φαρμάκων αλλά και ορμονικών διαταραχών.

Ο Ιούλιος θεωρείται ο μήνας ανάπαυσης της τρίχας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τρίχες αρχίζουν να πέφτουν περισσότερο προς το τέλος του καλοκαιριού, τους μήνες του φθινοπώρου και λιγότερο τους μήνες της άνοιξης.

Δείτε Επίσης
Το απλό τεστ της τριχόπτωσης

Το άγχος της τριχόπτωσης

Όταν λούζετε τα μαλλιά σας, ειδικά αν απλώνετε μάσκα ή κοντίσιονερ και περνάτε τα δάχτυλά σας ή μια φαρδιά χτένα για να τα ξεμπερδέψετε αλλά και κάθε φορά που τα χτενίζετε, παρατηρείτε και τη μέγιστη απώλεια τριχών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης, την ώρα που ξυπνάτε μπορεί να παρατηρήσετε στο μαξιλάρι σας αρκετές τρίχες. Τα παραπάνω περιστατικά μπορεί να αγχώνουν! Το στρες όμως που μπορεί να νιώθετε, εντείνει την τριχόπτωση και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Είναι αποδεδειγμένο ότι τις περιόδους έντονου στρες μπορεί μέχρι και το 80% των τριχών μας να εισέλθει πρόωρα στην τελογενή φάση, που σημαίνει την οριστική απώλεια των μαλλιών.

Πότε να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό

Αν η εποχική τριχόπτωση ξεπεράσει τους 2 μήνες, τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο, ο οποίος θα διαπιστώσει μετά από τις απαιτούμενες εξετάσεις τα αίτια της τριχόπτωσης και θα σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Εποχική τριχόπτωση και διατροφή

  • Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β5 και η Β6 μπορεί να βοηθήσουν.
  • Στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης βοηθούν, επίσης, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τριχών.
  • Οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας είναι το κόκκινο κρέας και τα ψάρια που διαθέτουν Ω λιπαρά οξέα και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Επίσης, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τα λαχανικά αλλά και τα όσπρια, τα οποία περιέχουν φυλλικό οξύ.

© 2013-2021 womanidol.com. All Rights Reserved.